Naredi si sam: domači kino

projector, video projector, ceiling projector

Kina in gledališča so zaprta zaradi pandemije, število televizijskih kanalov in internetnih storitev videa na zahtevo, kot je Netflix, pa redno raste. S prihodom daljših in hladnejših zimskih noči je zdaj tu pravi trenutek za ureditev svojega brloga v domači kino. Kako se lotim tega za čim nižji strošek?

Lokacija in izolacija

Začnimo na začetku. Idealna velikost sobe za domači kino je vsaj 6 (dolžina) x 4 metre (širina). Ta soba naj ne bo preblizu spalnice, da ne motimo sladkega spanca svojih sozapornikov sostanovalcev. Če to ni možno, je smiselna investicija v zvočno izolacijo. Saj vsi vemo, da prava kino izkušnja ni mogoča brez dobrega zvoka. Če si tega zdaj ne moreš privoščiti, zapolni stene s čim več slikami, omarami … Vsak element bo pomagal vpiti in razpršiti zvok. Pozabi na lepljenje jajčnih kartonov po stenah. Na YouTubu raje poišči nasvete za DIY zvočne izolacije. Z okvirjem za sliko in nekaj brisač lahko skoraj zastonj poskrbiš za odlično zvočno izolacijo.

Zvok

Klasični soundbar je morda dovolj dober za televizijo, a za hišni kino želimo več. Prostorski zvok oziroma surround sound je nujen. Strokovnjaki priporočajo zvočni sistem 7.1, kar pomeni 1 zvočnik za bas in 7 zvočnikov, razporejenih po prostoru (spredaj na sredini, 2 spredaj, 2 zadaj in 2 vmes). Označi si mesta, kjer boš obesil zvočnike, da lahko primerno položiš kable. Če je prostor prevelik, lahko zvočnike namestiš tudi na stojala.

Platno ali stena

Nekatera hišna kina vsebujejo televizor, toda za največjo sliko je potreben projektor. Strokovnjaki za sobo velikosti 6 x 4 metre priporočajo velikost platna 110–120 palcev (diagonala 280–305 cm). Lahko uporabiš platno, ki se po uporabi zloži (za-rolla) ali prepleskaš celo steno. Za to je treba poseči po barvah za projekcijske zaslone, ki imajo odlične odsevne lastnosti in poskrbijo za svetlo in barvno nevtralno sliko.

Projektor

Projektor je najbolje obesiti na strop ali nekoliko višje na zadnji steni. Ne skrbi za njegov kot in usmerjenost. Vsi boljši projektorji omogočajo kalibracijo (poravnavo) slike. Pomembno je le, da ne boš z glavo zakril snopa svetlobe.

Vprašanje je le še, kakšen projektor izbrati. Vsekakor mora podpirati osnovno (native) resolucijo fullHD (1080p) in dovolj lumnov. Priporočamo odlični nabor projektorjev Ricoh.

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Prejšnji članekObilica energije z nadpovprečno veliko baterijo
Naslednji članekNova slovenska revija za navdušence nad tehnologijo

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.