Kako pomembne so delovne izkušnje v študentskih letih?!

Izbirajte “pametna” študentska dela!

Da so delavne izkušnje pomembne, vemo vsi, nismo pa vsi seznanjeni, kako lahko študentska dela pozitivno vplivajo na našo kasnejšo zaposlitev. Če želite že danes ukrepati in si zagotoviti kasnejšo lažjo pot do dela, si poiščite takšno študentsko delo, ki se navezuje na vaš študij. Tudi z obvezno prakso si nabirate potrebne in pomembne izkušnje, zato se potrudite in izkažite, saj veste – dober glas seže v deveto vas!

Pametna študentska dela!

Če želiš že danes ukrepati in stopiti v boj proti lastni brezposelnosti po končani diplomi, že danes oz. sedaj začni razmišljati o pomembnih delovnih izkušnjah. Danes mladi večinoma diplomirate okoli 30. leta, zato so delovne izkušnje v času študija nujne, saj kasneje ni časa zanje. Nikar ne posegajte po lažjih in težjih fizičnih delih, takšnih in drugačnih administrativnih delih in se ne ozirajte samo na težavnost in plačilo dela. Odločite se za strokovna dela iz vašega bodočega podočja in kljub slabim plačilom se odločite raje za slednje, saj vam bo ostalo poplačano takrat, ko boste iskali in potrebovali zaposlitev. Kako? Pri delodajalcu, kjer boste delali, se izkažite, potrudite, pokažite zanimanje in vse opravite tako, kot je treba oz. bolje. Verjemite, ko boste iskali zaposlitev in se obrnili nanj, vas bo sprejel odprtih rok ali priporočil kakšnemu drugemu delodajalcu in to je seveda vredno več kot tistih nekaj evrov več, ki jih dobite za lažja dela.

Izkušnje si študentje lahko naberete na različne načine, in sicer preko:
– študentskih servisov
– obveznih strokovnih ali poletnih praks
– obveznostih, ki vam jih narekuje vaš predmetnik
– obštudijskih dejavnostih (udeležbah na raznih konferencah, strokovna srečanja, takšna in drugačna sodelovanja v študentskih organizacijah)
– brezplačnih praks v bodočem podjetju

Pomni – delovne izkušnje so vaš denar!
Tudi prostovoljna dela so po svoje plačana dela, včasih še veliko bolj kot fizična in druga dela. Res, da konec meseca na vašem računu ne bo »plače«, toda ko boste iskali zaposlitev, bo to vaša prednost, saj boste delodajalcu imeli kaj ponuditi – pa naj bodo takšne in drugačne spretnosti, veščine in znanja, vsekakor bo to velik vpliv na kadrovnika in služba bo vaša. Se vam še zdi, da so taka dela manjvredna in brezvezna?!

Študentska dela, ki so najbolj plačana, so zahtevna strokovna dela, ki se navezujejo na vaš študij, med njimi so tudi naslednja:
– poučevanje
– prevajanje
– oblikovanje spletnih strani
– oblikovanje
– vodenje projektov ipd.

Z ta težja strokovna dela niso primerni vsi, tu se pokaže že delno vaše znanje in poznavanje dela, ki ga boste nekoč opravljali, zato ta dela ponavadi opravljajo le najboljši študentje. Toda nikar ne obupajte – vsako stvar se da naučiti! Urna predpostavka se giblje od 4 evrov navzgor, pri prevajanju lahko celo ok. 15 evrov na stran.

O delovnih izkušnjah pa smo se pogovarjali tudi z ga. Tanja Podobnik Zec iz Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje. Povedala nam je kar nekaj zanimivih infromacij.

Ali so pomembne delovne izkušnje v študentskih letih? Zakaj?
Z delovnimi izkušnjami se pridobijo določene delovne spretnosti, veščine in delovne navade, ki pripomorejo k lažji vključitvi v delovno okolje. Prav tako pa te izkušnje pripomorejo k širjenju socialne mreže.

Ali ima študentsko delo kakšne pozitivne posledice na zaposlovanje po končanem šolanju? Kakšne?
Delodajalci razpisujejo delovna mesta, v katerih navajajo določene zahteve, in če kandidati izpolnjujejo pogoje za zasedbo teh delovnih mest, vključno z delovnimi izkušnjami, imajo več možnosti za zaposlitev. Od delodajalcev si lahko pridobijo tudi priporočila za nadaljnje zaposlitve.

Ali delodajalci upoštevajo delovne študentske izkušnje? Kako?
Če so delovne izkušnje usklajene z zahtevami delovnega mesta, so tudi izkušnje, pridobljene s študentskim delom, pomembne pri kandidiranju na prosto delovno mesto.

Na kakšne načine lahko študentje nabirajo delavne izkušnje?
Delovne izkušnje se v času študija pridobivajo na različne načine (delo prek študentskega servisa, prostovoljno delo, prek nevladnih organizacij …). V kolikor gre za študij ob delu, pa seveda tudi prek rednih zaposlitev.

Kaj priporočate, katera študentska dela naj študentje opravljajo, da bi se jim kasneje obrestovala?
Priporočljivo je, da študentje opravljajo študentska dela, ki so v povezavi z izobrazbo, ki jo bo študent pridobil oziroma študentska dela pri delodajalcih, pri katerih bi se študent glede na pridobljeno izobrazbo po zaključenem študiju želel zaposliti.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.