Kdaj mora Apple preiti na USB-C polnilni kabel?

Concept for EU law to force USB-C chargers for all phones.
Foto: Oleksandr Siedov iz iStock

Po poročanju Marka Gurmana, ki podrobno spremlja delovanje Appla, bo že naslednja generacija izdelkov uporabljala USB-C polnilec. Evropski zakon, sprejet 4. 10. 2022, nalaga vsem proizvajalcem in prodajalcem v EU, da poenotijo vključke za napajanje. To velja za vse mobilne telefone, digitalne kamere, slušalke, igralne konzole, prenosne zvočnike, e-bralnike, tipkovnice, miške, prenosne navigacijske sisteme in prenosne računalnike, ki se polnijo z do 100 W moči. Poenoteni vključek bo USB-C, prodajalci in proizvajalci pa jih morajo zagotoviti do leta 2024, če hočejo prodajati v EU.

Spremembe v polnilnih kablih za Apple in druga podjetja

Zakon koristi potrošnikom, saj nam več ne bo treba imeti različnih polnilcev za različne naprave. Ukinja odvisnost od določenega proizvajalca, hkrati pa tudi deluje okolju prijazneje. Z novim zakonom EU želi zmanjšati količino odpadne elektronike in delati v smeri trajnostnega razvoja. Novi zakon prav tako spodbuja tehnološke inovacije, saj proizvajalci več ne bodo mogli vzdrževati monopola zgolj s tem, da imajo poseben vključek.

odpadki
Foto: on unsplash

Kaj to pomeni za Apple?

Kot vsi drugi, se mora tudi gigant Apple podrediti evropski zakonodaji. Čeprav Applove prodaje v EU zadnja leta le počasi rastejo, Apple v Evropi še vedno zasluži dobro petino svojih dobičkov.

Gurman zato predvideva, da bo Apple uporabil USB-C priključek že za naslednjo generacijo svojih AirPods in AirPods Pro. Enako velja za opremo za računalnik Mac, kot so Magic Mouse, Magic Keyboard in Magic Trackpad. Naslednje leto nameravajo pri Applu izdati tudi nova iMac in Mac Pro, ki bosta po vsej verjetnosti imela USB-C polnilec. Kot pove Gurman, običajno nove serije Mac-ov prinesejo tudi posodobljeno dodatno opremo, ki se bo v tem primeru morala ravnati po EU.

home office, computer, desk
Vse razen sončnih očal bo moralo imeti USB-C vključek. Foto: Pexels iz Pixabay

Inovativnost ali iskanje lukenj v zakonu?

Apple naj bi že začel testirati USB-C na novih iPhone, ki pa jih bomo najbolj zgodaj videli leta 2023. Če ne prej, pa bo iPhone 15 zagotovo prinesel novi poenoten evropski polnilec, pravi Gurman. Drugi komentator Jon Porter pa opozarja, da bi lahko sprememba polnilca počakala še do iPhone 17 jeseni 2025. EU namreč dovoljuje dvoletno prehodno obdobje.

Za zaključek Gurman še dodaja, da Apple po vsej verjetnosti ne bo ostal na USB-C priključku in bo pokušal čim prej preiti na polnjenje z indukcijo. S tem bi se ognil evropski zakonodaji, saj ta velja le za polnjenje preko kabla.

VIRThe Verge
Prejšnji članekHuaweieve pametne ure sedaj delujejo s priljubljeno aplikacijo Strava
Naslednji članekBarbarela – nakit, ki ti je pisan na kožo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.