ZAPLEŠIMO V JESEN – reggaeton vs. dancehall

Pri pripravi članka in iskanju virov sem zasledila zanimiv in zabaven komentar ter hkrati preprost opis reggaetona: »Tako bi morale znati plesati vse punce!«

Reggaeton je latinskoameriški ples, ki se širi po vsem svetu in postaja vse bolj priljubljen. V Sloveniji ga je kot prva predstavila mlada plesalka Krista.

Sam ples se je razvil skupaj z glasbo reggaeton, ki izvira iz Paname in pozneje tudi Portorika. Začetek reggaetona kot glasbe sega v devetdeseta leta. Razvil ga je panamski umetnik El General. Glasba je zmes španskega rapa in jamajškega reggaeja. Reggaeton združuje reggae in dancehall z Jamajke z latinsko glasbo in hip hopom. Reggaeton se lahko pleše posamezno ali v paru, v tem primeru se imenuje perreo (=doggystyle). Gibi so zapeljivi in energični. Trenutno je t. i. perreo razširjen po celem svetu od Dominikanske republike, Peruja, Venezuele, Amerike in Španije in še pridobiva milijone ljubiteljev tovrstne glasbe. Reggaeton je v te države prinesel tudi stil oblačenja, govorjenja in plesanja. Na to glasbo se rapa večinoma v španščini. Najbolj znani “reggaetonisti” so Daddy Yankee, Don Omar, Ivy Queen, Vico C in Wisin &Yandel. V Sloveniji pa deluje kubanski raper in latino hip hop pevec Erasmo S. Casanova. Omenjeni stil petja je tako zelo razširjen, da so leta 2005 na Grammyju odprli novo kategorijo, imenovano “najboljši izvajalec urbane glasbe”, v katero uvrščajo reggaeton.

Namen reggaetona je predvsem pridobiti samozavest in se zavedati svojega telesa
Reggaeton je energičen in zapeljiv tako kot glasba. Pleše se solo in je primeren za vse, ki bi želeli spoznati atraktivne in divje gibe z boki, rameni in preostalim telesom.
Dancehall je zvrst urbanega plesa in glasbe, ki se je razvila ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja na Jamajki, predvsem v Kingstonu. Ime izvira iz termina »dance hall« (plesna dvorana). V teh plesnih dvoranah (diskotekah) so se odvijale zabave, na katerih so za glasbo skrbeli sound systems (skupina dj-jev, mc-jev, …, ki so predvajali jamajško popularno glasbo). V 90-ih se je dancehall razširil in populariziral po vsem svetu.
Pri dancehallu sta ples in glasba neločljivo povezana, saj je ples osnovan na specifičnih korakih, od katerih ima vsak svoje ime, pomen in skladbo ali pa riddim (glasbeni vzorec) na katerega se pleše. Ples je zelo energičen, vsebuje pa tudi mnogo akrobatskih elementov. Vsako leto potekajo tudi nacionalna in mednarodna plesna tekmovanja Dancehall queen in Dancehall king, kjer so izbrani najboljši plesalci dancehalla.
Kot vsaka vadba tudi dancehall razvija zavedanje telesa v gibanju in prostoru, krepi različne mišične skupine, namenjen pa je tudi razvijanju samozavesti in sproščenosti s svojim telesom.
Vsi, ki radi plešete in si želite spoznati nove in drzne zvrsti plesa, ste to jesen ostali brez izgovora, da ob večerih posedate doma in intenzivno delate nič. Pa še to, vabila na ples ni lepo odkloniti!

Marija Jozak

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.