Ponudbe v prvem hipu ali first minute

Turistične agencije že polnijo police s katalogi za poletno sezono in nas v reklamah pozivajo k zgodnjim rezervacijam za poletje. Se bolj splača rezervirati počitnice vnaprej ali čakati na akcijske ponudbe v zadnjem hipu?

Prej rezerviraš, višji popust dobiš
Če boste pri listanju katalogov pozorni, boste zasledili, da ponujajo turistične agencije za prijave vnaprej precejšnje popuste, ki jih imenujejo first minute. Različne namestitvene enote ali pavšalni programi so, če jih rezerviraš vnaprej, precej cenejši. Pod posebno rubriko imajo navedeno višino popusta, ki velja za določen objekt ali program, in do katerega roka velja. Načeloma je popust višji, čim dlje je do rezervacije, in se lahko procentualno vsak mesec niža. V določenih primerih veljajo večji popusti za daljše bivanje ali pa so večji popusti vezani na določen datum odhoda. Zato velja kataloge skrbno prebrati in si dopust rezervirati z upoštevanjem teh dejstev.

Prednosti zgodnjih prijav
Prednost zgodnjih prijav je tudi to, da so namestitveni objekti še prosti in si jih lahko izbirate po želji. Pri ponudbi last minute morate vzeti, kar je takrat še prosto. Velikokrat ostanejo drage strvari, ki so še zmeraj drage, ali pa, kar je hujše, slabe namestitve. Z zgodnjo rezervacijo lahko rezerviraš najboljše lokacije in termine, ki morda v glavni sezoni ne bodo več na voljo.
Problem lahko v zadnjem hipu predstavljajo udarni termini, to je v času šolskih počitnic. Za te termine je povpraševanje večje od razpoložljivosti in, če načrtuješ dopust ravno takrat, skoraj moraš rezervirati vnaprej.
Večina agencij ponuja v primeru zgodnje rezervacije tudi možnost obročnega odplačevanja vsaj do odhoda (s pomočjo čekov, trajnika itd.; povprašajte za obresti). Ponekod lahko do določenega datuma rezervacijo brezplačno spremeniš. O vsem tem se je potrebno predhodno pozanimati.
Popusti velikokrat veljajo le za ceno osnovnega aranžmaja (cene namestitve v izbranem objektu, prevoz z letalom ali avtobusom). Popusti ne veljajo za doplačila, kot so turistične takse, in doplačila, ki so vezana na namestitev (na primer enoposteljne sobe).
Nekatere agencije izdajo v te namene posebne kataloge, zato bodite pozorni, do kdaj ceniki veljajo. Druge agencije izdajo katalog in nato cenike zamenjajo, tretje imajo popuste in ugodnosti navedene pod opombami.

Upoštevajte, da lahko pride vmes kaj nepredvidljivega
Če menite, da obstaja verjetnost za bolezen ali smrt v družini, in je potovanje večje vrednosti, se pozanimajte za zavarovanje rizika odpovedi; v katerih primerih velja, kaj je potrebno v primeru koriščenja preložiti, koliko to stane itd. Večje agencije ponujajo za letovanja v tujini posebne zavarovalne pakete, ki poleg rizika odpovedi vključujejo še zavarovanje prtljage, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, kar prav tako ni zanemarljiv podatek.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.