Smučajmo ugodneje

Cena je odvisna od dolžine in urejenosti smučišča. Kje torej smučati ugodneje ali ta strošek vsaj malo zmanjšati?

Upoštevajte cenejše termine
Najceneje boste smučali, če spremljate ponudbe slovenskih smučarskih krajev, ki ponujajo posebne pakete na začetku in koncu smučarske sezone, ko imajo v ceno bivanja (ponavadi polpenziona) že vključene smučarske vozovnice. Torej plačate le bivanje, smučarske vozovnice pa prejmete gratis. Gre za termine nekje do božičnih praznikov in po koncu zimskih šolskih počitnic. Take ponudbe imajo ponavadi določeno minimalno število dni. Na Rogli in v Termah Zreče ponujajo take pakete ob minimalnem bivanju 3 noči od 26. 2. 2011 naprej. Do 19. 2. 2011 (začetek šolskih počitnic) pa imajo v določenih paketih v ceno polpenziona celo vštete smučarske vozovnice. V slednjem primeru so cene penzionskih storitev seveda višje kot pri prvi ponudbi. Podobno ponudbo ponuja Krvavec v povezavi z bivanjem v termah Snovik, vendar se začne ponudba šele 10. marca in je omejena na tedensko bivanje. Gratis lahko smučate tudi na Pohorju in Cerknem.
Te ponudbe so pogojene s termini, ko je lahko predvsem v nižje ležečih smučiščih problem sneg. Zato se prej pozanimajte, kako je v tem primeru.

Cenejše smučanje na smučiščih Kobla in Krvavec, če potujete do tja z vlakom
Slovenske železnice smučarjem, ki do smučišč Pohorje in Kobla ali Vogel potujejo z vlakom (do Maribora ali Bohinjske Bistrice) ponujajo vrsto popustov in ugodnosti. Ti veljajo za mladino, skupine, imajo pa tudi poseben popust Turist vikend. Na blagajni pohorske vzpenjače boste ob predložitvi železniške vozovnice od ponedeljka do petka kupili smučarsko vozovnico s 7-odstotnim popustom. Od Mlinske ulice (pri železniški postaji) do pohorske vzpenjače in nazaj je organiziran avtobusni prevoz, avtobusi vozijo vsakih petnajst minut. Z vozovnico za smučarski vlak boste za celodnevno smučarsko vozovnico na Kobli ali Voglu odšteli 20 EUR, za športne dneve od ponedeljka do četrtka pa je cena 5 EUR na osebo. Pred nakupom se seveda še podrobneje pozanimajte o pogojih nakupa.

Smučajte na manjših smučiščih
Če ste začetnik ali manj zahteven smučar in vam dolžina in težavnost smučarskih prog nista toliko pomembni, vam pridejo v poštev kakšna manjša smučišča, ki je v Sloveniji veliko in ponujajo precej ugodnejše cene smučarskih vozovnic. Sem spadajo Alpski polingon Gunclje na pobočju Šentviškega hriba (cena dnevne smučarske vozovnice je cca. 5 EUR), Kandrše, Vidrga (35 km iz Ljubljane, 4 vlečnice, dnevna smučarska vozovnica stane cca. 10 EUR), Pokljuka (3 manjša smučišča, vlečnica pri Šport hotelu, pri Gostišču Jelka, na Rudnem polju in baby lift Storžek, dnevna vozovnica stane 10 EUR), Velika planina (dvosedežnica in dve vlečnici, dnevna vozovnica stane 15 EUR), Osovje (Črna pri Kamniku, dnevna vozovnica: 7 EUR), Sodražnica pri Ribnici (dnevna vozovnica: 11 EUR).
V nekaterih primerih računajo le prostovoljne prispevke in so praktično zastonj.

Cenejše smučarske vozovnice za člane raznih društev in klubov
Člani Smučarske zveze Slovenije, ki imajo člansko izkaznico – Modro kartico -, lahko na smučiščih kupijo smučarske vozovnice tudi do 30 % ceneje. Podobne popuste ponujajo tudi določeni klubi (npr. študentski klubi), zato spremljajte tudi njihove ponudbe.
Kar 20-odstotni popust lahko uveljavljajo imetniki bonitetne kartice Active Slovenia, ki jo lahko kupite na prodajnih mestih RTC Žičnice Kranjska Gora. Kartica velja eno leto od dneva nakupa.
Večina smučišč daje popuste tudi za najavo večjih skupin.
Po delovnem dnevu se nekaterim prileže nočna smuka. Ta je v povprečju vsaj za petino cenejša od redne dnevne smučarske vozovnice.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.