Velika Nagrada Madžarske: Hamilton prekrižal načrte Ferrarija

Lewis Hamilton je zmagovalec dirke na Hungaroringu pred prvim zasledovalcem Vettlom. Pred poletnim premorom si je še povečal prednost v skupnem seštevku. Zadnjo stopničko si je zagotovil Kimi Raikkonen.

Kvalifikacije

Že dolgo časa ni bilo tako zanimivih kvalifikacij, ki jih je nepričakovano popestril dež. Na prostih treningih je kazalo, da si bo prvo štartno mesto z lahkoto zagotovil Ferrari, ki se je na vročem asfaltu odlično obnašal, a jim je načrte pokvaril dež. Hamilton je pokazal svoje mojstrstvo v dežju in si z Mercedesom zagotovil prvi štartni položaj. Bottas se mu je pridružil na drugem mestu. Za Ferrarijema sta se pred Red Bulloma presenetljivo uvrstila Gasly v Toru Rossu in Sainz v Renaultu.

Dirka

Ker je bila dirkačem na voljo prosta izbira gum, sta Mercedesa oba začela na najmehkejših različicah, pri Ferrariju pa so izbrali različne strategije. Na štartu je Vettel v drugem ovinku prehitel Raikkonena in začel lov na oba Mercedesa. Hamilton si je takoj nabral nekaj prednosti in Vettel, ki je obtičal za Bottasom, se je na trših pnevmatikah odločil, da počaka na svojo priložnost ob koncu dirke.

Težave je imel Verstappen, ki je z začetka sledil vodilnim, a mu je odpovedal motor in je kar ob močnem preklinjanju po radiu, parkiral ob stezi. Paša za oči so bila spet prehitevanja Ricciarda, ki je začel iz ozadja in je v prvem ovinku z izjemnim občutkom za zaviranje prehitval konkurenco.

V nadaljevanju so s postankom Raikkonena prisilili v postanek Bottasa, kar je sprostilo pot Vettlu, ki je imel prosto pot pred seboj. Ko je postanek opravil še Hamilton je Vettel stopil na plin in si ustvaril prednost za pokrivanje Bottasa in se približal Hamiltonu na deset sekund. V zadnjem delu bi tako na novih najmehkejših izzval Hamiltona za zmago. Toda preden bi moral zaviti v bokse, ga je kljub modrim zastavam pol kroga oviral Sainz, v boksih pa mu niso mogli pritrditi sprednje leve pnevmatike. To ga je stalo toliko časa, da je iz boksov prišel za Bottasom, ki je na starih pnevmatikah zadrževal hitra Ferrarija.

Pet krogov pred koncem je Vettel le izkoristil boljši oprijem iz prvega ovinka in Bottasa prehitel, zaradi slabšega oprijema pa je Vettla udaril v zadnji del in si uničil del sprednjega krilca. Mimo je tako prišel tudi Raikkonen. S poškodovanim dirkalnikom je z ovinka kasneje izrinil tudi Ricciarda.

“Best of the rest”

Osamljen sna progi si je 6. mesto zagotovil Gasly v Toru Rossu. V točkah pa sta bila spet oba Haas. Po slabših kvalifikacijah so z odlično strategijo spravili oba McLarna med točke, na žalost pa je spet brez dobre uvrstitve predčasno zaključil Vandoorne.

Poletne počitnice

Moštva so si po zadnji dirki prislužila tri tedne počitnic brez dirk. Ponedeljek in torek so sicer potekala med sezonska testiranja, kjer so na račun prišli testni dirkači moštev. Naslednja dirka bo 26. avgusta v belgijskem Spa-ju.

 

Zanimivosti:

  • Lewis Hamilton je s 6. zmagami najuspešnejši drikač na Hungaroringu, sledita mu Michael Schumacher(4) in Ayrton Senna(3)
  • Na Hungaroringu je potekala prva dirka za Veliko nagrado Formule 1 za železno zaveso, leta 1986.
  • Nelson Piguet je prav na dirki leta 86′ v prvi ovinek spektakularno prehitel Ayrtona Senno, ki še dandanes velja za enega boljših manevrov.

 

Voznik dneva: Daniel Ricciardo (Red Bull)
Najhitrejši krog: Daniel Ricciardo (1:20.012)
Najhitrejši pitstop: Williams(S. Sirotkin; 2.10 sekunde)

Prejšnji članekNe pozabi na oddajo prošnje za subvencionirano bivanje
Naslednji članekŠtipendije za leto 2018/2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.