Google je spremenil pravila: Če tega niste storili, se vaše nove fotografije ne bodo več samodejno shranjevale

Chernihiv, Ukraine - December 22, 2022: Screen of smartphone with icons of Google apps grouped together. Close up shot of icons on mobile phone, global information sharing
Foto: Vitalii Petrushenko iz iStock

Google ukinja staro povezavo med storitvama Google Drive in Google Photos, kar pomeni, da se fotografije in videoposnetki ne bodo več samodejno shranjevali v Google Drive tako kot doslej. Ta sprememba ne bo izbrisala že obstoječih datotek, bo pa vplivala na vse nove fotografije, ki jih boste posneli po 10. avgustu. Z drugimi besedami, če ne boste ničesar spremenili, se vaše nove fotografije morda ne bodo več varnostno kopirale tja, kjer pričakujete.

Uporabniki so imeli več let možnost, da so bile njihove fotografije iz storitve Google Photos vidne tudi v Google Drivu, kar je bilo priročno za organizacijo, deljenje in dodatno varnostno kopiranje. Zdaj se ta povezava ukinja. To pomeni, da med storitvama ne bo več samodejne sinhronizacije. Fotografije se bodo shranjevale izključno v Google Photos, uporabniki pa bodo morali sami preveriti in ustrezno nastaviti varnostno kopiranje. Če ste Google Drive uporabljali kot dodatno varnostno kopijo svojih fotografij, je zdaj pravi čas, da spremenite svoje navade.

Google potihem snema vse, kar govorimo: preverite, kako lahko to preprosto izklopite

Kaj morate storiti?

Če želite, da se vaše fotografije še naprej nemoteno shranjujejo, najprej odprite aplikacijo Google Photos. Nato odprite Nastavitve, poiščite možnost Varnostno kopiranje in sinhronizacija ter preverite, ali je ta funkcija vključena. To je zdaj glavni način, s katerim lahko poskrbite, da bodo vaše fotografije varno shranjene v oblaku.

Kaj sprememba pomeni za uporabnike?

Sprememba je del širše Googlove strategije poenostavljanja storitev in ločevanja funkcij, ki so bile prej medsebojno povezane. Za večino uporabnikov to pomeni preprostejše upravljanje fotografij, hkrati pa tudi manj prilagodljivosti pri shranjevanju fotografij na več različnih mestih.

"Belluno, Italy - May 3, 2012: Google has opened its online drive ""Google Drive"". Home users and businesses to store up to five gigabytes of data for free, for a larger capacity is paid a monthly fee. Dropbox is a Web-based file hosting service operated by Dropbox."
Foto: sematadesign iz iStock

Naprednejši uporabniki, ki so Google Drive uporabljali kot dodatno varnostno kopijo ali za delo s fotografijami, bodo morali poiskati druge rešitve. Če za shranjevanje fotografij uporabljate Googlov ekosistem, sprememba sicer ni dramatična, je pa pomembna. Brez ustreznih nastavitev se namreč lahko hitro zgodi, da bodo vaše nove fotografije in dragoceni spomini ostali shranjeni le na telefonu, piše Economic Times.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nastavitve piškotkov
Logo revija Študent

Spletišče s piškotkom dodeli obiskovalcu serijsko oznako, da ga prepozna ob ponovnem obisku.

Nujni piškotki

Piškotki, nujno potrebni za delovanje strani, zagotavljanje varnosti in prenos podatkov.

Analitični piškotki

Piškotki anonimizirane Googlove analitike nam omogočijo merjenje rasti ogledov.