Kaj vse lahko počneš z namizno svetilko

Top view of youth bedroom interior with teenager desk
Foto: doble-d iz iStock

Končno se lotiš dela, ki se ti je nabralo na mizi, a ugotoviš, da nimaš dovolj svetlobe. Pri tem ti lahko pomaga le namizna svetilka. Študentje imamo čez dan predavanja in večino kvalitetnega dela počnemo takrat, ko ni dovolj zunanje svetlobe. Da ne boš napenjal oči in si povzročal glavobola, smo pripravili seznam nasvetov pri nakupu namizne svetilke. Na kaj je treba biti pozoren in za kaj vse lahko namizno svetilko uporabiš.

Svetloba je pomembna, ni pa vse

Aha, presenečenje že takoj na začetku. Izbira prave namizne svetilke ni od muh. V modernih časih nam namizne svetilke ponujajo tisoč in eno možnost, ki ni omejena le na oddajanje svetlobe. Vsekakor pa je to bistvo vsake svetilke. Svetlobo se meri v enoti lumen. Koliko lumnov potrebuješ za svojo mizo? Odvisno od mize, a povprečje je vse od 1000 do 1400 lumnov. A nič ne skrbi, ker te bo že naslednji korak odpeljal v pravo smer.

Zatemnitev in druge barve, če vidiš preveč

Večina namiznih svetilk zdaj ponuja tudi možnost ambientne svetlobe, ki ti lahko pride prav tudi pri drugih opravkih. Če te je strah spati z ugasnjeno lučjo? Zmanjšanje svetlobe. Bi rad pripravil romantični zmenek? Zmanjšanje svetlobe. Vse to in še več ti ponujajo današnje namizne svetilke, pri katerih je treba biti pozoren na veliko več kot le obliko. Veliko novih namiznih svetilk pa ponuja tudi menjavanje barve svetlobe in ti s tem pričara čisto drugačen vajb.

Oblika namizne svetilke

Če želiš, lahko kupiš katero koli, ampak znanstveno je dokazano, da se boš hitreje naveličal predmeta, ki po obliki ne spada v prostor. Zato poglej videz svoje sobe in nato preveri, katera svetilka bi spadala vanjo. Oblika, velikost, barva, material in dizajn. Verjetno je še kaj, na kar boš pozoren sam, vseeno pa so to smernice, ki jih gre upoštevat pri obliki in videzu tvoje nove namizne svetilke.

Kam štekat in kaj štekat

Nekatere namizne svetilke pridejo s kablom, ki se preprosto vtakne v vtičnico in je zgodba zaključena. Prižigaš jo s stikalom in gumbom za nadzor svetlobe. Nekaj je takih, pri katerih je namesto kabla baterija. Ta pride prav takrat, ko vtičnice nimaš. Če pa boš veliko delal za mizo in s tem potreboval namizno svetilko, potem kupi »navadno« namizno svetilko s kablom.

Dodatki, ki ojačajo svetilko

Kot že rečeno, namizna svetilka že nekaj časa ni več le svetilka. Ponuja lahko tudi USB priključke za polnjenje tvojih najljubših naprav in še česa. Nekatere imajo vgrajeno tudi lupo oziroma povečevalno steklo, ki pride prav v vseh trenutkih. Z napredkom telefonov pa so napredovale tudi svetilke in se z njimi »povezale«. Del namizne svetilke je tako tudi brezžični polnilec določenih telefonov.

Da bo tvoja miza zaživela v kar se da polnem sijaju, si lahko ogledaš odlično ponudbo namiznih svetilk. Pred klikom pa opozorilo. Želel si boš imeti vse.

Prejšnji članekKaj je sposobna beležiti pametna ura Watch GT 2 Pro
Naslednji članekOdprt je Erasmus+ razpis za praktično usposabljanje
logo ProSigma
info@prosigma.si|02 5858 480| Spletna stran

ProSigma, d. o. o. je generalni zastopnik AJ Office & Industry supplies AB. V okviru blagovne znamke AJ kataloska-prodaja.si nudi opremo za pisarne, skladišča in industrijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.