Kakšen projektor potrebujem za domači kino?

movie, theater, personal

Odločil si se že, da boš namesto televizorja letos postavil projektor in si izdelal svoj lastni domači kino. Prebral si že naše nasvete, kako poskrbeti za izolacijo, zvok, platno in postavitev projektorja. Vse kar ostane, je še vprašanje, kakšen projektor se mi splača? Prišel si na pravo mesto. Spodaj ti predstavljamo ključne podatke, na katere moraš biti pozoren pred nakupom projektorja.

Svetilnost

Močnost svetlobe projektorjev se meri v lumnih ANSI. Domači filmski projektorji se večinoma začnejo pri 1000 lumnih in gredo vse do 2500 lumnov in več. Tvoj izbrani kino prostor bo igral največjo vlogo pri odločitvi, kako močen projektor potrebuješ. Če lahko zastreš okna s temnimi zavesami in preprečiš vse vire svetlobe, bo 1000 lumnov povsem dovolj. Sobe z nekaj ambientalne svetlobe potrebujejo 1500 lumnov, svetli prostori pa približno 3000 lumnov.

Kvaliteta slike

Ostrina slike je odvisna od resolucije projektorja. Toda pozor! Projektorji radi zavajajo z dvema različnima resolucijama, ki jih navedejo med tehničnimi lastnostmi. Podprta resolucija (ali resolucije) pomenijo, kakšen video vhod je projektor sposoben sprejeti in obdelati. In tu boš pogosto našel ogromen seznam vseh možnih resolucij. Privzeta (native) resolucija pa je tista, ki vpliva na dejansko ostrino slike. In tu še vedno obstaja ogromno VGA (640 x 480) projektorjev. Za dobro ostrino posezi vsaj po 720p resoluciji (ta je prisotna na 80-centimetrskih televizorjih). Pri projektorjih za hišni kino so te dni najbolj pogosti resoluciji Wide XGA (1200 x 800) in Full HD (1920 x 1080). Več kot je teh pik, bolj ostra slika bo.

Priporočeno je tudi ujemanje resolucije projektorja z resolucijo video naprave, ki jo boš najbolj uporabljal. Televizijski kanali so večinoma v resoluciji 1280 x 720, igralne konzole in DVD-ji v 1920 x 1080, 4K (3840 x 2160) vsebine pa so te dni še izredno redke, zato še ni vredno plačati zasoljenih cen za 4K projektorje.

Vrsta projektorja

Obstaja kar nekaj vrst projektorjev, od takšnih z žarnico do laserskih. DLP in LCD projektorji vsebujejo žarnico, ki bo s časom oslabela ali izgorela in jo bo treba zamenjati. Toda takšni projektorji so dosti cenejši kot alternative. DLP projektorji so pogosto tudi manjši, prenosljivi in omogočajo večji kontrast in bolj črne črnine. LCD projektorji imajo ostrejše slike in so videti svetlejši tudi pri nižjih vrednostih lumnov. Laserski projektorji nimajo žarnice, zato zdržijo 5x dlje in imajo veliko bolj natančne barve. Toda ker gre še za relativno novo tehnologijo, so njihove cene dosti višje.

Zaključek

Rešitve za vse torej ni. Zdaj, ko veš, kakšne specifikacije projektorja so najboljše zate, si poglej odlični nabor projektorjev Ricoh.

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Prejšnji članekSlovenija je dežela vasi, te pa se v 21. stoletju soočajo s posebnimi izzivi
Naslednji članekKomentar: V Sloveniji vera pomembnejša od izobraževanja

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.