Športno v novo študijsko leto!

“Športanje” je zakon!

Novo študijsko leto se je pričelo in prav je, da svoje telo in možgančke pripravimo na naporen urnik. Učenje iz dneva v dan, velike količina kofeina, nikotin, neprespane noči, vse to od nas terja davek.

In če ne želite zboleti in izboljšati vaš imunski sistem v teh mrzlih dneh, potem si izberite eno izmed rekreacij, ki jih ponujajo takšni in drugačni rekreacijski centri. Naj bo to tenis, aerobika, ples ali fitnes, kar koli vam ustreza – pomembno je le, da se razmigate!

Danes so vse bolj popularne igre z žogo, med najbolj priljubljene štejemo tenis, odbojko, nogomet in košarko. Tudi vi se odločite za enega izmed njih in nekajkrat tedensko “razmigajte” svoje “zakrnele” kosti.

Odbojka, najbolj »in« skupinski šport!

Je zelo zanimiva skupinska igra z žogo, kjer na vsaki polovici igrišča igra 6 ljudi. Po začetnem udarcu oz. servisu ima ekipa možnost treh dotikov, se pravi, ko se nekdo v polju tretjič odtakne žoge. mora ta na nasprotnikovo stran, kjer imajo oni pravico do 3 dotikov. Tako se nadaljuje in nadaljuje, dokler žoga ne pade na tla, kar pomeni nasprotnikovo izgubljeno točko. Ponavadi se igra na 3 dobljene sete, vsak set pa ima 25 točk. Gre za zelo atraktivno, miselno in dokaj zahtevno igro, toda vsak se je lahko nauči in osvoji tehnike odbojke.
Cene tedenskega obiska na mesec se ponavadi gibljejo med 10 in 20 evri, odvisno od števila udeležencev in seveda cene teleovadnice. Povprašajte v svojem kraju po odbojki in mogoče vam uro rekreacije na teden “časti” celo krajevno športno društvo ali občina. Poskusi in ne bo ti žal, saj se boš poleg rekreacije še nasmejal/a in družila, kar ima velik pomen!

Tenis tudi pozimi!

Tudi tenis je ena izmed iger z žogo, ki velja za pravi “in” med športi. Igra se prav tako na začrtanem igrišču, toda le z dvema igralcema. Igralec, ki prvi zmaga 6 iger, dobi set oz. po teniško niz. V primeru, če nista razliki 2 seta, pa se igra podaljšuje, dokler ni razlike 2 dobljena seta. V primeru neodločenega rezultata pa se igra tie-break. Torej zmaga igralec, ki prvi doseže 7 točk in ima prednost vsaj 2 točk.
Večina ljudi tenis igra le poleti, toda če imate željo, ga lahko igrate tudi pozimi v zaprtih prostorih, navadno t. i. balonih. Cena zimske ure tenisa je tako seveda dražja, saj so tudi stroški občutno večji – ogrevanje in pokritje tenisa predstavlja kar velik strošek. Tako boste za letno uro tenisa odšteli med 5 in 8 evri, ponekod tudi več, izven sezone pa ura tenisa stane med 8 in 20 evri. Seveda, če si še tako želite igranja tenisa pozimi, potem se odločite za jutranje ure med 8 in 14h ob delavnikih, saj so takrat cene lahko celo polovične tistim ob koncu tedna.

»Na fuzbal bom šu«…!

Moški del populacije pa je najbolj navdušen nad nogometom. Ker je ta šport bolj poleten in so zanj potrebne malo višje temperature, ga pozimi ne moremo igrati. Zato pa je v zimskem času vsem »fuzbalskim« navdušencem na voljo tr.i. futsal oz. mali nogomet, ki se igra v telovadnicah. Cena urnega najema telovadnice stane ok. 20 evrov, tako da, več vas bo, ceneje vas bo prišlo.

Košarka zanjo in zanj!

Košarka pa je šport, namenjen tako moškim kot ženskam. Igra se na začrtanem igrišču, kjer sta dve moštvi po 5 igralcev. Zmaga tista ekipa, ki zadane največ košev. Zbavana, atraktivna, dinamična in izjemno hitra igra dodobro poskrbi za vašo fizično pripravljenost. Najem telovadnice pa se prav tako kot pri drugih skupnih dvoranskih športih giblje ok. 20 evrov. Vsekakor pa se splača najeti kar komplet ur – npr. 10 ur, saj boste občutno privarčevali. Še bolj ugodno pa je seveda, da zasedete termin za celo sezono in tako privarčujete še več. Cene za termin od sredine meseca septembra do konca meseca maja se gibljejo ok. 550 evrov, za eno uro tedensko.

S fitnesom do popolnega telesa!

Ljubljančani se lahko razmigate v enem izmed mnogih fitnes klubov, kjer se cene gibljejo nekje med 20 in 50 evri mesečno, ponekod celo več. Obiščite fit & fun center, fitnes klub Sokol, fitnes center Panter ipd. Poleg mesečne karte, za katero boste odšteli ok. 50 evrov, morate ob prvem vpisu pokriti še stroške vpisnine (članarina, vpisnina in kartica), ki znašajo ok. 15 evrov. Študentje imajo v večini fitnes klubov popuste (vsaj 5 %), ne pozabite pa tude povprašati o popustu na gotovino oz. popust na plačilo treh mesecev! Seveda, bolj kot je stvar popularna, dražja je in prav fitnes je eden izmed priljubljenejših športov. Kranjčani do mišic lahko »prikvihtate« v Fintnes klubu Popaj, kjer boste študentje ŠS Cmok mesečno odšteli le 22 evrov. Prav tako imate kranjski študentje ogromno popusta v športnem centru Vogu, kjer imate pri različnih športnih aktivnostih tudi do 50 % popusta.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.