Velika Nagrada Avstrije: Verstappen do presentljive zmage, ničla Mercedesa

Ko sta po kvalifikacijah z nadgrajenimi motorji in novim aero paketom, vladala oba dirkača Mercedesa, s kar tremi desetinkami prednosti pred Vettlom na tretjem mestu, je vse kazalo na lahko prvo in drugo mesto Mercedesa. A sta na dirki prvič po letu 1955 odpovedala oba Mercedesova dirkalnika in na najvišji stopnički se je pred 20 000 navijači iz Nizozemske, znašel Max Verstappen.

Bottas si je v soboto na Red Bull Ringu zagotovil prvo štartno mesto pred moštvenim kolegom Hamiltonom, ki je v svojem poizkusu storil napako. Najbližje sta se jima približala Vettel in Raikkonen s Ferrarijema. Zaradi nepozornosti Ferrarijevega “Pit Walla”, je Vettel spregledal Sainza za njim in mu pokvaril hitri krog. Zaradi tega si je prislužil tri kazenska štartna mesta in je štartal med Red Bulloma in Grosjeanom v Haasu, ki je bil na tej progi presenetljivo hiter.

Zaostanek so pri Ferrariju hoteli obrniti v svoj prid z različno strategijo od Mercedesa in Red Bulla, saj so štartali na najmehkejših gumah. Z veliko več oprijema kot tekmeci, sta Raikkonen in Vettel odlično štartala. Kimi se je spopadel za vodstvo, Vettel pa je bil v prvem ovinku že četrti. Oba dirkača pa sta premalo ogrela gume in jih oba zablokirala v prvih dveh ovinkih, tako da sta izgubila prvotna mesta. Raikkonena sta prehitela tako Bottas, ki je izgubil prvo mesto proti Hamiltonu in Verstappen, kar je bilo odločilno za njegovo kasnejšo zmago.

Vettel je imel v prvem ovinku kontakt z Grosjeanom in padel na osmo mesto. Kot zanimivost, prvega kroga ni nihče zaključil na istem mestu, kot je začel!

Prvemu je odpovedal Renaultov motor Hulkenbergu, v 14. krogu pa je odpovedal menjalnik nesrečnega Bottasa, ki je parkiral ob progi. To je sprožilo virtualni varnostni avto, na to pa so se hitro odzvali pri Ferrariju in Red Bullu, kjer so hitro poslali v bokse vse dirkače in jim nadeli najtršo Soft različico gum. Pri Mercedesu pa so se odločili narobe in Hamiltona pustili zunaj. Ko je šel po nove gume v 26. krogu, je iz boksov pripeljal za Raikkonenom in pred Vettlom na četrtem mestu.

Na začetku sta imela oba Ferrarija težave z ogrevanjem gum, toda po desetih krogih sta oživela. Kimi je prehitel Ricciarda, ki je že imel težave z oprijemom gum, Vettel pa je z drzno potezo prehitel Hamiltona na novejših pnevmatikah.

Četudi je praznoval svoj 29. Rojstni dan, Daniel Ricciardo ni imel pretirane sreče in je Renaultov motor v njegovem Red Bullu odpovedal v 54. krogu. Medtem se je Hamilton v bokse pritoževal nad obrabo svojih gum, zato so ga še enkrat vpoklicali v bokse po nov set. Veliko sicer ni mogel več storiti, saj mu je v 64. krogu odpovedal popolnoma nov Mercedesov motor.

Težav z gumami pa nista imela Ferrarija, saj sta se v zadnjem delu dirke začela približevati Verstappnu, Raikkonen je nekaj krogov pred koncem, na 50 krogov starih gumah celo dvakrat popravil rekord proge. Za kaj več jima je zmanjkalo časa, tako da sta za Verstappnom končala Raikkonen kot drugi, Vettel pa tretji. S tem je prehitel Hamiltona v skupnem seštevku za eno točko, Raikkonen pa se je povzpel na tretje mesto. Z dobrim skupnim izkupičkom točk in ničlo Mercedesa, pa je Ferrari na prvem mestu tudi med konstruktorji.

Odlično so se odrezale ekipe Haasa s 4. in 5. mestom in Sauber Alfa Romeo z 9. in 10.

Zmaga Maxa Verstappna je prva zmaga Red Bulla na domači dirki, ko so leta 2014 dirkališče A1 preimenovali v Red Bull Ring in ga prevzeli za svojega. Do sedaj so vse dirke tukaj pripadle Mercedesu.

Hiter tempo dirk se nadaljuje, saj se karavana že seli v Silverstone, kjer bo dirka že naslednji vikend.

Zanimivosti:

  • To je bila 30. dirka v zgodovini formule 1 na dirkališču v Spielbergu.
  • Časovno je to najkrajši krog trenutnih dirkališč v formuli 1: 4.318 km, 1:06.957 (Kimi Räikkönen, Ferrari SF71H, 2018)
  • Niki Lauda je edini Avstrijski dirkač formule 1, ki je zmagal svojo domačo dirko. To je bilo leta 1984 z McLarnom.
  • Leta 2016 sta v Barceloni prav tako s prve štartne vrste začela dirkača Mercedesa, Rosberg kot prvi, Hamilton drugi. Ko sta v medsebojnem trku končala dirko, so na odru za zmagovalce končali isti trije dirkači, v istem vrstnem redu: 1. Verstappen, 2. Raikkonen, 3. Vettel.

Voznik dneva: Max Verstappen (Red Bull)

Najhitrejši krog: Kimi Raikkonen (1:06.957)

Najhitrejši pitstop: Red Bull (D. Ricciardo; 2.18 sekunde)

Prejšnji članekVarčevanje z energijo med počitnicami
Naslednji članekProstovoljstvo – nesebična pomoč ljudem v stiski

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.