Južna Italija – vse, kar moraš vedeti

Te mikajo topli in romantični kraji? Si ljubitelj majhnih italijanskih mest in te zanima zgodovina? Tu je vse, kar moraš vedeti, če načrtuješ svoje naslednje potovanje po južni Italiji.

Destinacije

Plaža v južni Italiji, pokrajina Puglia.
Polignano a mare, Puglia

Ko se govori o južni Italiji, se najprej pomisli na Sicilijo, Neapelj ter obalo Amalfija z barvitim Positanom. A južna Italija skriva tudi nekaj biserov, ki jih navadno ne vidimo na razglednicah. Eden takšnih je pokrajina Puglija v peti italijanskega škornja s prelepimi plažami in čudovitimi mesteci s starim mestnim jedrom.

Ljudje

Na splošno velja pravilo, da so ljudje na jugu prijaznejši od severnjakov. In res je tako! Južni Italijani so izjemno odprti ter vedno radi priskočijo na pomoč.

 

Jezik

Tudi če znaš italijansko, ti to ne bo veliko pomagalo pri razumevanju vsakdanjih pogovorov med domačini, saj govorijo v zelo močnem dialektu. S turisti se seveda trudijo govoriti lepo in razumljivo, v turistično obleganih krajih pa seveda skoraj vsi govorijo angleško. Zelo pa cenijo, če jim nameniš kakšno italijansko besedo.

Hrana

Vsesplošno znano je, da se v Italiji dobro je! Testenine in pica sta seveda samo dve izmed široke palete jedi, ki jih Italija ponuja. V restavracijah je meni razdeljen na antipasto, kar pomeni predjed, primo in secondo, kar sta glavni jedi ter dolce, torej sladico. Običajno italijani jedo vse tri hode in sladico, kar je lahko zelo drago. Vendar ne bo nič narobe, če jedilnik prilagodiš študentskemu žepu in namesto vseh jedi vzameš le eno.

Promet

V južni Italiji je sopomenka za promet kaos in delujoča hupa je del obvezne opreme ?. Domačini največkrat parkirajo kar na cesti, omejitev na lokalnih cestah pa nihče ne upošteva. Seveda to ne pomeni, da ti ne smeš upoštevati predpisov in prepovedi, saj so v turističnih mestih policisti in redarji še posebej pozorni na turiste. Če se torej odločiš najeti avto ali potovati s svojim, bodi pripravljen na veliko hupanja in naj ti potrpljenja ne zmanjka.

Če te zanima kaj več še o severni Italiji, pa si preberi članek Sever dežele testenin v vsej svoji lepoti.

Prejšnji članekVišje strokovno izobraževanje zagotavlja zaposljivost in višji življenjski standard
Naslednji članekVN Nemčije: Polom Mercedesa na kaotični dirki v Hockenheimu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.