FOMO: zakaj sem fauš ljudem na Instagramu?

Si se že kdaj zalotil, da te je med čekiranjem instastoryjev tvojih prijateljev zajel neprijeten občutek? Ta je diplomiral, oni je na potovanju na drugem koncu sveta ali pa na kakšni nori žurki, tretji je v sedmih nebesih zaradi frišne zveze … highlight tvojega današnjega dneva pa je čekiranje instastoryjev teh srečnih in uspešnih ljudi. So ti takšne objave na družbenih omrežjih že kdaj dale misliti, da zamujaš lasten lajf?

Noro zabaven lajf drugih vs. moj »dolgočasen« lajf

Ta občutek ima ime. FOMO (kratica za ang. fear of missing out) pomeni prepričanje, da se drugi bolj zabavajo kot ti, da živijo boljše, polnejše življenje. To prepričanje v tebi rodi globoko zavist in negativno vpliva na tvojo samopodobo – skratka, povzroča ti intenziven stres. Ne gre le za bežen občutek, da bi lahko v danem trenutku počel kaj boljšega kot scrollal po insta feedu, temveč za anksiozno prepričanje, da zamujaš izredno pomembno izkušnjo. Da je ta neprijeten občutek še močnejši, najbolj poskrbijo družbena omrežja, s Facebookom in Instagramom na čelu, kjer si nenehno v stiku s tem, kar počnejo drugi.

Instagram: prostor za nabijanje ega

Čeprav lahko dokaze za FOMO najdemo že zelo zgodaj v zgodovini človeštva, je ta psihološki fenomen postal deležen večje pozornosti šele v zadnjih nekaj desetletjih. Za to je kriv vzpon družbenih omrežij, ki so idealno gnezdo za nastanek in razširjanje FOMO. Družabne platforme so idealen prostor za bahanje in hvalisanje – ljudje s svojimi objavami tekmujejo, kdo ima popolnejše življenje. Tako na Instagramu primerjaš svoje običajno, »nezanimivo« življenje s highlighti življenja drugih – tako se tvoj občutek za to, kar je normalno, izkrivi, in zdi se ti, da ti gre v življenju veliko slabše kot tvojim Insta followerjem ali Facebook prijateljem.

Začaran krog nezadovoljstva

Po raznih študijah in raziskavah naj bi bil FOMO tesno povezan z nezadovoljstvom nad življenjem na splošno. Ta občutek nesreče lahko posameznika vodi v vse večjo uporabo družbenih omrežij, saj si lahko vsaj na svojem IG profilu ustvari fejk popolno življenje. FOMO in družbena omrežja tako skupaj tvorijo začarani krog: uporaba družbenih omrežij povzroča FOMO, FOMO pa sili posameznika k vse večji uporabi družbenih omrežij.

Obrzdaj svoj FOMO!

Če tudi ti doživljaš podobne negativne občutke, ko spremljaš objave drugih na Instagramu ali Facebooku, je pomembno, da čim prej začneš odstranjevati tovrsten stres iz svojega življenja. Pomagaj si spodnjimi koraki.

1. Spremeni svoj fokus

… in se raje kot na tisto, česar nimaš, osredotoči na to, kar imaš. Iz svojega feeda odstrani vsebine in ljudi, ki objavljajo samo zato, da se hvalijo s svojim na videz popolnim življenjem. Nujno se znebi objav, ki v prvi vrsti sploh povzročajo tvoj FOMO.  Dodaj pozitivne ljudi, katerih objave te spravljajo v dobro voljo.

2. Tvoj lasten dnevnik

… poleg tistega javnega, kamor objavljaš pomembne dogodke v svojem življenju in si v nenehnem pričakovanju na lajke. Priskrbi si oseben, intimen dnevnik, v fizični ali elektronski obliki, v katerem boš beležil svoje najlepše trenutke. Kmalu boš spoznal, da tvoji posebni spomini zate nimajo velike vrednost le zaradi lajkov, ki bi jih morda dobili na Instagramu. Spoznal boš, da potrditev neznancev na internetu ni najpomembnejša stvar na svetu.

3. Pravi, ne virtualni obrazi

FOMO v tebi vzbuja občutek osamljenosti in izključenosti. Družbena omrežja niso okolje za odganjanje takih negativnih čustev, zato se raje zateci k dobremu staremu real life-u. Organiziraj srečanje s prijatelji v živo, s katerim se boš uspešno zamotil in se otresel občutka, da zamujaš življenje.

VIRVerywell
Prejšnji članekNajlepše plaže na Malti
Naslednji članekTop slovenski planerji za novo študijsko leto (posodobljeno 2022)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.