5 ključnih nasvetov pri nakupu bluetooth zvočnikov

Red bluetooth speaker on wooden table with white background. Space for texture.
Foto: Chokii Ns iz iStock

Bluetooth zvočniki so hitro postali najbolj priljubljena izbira za ljubitelje glasbe, ki želijo prenosne brezžične avdio rešitve. Zaradi različnih možnosti na trgu je izbira pravega kar težak izziv. Predstavljamo ti pet bistvenih nasvetov, ki ti bodo pomagali izbrati najboljši Bluetooth zvočnik za tvoje potrebe.

Pri bluetooth zvočniku upoštevaj kakovost zvoka

Bodi pozoren na kakovost zvoka zvočnika, saj je to odločilnega pomena za vsako zvočno napravo.

Kaj moraš iskati?

 • Frekvenčni razpon: širši frekvenčni razpon pogosto pomeni boljšo kakovost zvoka. Poišči zvočnike z razponom med 20 Hz in 20.000 Hz.
 • Gonilniki: večji gonilniki (merjeno v milimetrih) običajno proizvajajo boljši zvok. Več gonilnikov lahko tudi izboljša zvok z ločevanjem različnih frekvenc.
 • Izhodna moč: merjena v vatih, večja izhodna moč na splošno pomeni glasnejši in jasnejši zvok. Za osebno uporabo običajno zadostuje zvočnik z 10-20 vati.

Zakaj je pomembno? Precej jasno, kajne. Zvočnik z odlično kakovostjo zvoka lahko zagotovi prijetnejšo izkušnjo poslušanja, ne glede na to, ali ga uporabljaš za glasbo, podcaste ali le telefonske klice.

Closeup of a man connecting his smartphone and bluetooth speaker to his smart home system
Foto: Antonio_Diaz iz iStock

Preveri življenjsko dobo baterije

Življenjska doba baterije bluetooth zvočnika je bistvena, še posebej, če nameravaš zvočnik uporabljati na prostem ali na poti.

Kaj moraš iskati?

 • Kapaciteta baterije: Preveri oceno mAh. Več mAh običajno pomeni daljšo življenjsko dobo baterije.
 • Čas uporabe: Proizvajalci pogosto določijo, koliko ur lahko zvočnik deluje s polnim polnjenjem. Poišči zvočnike z vsaj 8-10 urami predvajanja.
 • Čas polnjenja: Upoštevaj, koliko časa traja, da se baterija popolnoma napolni. Hitro polnjenje je lahko priročna funkcija.

Daljša življenjska doba baterije zagotavlja, da tvoj bluetooth zvočnik ne bo ugasnil sredi srečanja ali pustolovščine na prostem, kar zagotavlja neprekinjeno zabavo.

Excited senior couple using a Virtual Assistant at home
Foto: PIKSEL iz iStock

Oceni prenosljivost in videz bluetooth zvočnika

Prenosljivost in dizajn sta pomembni, še posebej, če nameravaš zvočnik prenašati s seboj.

Kaj moraš iskati?

 • Velikost in teža: Manjše in lažje zvočnike je lažje prenašati. Vedno pa se prepričaj, da manjša velikost ne ogroža kakovosti zvoka.
 • Vzdržljivost: Če nameravaš zvočnik uporabljati na prostem, poišči robustne oblike, ki so odporne na udarce, prah in vodo (ocene IPX označujejo vodoodpornost, pri čemer IPX7 pomeni, da je zvočnik mogoče potopiti v vodo).
 • Dizajn in estetika: izberi dizajn, ki ustreza tvojemu osebnemu slogu in mestu, kjer ga nameravaš uporabiti. Nekateri zvočniki imajo ročaje ali sponke za dodatno prenosljivost.

Prenosna in vzdržljiva zasnova zagotavlja, da lahko svoj bluetooth zvočnik vzameš kamor koli, ne da bi te skrbelo, da bi se poškodoval ali povzročil nevšečnosti.

close-up, there are big headphones and a small , mini music bluetooth portable black cylinder wireless loudspeaker on the bench, in summer on the beach. High quality photo
Foto: djtrener iz iStock

Preveri povezljivost zvočnika

Čeprav je Bluetooth primarni način povezave, lahko dodatne možnosti povezovanja izboljšajo uporabnost.

Kaj moraš iskati?

 • Bluetooth: Novejše različice Bluetooth ponujajo boljši doseg in povezljivost. Bluetooth 5.0 na primer zagotavlja izboljšano hitrost in doseg.
 • Pomožni vhodi: AUX omogočajo povezavo naprav brez Bluetooth prek 3,5 mm avdio kabla.
 • NFC: NFC omogoča hitro seznanjanje z združljivimi napravami tako, da jih preprosto dotakneš skupaj.
 • USB: Nekateri zvočniki lahko tudi polnijo naprave prek USB vhodov, kar doda dodatno raven funkcionalnosti.

Vsestranske možnosti povezovanja zagotavljajo, da lahko bluetooth zvočnik uporabljaš s številnimi napravami in v različnih scenarijih.

Speaker, audio loudspeaker with bluetooth wireless connection with mobile smartphone and computer laptop using for voice call communication, multimedia music entertainment, portable mini home theater
Foto: Chinnapong iz iStock

Poišči dodatne funkcije

Dodatne funkcije lahko izboljšajo uporabnost in funkcionalnost zvočnika Bluetooth.

Kaj moraš iskati?

 • Integracija glasovnega pomočnika: nekateri zvočniki imajo vgrajeno podporo za glasovne pomočnike, kot so Alexa, Google Assistant ali Siri.
 • Združevanje več zvočnikov: Ta funkcija omogoča združevanje več zvočnikov za bolj poglobljeno zvočno izkušnjo.
 • Vgrajen mikrofon: uporaben za prostoročne klice ali glasovne ukaze.
 • Združljivost aplikacij: nekateri zvočniki imajo spremljevalne aplikacije, ki ponujajo dodatne funkcije, kot so nastavitve EQ, posodobitve vdelane programske opreme in drugo.

Dodatne funkcije lahko znatno izboljšajo tvojo izkušnjo, tako da postane bluetooth zvočnik bolj vsestranski in priročen za uporabo.

Wireless music column. Red bluetooth speaker. Control and volume buttons.
Foto: OleJohny iz iStock

Najboljši bluetooth zvočnik

Pri izbiri pravega zvočnika Bluetooth je treba upoštevati kakovost zvoka, življenjsko dobo baterije, prenosljivost, možnosti povezovanja in dodatne funkcije. Če upoštevaš te nasvete, lahko najdeš zvočnik, ki ne le ustreza tvojim potrebam po zvoku, ampak tudi življenjskemu slogu. Ne glede na to, ali gostiš zabavo, se odpravljaš na pohod ali pa se preprosto sproščaš doma, lahko pravi zvočnik Bluetooth izboljša tvojo avdio izkušnjo.

Za izbiro najboljših bluetooth zvočnikov je tu Big Bang! Odpravi se na njihovo spletno stran ali pa kar v živo obišči eno od poslovalnic, kjer ti bodo strokovnjaki svetovali glede izbire bluetooth zvočnikov in drugih komponent.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

eprodaja@bigbang.si | Spletna stran

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZapuščena vojna baza Željava: Nastanek, propad in turistična destinacija
Naslednji članekNasveti za kampiranje v dežju: kaj narediti, če te med kampiranjem čakajo plohe
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

eprodaja@bigbang.si | Spletna stran

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.