Blog

Svetovni splet je medij, na katerem lahko kdorkoli izrazi svoje mnenje, se predstavi, skratka potrdi svoj obstoj. In če so še do nedavnega za predstavitev lastnega jaza in idej veljale spletne strani posameznikov in podjetij, se v zadnjem času veliko uporablja t.i. bloge. O tem, kaj je in čemu služi blog, pa v naslednjih vrsticah.

Kaj pravzaprav je blog?
Blog (uporablja se tudi izraz weblog) je angleški izraz za osebni dnevnik na spletu oziroma kar spletni dnevnik. Gre za skovanko besed web = splet in log = dnevnik. Blog lahko uporablja praktično vsakdo, ki se znajde v svetovnem spletu. Namen bloga je identičen tistemu, ki jo opravlja klasični dnevnik (seveda z nekaj dodatnimi dobrotami), torej ponuja objavo vsebin, tekstov ter slik na spletu v obliki dnevnika – vsebina je nato na ogled vsem uporabnikom spleta.

Blog je torej osebni spletni dnevnik. Dnevna pridiga. Lahko je politična farsa. Valilnica šokantnih novic. Skupek povezav. Zbirka vaših osebnih misli ali sporočil svetu. Karkoli. Blog je vaš in iz njega lahko naredite vse, kar vam srce poželi oziroma um zmore. Vanj lahko napišete vse, kar vam pride na pamet.

Preprosto povedano, blog je neke vrste spletna stran, kamor periodično zapišemo svoje misli, dogodke… Nove stvari se vedno pojavljajo na vrhu strani, zato lahko obiskovalci hitro preverijo, kaj je novega. Nato lahko vsebino komentirajo, jo dodajo kot povezavo, pošljejo elektronsko pošto avtorju… Ali pa ne. Odvisno od tega, koliko “svobode” jim pustite. Uporaba bloga je izjemno prijazna do vseh sodelujočih – tako do tistega, ki blog piše, kot do njegovih obiskovalcev/bralcev.

Zgodovina blogov je relativno kratka, omenjena oblika izražanja se je namreč pojavila šele na prelomu tisočletja. Toda o moči in vplivnosti blogov pričajo dejstva, ki pravijo nekako takole: blogi so odločilno vplivali na nekatere politične odločitve vlad posameznih držav, prevetrili so novinarske kroge in omogočili milijonom ljudi možnost izraziti se in biti slišan ter povezan z istomislečimi.

Kako ustvariti blog?
Blog je izjemno enostavno ustvariti. Obstaja namreč kar nekaj slovenskih portalov, ki omogočajo kreiranje lastnega bloga, seveda brezplačno. Karseda hitro jih boste našli, če besedo “blog” vtipkate v katerega izmed domačih spletnih iskalnikov. Ker pisec teh vrstic ne želim biti pristranski, sem za primer kreiranja bloga vzel eno najstarejših strani z blogi – www.blogger.com. Postopek kreiranja bloga je namreč nadvse enostaven in obsega vsega tri korake.
Najprej kreiramo svoj blog, to pa storimo podobno, kot bi kreirali lastni poštni predal na katerem izmed spletnih portalov. Izberemo uporabniško ime in geslo ter ime bloga, ki ga želimo ustvariti. Sledi le še izbira grafične podobe, ki bo krasila naš spletni dnevnik. S potrditvijo splošnih pogojev gostitelja našega bloga smo v nekaj sekundah preusmerjeni na urejevalnik našega bloga, kjer lahko po mili volji “telovadimo” z nastavitvami, dokler nam naše spletno “zavetišče” ni povsem všeč.

Objava prispevkov je nadvse enostavna. Po prijavi v naš blog enostavno kliknemo na dodajanje prispevkov, kjer se nam odpre urejevalnik teksta, kamor s pomočjo prstov izlijemo svoje trenutne misli. Po želji lahko dodamo tudi sliko/e. In tukaj se naš hitri vodič tokrat zaključi.

Obilo užitkov pri izražanju želim!

Miran Varga

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.