VN Nemčije: Polom Mercedesa na kaotični dirki v Hockenheimu

2019 German Grand Prix: Race Highlights

Verstappen zmagovalec deževne dirke polne preobratov

Hitri Nizozemec si je po dirki v Avstriji zapisal še drugo zmago z odlično vožnjo v spremenljivih razmerah v Hockenheimu.
V sobotnih kvalifikacijah si je zagotovil prvo štartno vrsto, dirko pa nato začel zelo slabo. Kolesa so se zavrtela v prazno, z drugega je hitro padel na peto mesto, a se je po napakah drugih dirkačev in varnostnih avtomobilih znašel v vodstvu.

Verstappen, ki je na dirki opravil kar pet postankov, med njimi je ekipa postavila tudi nov absolutni rekord v menjavi pnevmatik,  si je v zadnjem delu dirke, ko se je steza osušila hitro privozil dovolj prednosti, da je varno pripeljal zmagi na proti.

Odrešilna dirka za Vettla, ki je pridobil kar 18 mest

Ko je po treningih kazalo, da bo Ferrari v vročinskem valu izredno hiter, se je vse podrlo že v kvalifikacijah. Vettel po mehanski napaki ni opravil niti enega hitrega kroga in je kvalifikacije končal na zadnjem mestu. Pole position je nato imel v rokah Charles Leclerc, a je tudi njega doletela smola z okvaro motorja in se je moral zadovoljiti z 10. štartnim mestom.

Vettel je že v prvem krogu z odličnim štartom pridobil kar 6. mest, potem pa se počasi prebijal naprej. Po radiu je z moštvom stalno spremljal vreme in pogoje in se večinoma sam odločal o strategiji, ki ga je skozi celotno dirko držala v ospredju z možnostjo naskoka na stopničke. Ferrari se sicer ni dobro odzival z gumami za rahel dež, kar je bilo vidno tudi pri Leclercu, a je bil v zadnjem delu, ko je namestil mehke gume za suho stezo izredno hiter. V nekaj krogih je opravil s konkurenco in na koncu zaostal le za Verstappnom.
Za Vettla je to odrešilna dirka, saj je lansko leto prav tu ob majhni napaki končal v pesku. Ta pa ga ni stala le zmage ampak posledično tudi prvenstva, saj se od takrat ni več povsem pobral.

Leclerc, ki je dejansko imel možnost tudi zmagati, ker se je z odlično tempiranimi postanki znašel v vodstvu, a je storil napako in končal v ogradi.

Popolna blamaža Mercedesa na praznovanju 125. obletnice delovanja v motošportu

Hamilton, ki je dirko začel s pole positiona in  je nekaj časa zanesljivo kontroliral dirko, a je potem na stezi storil preveč napak. Prislužil pa si je tudi kazen za nepravilen vhod v bokse. Da je bila zmeda popolna, ga v boksih ekipa ni pričakovala in postanek je trajal skoraj minuto. Kazalo je tudi, da bo dobil kazen za prepočasno vožnjo za varnostnim avtomobilom, a se je izmazal.
Ostal bi brez točk, a so komisarji po dirki dirkačema Alfa Romeo dodelili  kazen 30 sekund, kar mu je podarilo dve točki.

V boju za stopničke je ostal Bottas, ki pa je imel težave prehiteti manj izkušenega in počasnejšega Strolla, potem pa storil še napako in končal v zloglasnem predzadnjem ovinku, ki je terjal večino žrtev nedeljske dirke.

Kaotične razmere so vedno priložnost za moštva iz ozadja

Tokrat jih je do popolnosti izkoristil Daniil Kvyat, ki se je s Torom Rossom uvrstil na tretje mesto. Čakal je na svojo priložnost, odlično izkoristil zadnji Varnostni avtomobil in se znašel v ospredju. Dirko je eden redkih odpeljal brez napak.
To so šele druge stopničke za ekipo iz Faenze, po zmagi Vettla v deževni Monzi, leta 2008. Noč pred dirko se mu je rodila hčerka, tako,  da je bil dan za ruskega dirkača popoln.

Blizu stopničk je bil tudi Lance Stroll, ki je tvegal s strategijo in edini na zadnji menjavi pnevmatik namestil gume za suho stezo in s tem se je znašel za nekaj trenutkov celo v vodstvu!

Po kazni za oba dirkača Alfe, s je med točkami nepričakovano znašel tudi Robert Kubica z Williamsom. To bo zagotovo obliž na rane ekipi, kjer taka točka lahko pomeni obstanek v Formuli 1  tudi v naslednji sezoni.

Z 10. mestom pa je Poljak postavil tudi nov rekord. Kubica je pred 8. leti, 8. meseci in 14. dnevi v Abu Dhabiju osvojil 5. mesto. Z osvojeno točko z nedeljske dirke, pa je postavil najdaljši interval med zaporednima uvrstitvama v točke v zgodovini.

Zanimivosti:

  • 16. spolzki ovinek je kaznoval kar 6 dirkačev, ki so končali v pesku ali ograji.
    Leclerc, Hamilton, Hulkenberg & More Spin Off at Turn 16 | 2019 German Grand Prix
  • Mercedes je za 125. letnico nosove svojih dirkalnikov pobarval v belo. Kar ponazarja legendo, kako je ekipa Mercedesa dobila svoje ime “Srebrne puščice” (Silver Arrows). Zgodba pravi, kako je na dirki v Nurburgringu leta 1934 ekipa Mercedesa s svojima dirkalnikoma presegala dovoljeno težo 750 kg, za en kilogram. Ni jim preostalo drugega, kot da so čez noč spraskali vso belo barvo z dirkalnikov, da se je videla le svetleča srebrna pločevina. Nekaj ur kasneje pa zmagali na dirki.


Voznik dneva: Max Verstappen – Red Bull
(20.9%)
Najhitrejši krog: Max Verstappen – Red Bull (1:16.645)
Najhitrejši pitstop: Red Bull (M. Verstappen; 1.88 sekunde) – POPRAVLJEN REKORD!

Prejšnji članekJužna Italija – vse, kar moraš vedeti
Naslednji članekNovi Huawei P smart Z že na voljo slovenskim uporabnikom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.