Je vadba ob ritmih glasbe res učinkovitejša?

Nekateri nikdar ne vadite brez slušalk. Pravilno izbrana glasba pomaga višati tempo ali ohranjati ritem vadbe, po njej pa vas spravi v stanje sproščenosti in je okrevanje hitrejše.

Ste kdaj začutili pomanjkanje moči in volje za telovadbo, po le nekaj taktih priljubljene glasbe pa se je razpoloženje v trenutku obrnilo? To je še ena od prednosti poslušanja glasbe med vadbo.

Glasba vpliva na delo

Dobro izbran seznam skladb motivira in omogoča, da premagate trenutke krize, ko bi najraje prenehali z vadbo. Glasba ne vpliva le na čustva, pomaga sprostiti telo in um. Odvisno od fizičnega napora vas lahko oživi ali umiri. Uporaba slušalk pa ima še dodatno prednost. Te namreč umirijo hrup okolice, kar vam pomaga, da ste res povsem osredotočeni le na vadbo.

Glasbeni ritmi določajo tudi tempo, usklajenost gibov in pretok gibanja. Stalni ritem skladbe na primer pomaga, da se telo prilagodi dolgemu zaporedju enakih gibov, ki so običajni pri teku in še katerem športu. Prijetni zvoki pa odvrnejo pozornost možganov od bolečine in utrujenosti, zato vadite dlje in bolj učinkovito.

In koliko vam pomeni glasba? Kliknite na POVEZAVO in izpolnite anketo. Radi bi izvedeli, koliko je pomembna glasba bralcem cosmopolitan.si. Odgovore lahko oddate do 18. februarja.

Kako izbrati skladbe?

Vredno je porabiti več časa za pripravo seznama skladb, ki si jih boste predvajali med vadbo. Izbira žanra je odvisna od glasbenega okusa, vendar, če je le mogoče, izberite skladbe z dobro slišnimi ritmičnimi odseki elektronske glasbe, rocka ali metala, ki pomagajo vzdrževati pravilno ponavljanje gibov.

Tempo skladbe merimo v udarcih na minuto (BPM), ocenite pa ga na preprost način. Deset sekund ploskajte v ritmu skladbe, nato pa število ploskov pomnožite s 6. Na primer, če ste zaploskali 20-krat, je tempo sklade 120 BMP. Skladba Bon Jovija »Livin ‘On A Prayer” ima 122, »Get Lucky« dueta Daft Punk pa 116 udarcev na minuto.

Ker je običajni srčni utrip odraslega človeka v mirovanju od 60 do 100 utripov na minuto, predlagamo sledečo izbiro tempa:

  • Med ogrevanjem poslušajte glasbo s tempom med 80 in 90 BPM.
  • Za sproščanje po treningu je primeren tempo med 60 in 70 BPM.
  • Tempo 80 BPM je odličen za raztegovanje, izberite pa nevtralne ali čustvene skladbe.
  • Ker dinamična glasba deluje kot poživilo in spodbuja dotok adrenalina v kri, je za glavni del treninga priporočljiva glasba s tempom med 120 in 140 BPM.
  • Za intervalne treninge pa kombinirajte skladbe z visokim in nizkim tempom (BMP).

Koliko cenite dober zvok?

Še tako dober izbor skladb pa ne bo imel smisla brez naprave, sposobne reproducirati celotni zvočni frekvenčni obseg. Visoko natančen in občutljiv 14 mm dinamični zvočni gonilnik slušalk Huawei FreeBuds 3 je skrbno nastavljen, da povrne vsaki noti prvotni zven. Kakovostno reprodukcijo nizkih tonov pa zagotovi kompleksno oblikovana zavita »cevka« v notranjosti ušesnih čepkov.

Kirin A1 uporablja visoko tehnološki pristop za vrhunski zvok, usklajen z izjemnimi tehnikami obdelave zvoka in natančno nastavljenimi visoko občutljivimi zvočnimi membranami. Poleg tega se slušalke FreeBuds 3 ponašajo z obiljem vrhunskih funkcij, kot so preprosta in stabilna povezljivost, izredno nizki zakasnitveni časi in impresivni pristop k nadzoru okoliškega hrupa.

Za celovito izkušnjo uporabe brezžičnih slušalk Huawei FreeBuds 3 na svojo napravo namestite aplikacijo Huawei AI Life. Prek nje lahko preprosto in hitro prilagodite raven aktivnega dušenja hrupa, prilagodite funkcijo dvojnega dotika in še veliko več.

Brezžične stereo slušalke Huawei FreeBuds 3 z aktivnim dušenjem hrupa so se že dobro usidrale med ljubitelje tovrstnih slušalk. Od konca januarja so po ceni 179 evrov na voljo tudi v zapeljivi rdeči, idealni barvi pred praznikom zaljubljenih. Slušalke in aplikacija zanje najbolje delujeta v povezavi s telefoni Huawei, katerih ponudba na našem trgu je dovolj pestra, da zadosti željam in potrebam uporabnikov. Med drugimi so trenutno najbolj aktualni modeli Huawei nova 5T, Huawei P smart Z in Huawei P smart Pro.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.