Kako uporabiti barve za boljši izgled diplomske naloge?

magazine, colors, media

Rok za oddajo diplomske naloge je za vogalom, ti pa še vedno nimaš fizične verzije? Zakaj bi zapravljal celo bogastvo za tiskanje v fotokopirnici, če jo lahko natisneš kar doma! Pri tem pa seveda pazi, kako natisneš diplomsko nalogo, da bodo barve v njej prišle kar najbolj do izraza. Če boš upošteval spodnje napotke, bo tvoja naloga zasijala v vsej svoji veličini.

1Kvaliteta papirja

Papir je pač osnova. Če uporabljaš papir slabše kakovosti, to vpliva na bledost ali celo puščanje barve. Običajni papir za tiskanje je slabše kvalitete, zato barve na njem ne pridejo do izraza. Najboljše je, da raziščeš, katera vrsta papirja se ujema s tvojim tiskalnikom in vložiš malce več denarja v samo kakovost, ker se ti bo zagotovo obrestovalo.

2Nastavitve tiskalnika

Prednastavitve so pač tam, ker morajo biti. Niso pa vedno najboljše. Resolucijo tiskanja lahko hitro povečaš tako, da izbereš največjo DPI možnost (kvaliteto tiska) v oknu predogleda tiskanja. Če želiš, da se natisnjeno ujema s tem, kar vidiš na ekranu, poskrbi da so barve na ekranu nastavljene čim bolj točno. Namreč na starejših monitorjih se slika zelo rada premakne h rdečim odtenkom. Na spletu najdeš ogromno preprostih testov za kalibracijo monitorja. Nato si lahko zmanjšaš moč posamezne barve z gumbi na samem monitorju, da prideš do bolj točne slike.

3Kakovost kartuš

Poleg papirja je to še ena čista osnova. Če kupiš kartuše slabše kakovosti, se pač zgodi, da niso tako čiste in lepe, pa še hitreje jih zmanjka. Zato preveri značilnosti kartuš, preden jih kupiš. Pazi pa tudi na to, kako skrbiš zanje. Shranjuj jih v hladnem prostoru in jih pravilno vstavi v tiskalnik, da jih ne poškoduješ.

4Uporabi inkjet ali brizgalni tiskalnik

Ti so najboljši za tiskanje barvnih dokumentov in kakovostnih slik. Sama tehnologija, ki poganja kartuše laserskih tiskalnikov, se ne more primerjati z brizgalnim tiskalnikom. Laserski sicer zdržijo dlje in so tako bolj varčni, ampak pri tiskanju barv zmagajo brizgalni tiskalniki.

5Izkoristi same barve

Barve so ključnega pomena pri vsaki tiskani strani. Zato bodi pozoren, katero uporabiš. Rdeča na primer privablja pozornost in nas poziva k akciji. Rožnata predstavlja ženstvenost, medtem ko modra simbolizira mir in profesionalnost. Če se zavedaš, katera barva je najboljša za tvojo diplomsko nalogo, bo njen učinek na tiskani strani še toliko večji.

Seveda so novejši tiskalniki poleg naprednejših funkcij tudi boljši pri tiskanju. Za lažji nakup in izbiro ti na pomoč priskoči Brother. Brother ima na voljo mnoge tiskalnike za različne potrebe in skrb za okolje jim ni tuje, saj skrbijo za reciklažo kartuš in tonerjev (in to brez stroškov).

logo Secop

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Katja Stojić

Urednica revije Študent

Prejšnji članekHuawei Y6p in MatePad T8: odlična partnerja za igranje mobilnih iger
Naslednji članekVprašanje tedna: Kaj bo letos s študentskimi izmenjavami?

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.