Nasveti za kampiranje v dežju: kaj narediti, če te med kampiranjem čakajo plohe

Woman camping blue tent on mountain peak and enjoying beautiful nature of hills and during rainy season at Doi Tapang, Sawi District, Chumphon, Thailand.
Foto: TongTa iz iStock

Le dve stvari lahko pokvarita kampiranje: pozabiš šotor ali pa deževno vreme. Kampiranje v dežju je lahko pravi izziv, vendar z ustrezno pripravo in nekaj praktičnimi nasveti lahko ostane prijetno in zabavno doživetje. S pravilno opremo in strategijami za ohranjanje suhosti in udobja lahko uživaš v naravi, ne glede na vreme.

Izberi primerno mesto za šotor

Izbira pravega mesta za šotor je ključna. Postavi šotor na višjem terenu, da preprečiš nabiranje vode okoli šotora. Izogibaj se dolinam in nižinam, kjer se lahko voda zbira. Če imaš možnost, poišči mesto z naravnim zavetjem: na primer ob drevesih. Vseeno se prepričaj, da ni nevarnosti, da bi na šotor padle veje.

Beautiful mountain landscape in stormy weather with a tourist tent. Carpathian mountains of Ukraine. Holidays in the mountains.
Foto: Sergii Zyskо iz iStock

Uporabi nepremočljiv šotor

Poskrbi, da ima tvoj šotor vodoodbojno prevleko ali ponjavo. Redno preverjaj in obnavljaj vodoodbojnost šotorskega materiala z ustreznimi spreji, da bo šotor vedno pripravljen na dež. Že pri nakupu šotora bodi pozoren na specifikacije: za vodoodporen šotor mora biti navedeno, da šotor zdrži vsaj 3.000 milimetrov padavin. Še bolje je, če zdrži 5.000 milimetrov padavin. Noben šotor pa ni vodoodporen, če ga postaviš narobe, zato pri postavljanju ne hiti!

Water drops on the aquaphobic surface of the tent
Foto: Aleksey Sverbeev iz iStock

Dodatno zavaruj šotor

Nad šotor postavi dodatno ponjavo, ki bo preprečila direktni padec dežja na šotor. Pritrdi ponjavo na drevesa ali palice, tako da ustvariš dodatno zavetje in s tem še dodatno zaščitiš šotor. Ponjavo ali dežno streho postavi tudi nad vhod šotora, da preprečiš vdor dežja med vstopanjem in izstopanjem. Uporabi dodatno preprogo ali brisačo pri vhodu, da obrišeš čevlje preden vstopiš v suho zavetje. Pri vsem tem ne pozabi na dobro prezračevanje šotora, da preprečiš nabiranje kondenzacije. Odpri zračnike šotora, vendar jih zaščiti pred direktnim dežjem, da bo zrak krožil, notranjost šotora pa ostala suha.

Uporabi nepremočljivo opremo in oblačila

Investiraj v kvalitetno nepremočljivo jakno, hlače in čevlje. Če te dež preseneti nepripravljenega, lahko iz plastične vreče za smeti narediš vsaj zasilno pelerino. Četudi se ti zdi, da so gumijasti škornji že pretiravanje, ti lahko zelo koristijo, ko kamp popolnoma zalije, ti pa moraš recimo na stranišče. Za shranjevanje oblačil, hrane in drugih potrebščin uporabi nepremočljive vrečke, da boš lahko vse pomembne stvari ohranil suhe in pripravljene za uporabo.

Raincoat from Plastic Bags (easy DIY)
Prejšnji članek5 ključnih nasvetov pri nakupu bluetooth zvočnikov
Naslednji članek3 esencialne sladice, ki jih mora poskusiti vsak

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.