Huawei z digitalno pobudo za premagovanje osebnih finančnih izzivov

Globalno tehnološko podjetje Huawei je uradno zagnalo projekt za inovacije na področju digitalnih financ in varnosti (Fin²Sec), katerega cilj je oblikovati središče za spopad z izzivi na področju osebnih financ. Ambiciozen projekt pod vodstvom Huaweia namerava podpreti finančni sektor in razviti inovativne tehnologije za izboljšanje finančne dobrobiti strank, izboljšati izkušnje in spodbuditi zvestobo.

Da bi uresničili drzno vizijo, bo Huaweievo središče za raziskave in razvoj na Finskem sodelovalo z raziskovalci univerze Aalto in univerze v Helsinkih ter s petnajstimi partnerji laboratorija[1] – bankami in finančnimi podjetji iz celotne Evrope. Na predstavitvenem dogodku so bili tako med drugim prisotni predstavniki avstrijskega podjetja Raiffeisen Digital, vodilnega ponudnika mobilnega plačevanja na poljskem BLIK in podjetja Neonomics, ponudnika inovativnih digitalnih bančnih storitev na Norveškem.

»Zadnjih nekaj let je bil cilj Huaweia zagotoviti brezhibno življenjsko izkušnjo podprto z umetno inteligenco, v okviru katere morajo imeti uporabniki dostop do preprostih in priročnih finančnih storitev«, je dejal Derek Yu, predsednik podjetja Huawei Consumer BG za Srednjo in Vzhodno Evropo, Skandinavijo ter Kanado. »Ustanovitev laboratorija za digitalne finance in varnostne inovacije je del naše zaveze po spodbujanju novih idej, ki zadovoljujejo potrebe ljudi. Navdušeni smo, saj verjamemo, da bo Fin²Sec pospešil inovacije na tem področju.«

Dejavniki digitalne preobrazbe

Novoustanovljeni laboratorij Fin²Sec se bo osredotočil na tri ključna področja za spodbujanje digitalne preobrazbe, mobilno tehnologijo, konkurenčne inovacije in partnerstva. Huawei se zaveda, da je na področju bančnih in finančnih storitev v zadnjem desetletju prišlo do prelomnih sprememb, saj njihov razvoj poganja skoraj izključno mobilna tehnologija. Toda hkrati verjame, da jih je mogoče izboljšati, vključno z omogočanjem delovanja na različnih napravah, ki najbolje ustrezajo lokaciji, okoliščinam in primerom rabe.

Huawei želi, da njegovo središče upošteva razvoj in spremembe, ki jih prinaša odprto bančništvo. Na primer prilagojene in dostopne storitve, ki uporabnikom omogočajo preprostejše in priročnejše upravljanje finančnih sredstev.

Siri Børsum, podpredsednica za ekološki razvoj finančne vertikale in partnerstva pri podjetju Huawei Consumer BG je dejala: »Partnerstva za nas ne pomenijo le sodelovanja pri uvajanju aplikacij v trgovino AppGallery, temveč tudi zagotavljanje sredstev za inovacije in rast. Huaweiu je uspel hiter napredek, saj je omenjena trgovina postala tretja največja na svetu in že beleži 550 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov. S 46-odstotno medletno rastjo izven Kitajske lahko podpremo banke in finančna podjetja, da povsod po svetu in vsem ponudijo priročne in cenovno ugodne storitve.«

Obravnava izzivom in bolečih točk industrije

Središče s sedežem v Helsinkih bo pomagalo bankam in finančnim podjetjem reševati vprašanje, kot je na primer doseganje ravnotežja med uporabniško izkušnjo, varnostjo in novimi mehanizmi preverjanja istovetnosti.

»Kot globalno vodilno podjetje na področju industrijskega razvoja in raziskav z dolgoročno strategijo vlaganja, je Huawei v odličnem položaju za vodenje iniciative Fin²Sec,« je poudaril Wang Aimeng, predsednik Huaweievega finskega razvojnega središča. »Digitalizacija gospodarstva bo uspela, če dosežemo sodelovanje med izobraževalnimi ustanovami, raziskovalci in industrijo pri skupnih projektih.«

Izzive plačilnih storitev so obravnavali tudi govorniki na predstavitvenem dogodku, pri čemer so poudarili raziskavo, ko sta jo lani opravila bančno združenje EBA in podjetje McKinsey[2]. Ugotovila sta namreč vrzeli v zmogljivostih in praksah, zlasti v tehnologiji, agilnosti podjetij in modelih monetizacije.

Preoblikovanje financ v digitalni smeri

Prisotni na dogodku so dobili pregled ključnih trendov, ki spodbujajo spremembe v finančnem sektorju. Poleg rasti avtomatizacije, poosebljanja, plačil v realnem času in odprtega bančništva, so ponudniki finančnih storitev izpostavili pomen trajnostnih uporabnikom naravnanih celostnih pristopov razvoja rešitev, kar bo omogočila boljšo dostopnost in spodbudilo finančno zdravje ter izobraževanje vseh slojev uporabnikov.

Adam Rybusiewicz, direktor finančne vertikale ekološkega razvoja in partnerstev za Srednjo in Vzhodno Evropo, Skandinavijo in Turčijo pri Huawei Consumer BG in eden od arhitektov laboratorija, je dejal: »Za nas je bistvena univerzalna finančna dobrobit. Je v središču naše vizije, da bi skupaj s finančno industrijo oblikovali izdelke in storitve, ki niso le preproste in dostopne vsem, ampak so tudi varne in udobne, ne glede, ali uporabnik plačuje, nakazuje ali vlaga svoj denar«.

Če želite izvedeti več o laboratoriju za inovacije na področju digitalnih financ in varnosti, lahko pišete na naslov elektronske pošte fin2seclab@huawei.com.

Širok ekosistem naprav

Huawei je sicer slovenskim uporabnikom nedavno predstavil tudi številne priročne nove naprave, med drugim tablični računalnik MatePad 11, brezžične stereo slušalke FreeBuds 4, pametne ure serije Watch 3, pametne zapestnice Band 6 ter izjemen računalniški monitor MateView.

[1] Podjetja, ki so izrazila namero za sodelovanje v laboratoriju Fin²Sec: Copenhagen Fintech, SOK, Intesa Sanpaolo, PAYSERA, VIA BILL, Smart ID, Neonomics, icard, Virtual Cards S.R.L, Sirumobile, Phyre, BLIK, Raiffeisen Digital, Fidesmo.

[2] Raziskava je bila med člani izvedena 24. novembra 2020. (https://www.mckinsey.com/industries/financial-services/our-insights/the-future-of-european-payments-strategic-choices-for-banks)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.