Vpisal/a bom “absolventa”!

Vse kar morate vedeti, ko vpišete “absolventa”!

Ste že pri koncu s študijskimi obveznostmi, se vam iztekajo zadnji študijski dnevi na fakulteti, toda kljub temu vam ostaja nekaj izpitov iz prejšnjih let. Ne skrbite – vpišite absolventski staž in med tem časom opravite še tistih nekaj izpitov in seveda – diplomsko nalogo!

Absolvent je študent, ki je na fakulteti, kjer študira, končal študij, ni pa opravil še vseh izpitov oz. izdelal diplomske naloge. Vsak študent ob koncu tretjega semestra v zadnjem letniku vpiše absolventski staž. Ta traja predvidoma 12 mesecev in v tem času ima študent možnost da opravi vse »dolgove«, ki jih še ima na fakulteti.

9. 7. 2009 pa je bil sprejet in potrjen tudi nov – spremenjen status, ki pravi, da imajo študentje UL pravico do absolventskega staža po vsaki stopnji bolonjskega programa, in sicer po diplomskem, magisterskem in doktorskem študiju.
Po končanem zadnjem semestru se mora vsak študent, ki želi koristiti »absolventa«, tudi vpisati v absolventski staž. To vsekakor velja le za ljubljanske študente in ne za študente drugih univrz.

V kolikor vam stvari o absolventskem stažu niso povsem jasne, se lahko obrnete na referat vaše fakultete, če pa vam tudi tam ne znajo svetovati, pa pomoč poiščite na Univerzi v Ljubljani. Potrebne kontakte z ustreznimi informacijami dobite na naslednji spletni strani http://www.uni-lj.si/o_univerzi_v_ljubljani/imenik_zaposlenih.aspx.

Absolventski staž pa je mogoče tudi podaljšati, in sicer v zares izrednih razmerah:
– v primeru materinstva
– daljše bolezni
– če ste aktivni v sodelovanju pri organih univerze
– če aktivno sodelujete na kulturnem športnem in strokovnem področju
– če imate priznan status študenta s posebnimi potrebami
– v izjemnih socialnih oz. družinskih okoliščinah

Podaljšanje je mogoče le za 1 leto, zanj pa je treba seveda tudi oddati prošnjo in dokazila o izrednem stanju, navadno med 1. 7. in 31. 8., zato nikar ne pozabite! Vsaka fakulteta pa lahko delno tudi priredi pogoje za podaljšanje absolventskega staža, in sicer s svojimi notranjimi pravili.
O vsem skupaj odloča na prvi stopnji komisija za študijske zadeve, če pa ste iz njihove strani zavrnjeni, se lahko na drugi stopnji protožite, nakar o tem odloča senat fakultete. Njegova odločitev je dokončna, po tem imate na voljo le še upravni spor.

Vsekakor se vam splača vpisati absolventa, saj tako pridobite 1 leto več študentskih pravic in ugodnosti (boni, delo preko študentskega servisa, popusti ipd.), ki jih lahko koristite. Poleg tega v miru diplomirate in v tem obdobju že iščete zaposlitev. Pa srečno!

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.