Šport, ki je obsedel Ameriko: Kaj je pickleball?

Pickleball, šport, ki je prevzel svet
Pickleball, šport, ki je prevzel svet Foto: Tanaonte on iStock

V zadnjih letih se je prodaja loparjev za tenis, ping pong in podobne športe v ZDA povečala za šestkratnik. Ko je razsajal koronavirus, se je vse več ljudi odločalo za brezkontaktne športe, ki se igrajo zunaj. Ti združujejo socializacijo in rekreacijo na način, ki je v času socialne izolacije še posebej privlačil. Med njimi se je v priljubljenosti najhitreje povzpel pickleball. Leta 2022 ga je po podatkih združenja SFIA (Sports & Fitness Industry Association) igralo slabih devet milijonov Američanov.

Kaj je pickleball?

Pickleball si najlažje predstavljamo kot mešanico tenisa, namiznega tenisa in badmintona. Tradicionalno se igra v dvojicah, a lahko igrata tudi posameznika. Igrišče za pickleball je podobno teniškemu, v dimenzijah pa bližje igrišču za badminton, zato se, kjer igrišč za pickleball ni, lahko igra na kateremkoli od ostalih dveh. Velik del njegove privlačnosti je preprostost: pravila niso tako stroga, kot pri tenisu, lopar je lahek, le malenkost večji od tistega za namizni tenis in tudi sama igra ni pretiran fizični izziv. Žogice so plastične, z luknjicami, in po barvi podobne teniškim.

Young caucasian boy playing pickle ball on a hot summer day.
Kaj je pickleball in kako se ga igra? Foto: Andrea Kessler iz iStock

Nobene veze nima s kumaricami

Igro je v šestdesetih v zvezni državi Washington izumil Joel Pritchard s prijateljema Barneyjem McCallumom in Billom Bellom. Zgodbe o poimenovanju športa si nekoliko nasprotujejo. Po besedah Pritchardove soproge Joan je ime navdihnila fraza pickle boat, angleški izraz za čoln, ki ga pri veslanju zasedejo tisti, ki jih niso izbrali za prvi čoln. Na podoben način je nastal pickleball, ki so se ga spomnili Pritchardovi in Bellovi otroci, ko niso našli žogice za badminton.

A pickleball player serves the ball during a game of doubles on a suburban court during summer.
Igranje pickleballa Foto: pics721 iz iStock

Po drugi razlagi naj bi šport ime dobil po Pickles, družinskem psu Pritchardovih. Predstavniki zveze USA Pickleball so tezo zavrnili, saj naj bi psa dobili po nastanku špora.

Tretja razlaga pravi, da je za ime zaslužen Bill Bell. Bell je žogo rad udaril tako, da je nasprotnika spravil v težaven položaj, za kar imajo v angleščini idiom »be in a pickle«.

Učinek športa na zdravje že preučujejo

Pickleball se je izkazal za dobro telovadbo. Po raziskavah so s polurno igro v dvojicah udeleženci pokurili 36 odstotkov kalorij več kot s polurnim sprehodom, utrip pa so imeli za 14 odstotkov hitrejši. Ker šport ni tako intenziven kot tenis in si lahko tempo zastaviš sam, ga rekreativci v primerjavi z bolj intenzivnimi športi v manjši meri opuščajo. Tisti, ki jim sproščeno loparčkanje ne predstavlja izziva, pa se z lahkoto lotijo bolj intenzivne igre.

Kako se igra pickleball?

Najlažje je pravila pickleballa kar pokazati. Ergo, spodnji videoposnetek, kjer izveš vsa pravila pickleballa.

What is Pickleball? Learn About One of the Fastest Growing Sports in the USA

Prejšnji članekSte že uporabili deteljico zdravja?
Naslednji članekKomentar: Se bo Teksas odcepil od ZDA?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.