Velika Nagrada Belgije: Vettel prekinil dominacijo Mercedesa v Spa-ju

Cirkus Formule 1 se je po poletnem premoru vrnil v znameniti Belgijski Spa-Francorchamps. Nemec Sebastian Vettel je končno le imel dan brez napak in je od Hamiltona, ki je končal na drugem mestu, odškrtnil sedem točk. Osamljen je na tretjem mestu končal Verstappen.

Deževne kvalifikacije

Na vseh treningih je dominiral Ferrari in izgledalo je, da bo na kvalifikacijah z lahkoto zasedel prvo štartno vrsto. Načrte jim je spet prekižal dež v zadnjih minutah, ko je svoje nesporno mojstrstvo v dežju pokazal Lewis Hamilton in si zagotovil pole position. Precej zmedeni so bili v Ferrarijevih garažah, kjer je trajalo kar nekaj časa, da so Vettlu zamenjali gume za dež, Raikkonen pa je po enem hitrem krogu ostal brez goriva in je moral zaključiti na 6. mestu. Odlično so se na dež odzvali v “novi” ekipi Racing Point Force India, saj sta Esteban Ocon in Sergio Perez zasedla 3. in 4. mesto.

Dirka

S prvih štartnih mest so dirkači štartali dobro in brez napak, v ozadju pa je situacijo pred seboj slabo ocenil Nico Hulkenberg, ki je sprožil verižno trčenje, kar je poslalo Alonsov McLaren čez Leclerca in oba sta obstala v prvem ovinku poleg Hulkenberga. Skupil jo je tudi Raikkonen, ko ga je zadel Ricciardo in mu prebil zadnjo gumo.

V ospredju pa je Vettel že na prvi ravnini Les Combes izkoristil zavetrje Hamiltona in močnejši sklop motorja in ga prehitel. Vštric obema sta prišla tudi oba dirkača Force Indie, vendar je bil to edini njihov napad na vodilna dva. Vettel je Hamiltona za vodstvo in za zmago prehitel v ravno pravem momentu, saj je zatem zaradi nesreče v prvem ovinku na stezo prišel varnostni avto.

Četudi se je Hamilton po postanku približal Vettlu, ni našel pravega odgovora in se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Raikkonen in Ricciardo sta zaradi poškodb pri trčenju morala oba odstopiti. Bottas pa se je iz 17.  štartnega mesta prebil na 4. Kazen štartnih mest je prejel zaradi menjave pogonskega sklopa. Osamljen je dirko na 3. mestu vozil Verstappen v preostalem Red Bullu, ki pa je bil po dirki vseeno zadovoljen pred tisoči v oranžno odetih navijačev in Nizozemske.

Odličen dan so imeli pri novi Force Indiji s 5. in 6. mestom. Zadovoljni bodo tudi pri Haasu s 7. in 8. Deseterico sta zaključila Gasly v Toru Rossu in Ericsson v Sauberju. Zamisliti se bodo morali pri Renaultu in McLarnu, saj njihov pogonski sklop trenutno ne parira niti Hondi.

“Silly Season”

Med poletnim premorom se ponavadi podaljšujejo pogodbe in menjajo dirkači med ekipami. Toda tokrat je vladala popolna zmeda. Nekateri bodo nepričakovano ostali brez sedeža naslednje leto, nekateri pa že kar med sezono.

  • Ricciardo je naznanil svoj nepričakovan odhod k Renaultu. Red Bull je na njegovo mesto potegnil Gaslya iz Tora Rossa, ki ima sedaj sedež na voljo.
  • Sainz, ki je zaradi Ricciarda izgubil sedež se seli k McLarnu, ki ga ob koncu sezone zapušča Fernando Alonso. Mesto naj bi izgubil tudi Vandoorne.
  • Lawrence Stroll, ki je kupil Force Indio bo v njo poslal svojega sina iz Williamsa mogoče že na naslednji dirki. Sedež izgubi mladi, a nadarjeni Ocon. Posledično pri Williamsu lahko dirka celo Robert Kubica!
  • Pri Haasu naj bi mesto ob koncu sezone izgubil Grosjean, prišel pa bi Leclerc iz Sauberja. Na njegovo mesto pa Giovinazzi, ki je sedaj testni voznik Ferrarija.
  • Raikkonen naj bi s Ferrarijem podpisal še za dve leti.

Zanimivosti:

  • Vettel je z 52. zmago v karieri prehitel Alaina Prosta in se povzpel na tretje mesto po številu zmag v Formuli 1.
  • Verjetno najbolj znani odsek, oz. sklop ovinkov se nahaja v Spa-ju in se imenuje Eau Rouge. To v prevodu pomeni rdeča voda, ki teče pod progo v najnižjem delu in je ime dobila po rdeči glini v vodi.
  • Prvo dirko v Spa-ju je leta 1950 dobil Juan Manuel Fangio, na takrat še 14km dolgi progi, ki je potekala tudi skozi mesto. Zaradi veliko nesreč s smrtnim izidom, so nekatere odseke skrajšali in sedaj se dirka na še vedno najdaljših 7 kilometrov proge na trenutnem koledarju dirk.

Voznik dneva: Sebastian Vettel (Ferrari)
Najhitrejši krog: Valtteri Bottas (1:46.286)
Najhitrejši pitstop: Ferrari (S. Vettel; 2.29 sekunde)

2018 Belgian Grand Prix: Race Highlights
Prejšnji članekHonor Play globalni igričarski industriji sporoča »Game On«!
Naslednji članekOsupljive značilnosti zapakirane v en pametni telefon

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.