Najboljše alternative Facebooku v letu 2023

Najboljše alternative Facebooku
Najboljše alternative Facebooku Foto: gutaper iz iStock

Težko bi našteli vse škandale in tožbe sredi katerih se je tekom let znašel Facebook. Najbolj znan je Cambridge Analytica leta 2010, ko je Facebook prodal osebne podatke milijonov uporabnikov za namene političnega oglaševanja. A to je le vrh ledene gore. Tu so še obtožbe o kraji podatkov, slabem moderiranju in zaviranju širjenja lažnih novic, žaljivih komentarjih, spletnem nasilju in prodajanju osebnih podatkov uporabnikov.

Malokdo še zaupa Facebooku in ga prej uporablja iz nuje. Obstajajo pa boljše in uporabnikom prijaznejše alternative, ki ti jih predstavljamo v tem članku.

9WT Social

WT Social je alternativa Facebooku
WT Social je alternativa Facebooku Foto: on wtsocial

Ustanovil jo je Jimmy Wales, soustanovitelj Wikipedije in lahko si predstavljamo, da je WT Social čisto nasprotje delovanju Facebooka oz. Mete. Njegove odlike so varovanje podatkov, moderacija žaljivih in lažnih vsebin ter preprostost. Sami sebe imenujejo »netoksično socialno omrežje«.

8Mastodon

Mastodon je alternativa Facebooku
Mastodon je alternativa Facebooku Foto: on mastodon

 

Mastodon je čudna zver. Pravzaprav ne gre za enotno platformo temveč decentralizirano množico pogovornih strani, ki ima vsaka svoja pravila in moderatorje. Šteje več kot 1,5 milijona aktivnih uporabnikov. Slednji poročajo, da se je na Mastodon treba navaditi, saj ne deluje kot običajno socialno omrežje, vendar ko ga vzljubimo, ni poti nazaj. Njegov največji plus je, da je popolnoma decentraliziran, kar za sabo prinese nič oglasov, digitalno varnost in boljšo moderacijo posameznih podstrani.

7Flickr

Flickr je odlična alternativa Facebooku, če si nadobuden fotograf
Flickr je odlična alternativa Facebooku, če si nadobuden fotograf Foto: on flickr

 

Ali si nadobuden fotograf? Potem je Flickr prava izbira zate. V zadnjih letih je zgradil številčno skupnost, ki bazira na objavljanju fotografij vseh žanrov. Ima veliko orodij za urejanje albumov in celo lasten vgrajen program za urejanje in izboljševanje slik s filtri in efekti. Saj vemo, da ima slednje tudi Facebook, vendar Flickr ne bi  bil Flickr, če ga ne bi prekašal v tem.

6Clubhouse

Clubhouse je facebook alternativa
Clubhouse je facebook alternativa Foto: on clubhouse

 

Ena izmed kritik, ki letijo na socialna omrežja na splošno je, da so popolnoma vizualna, medtem ko človeške interakcije večinoma potekajo verbalno. Clubhouse prekinja s tradicijo družbenih omrežij in vpeljuje internetno verbalno druženje. Omogoča ustvarjanje pogovornih skupin, ki so osredotočene na živo besedo in ne črke ali slike. Uporabniki lahko ustanovijo svojo pogovorno sobo, lahko se pridružijo katerikoli izmed že obstoječih, glede na to kaj jih zanima. Ali pa le poslušamo pogovore v resničnem času, kot da bi prisostvovali podcastu.

5Diaspora

Diaspora, projekt, ki je postal alternativa Facebooku
Diaspora, projekt, ki je postal alternativa Facebooku Foto: on diaspora

 

Ustanovljena je bila leta 2010 kot opozicija centraliziranim socialnim omrežjem kot je Facebook. Je neprofitno in razpršeno socialno omrežje, ki temelji na odprtokodnem programu Diaspora. Zaradi tega na Diaspori ne bomo našli oglasov in vplivov velikih korporacij.

4Twitter

twitter, logo, tiktok
Foto: geralt iz Pixabay

 

Čeprav Twitter zadnje čase podlega valu kritik, med njimi ne najdemo kraje osebnih podatkov, kot pri Facebooku. Stran se ponaša z 300 milijoni aktivnih uporabnikov, med katerimi so skoraj vse znane osebnosti, politiki, novinarji, intelektualci. Twitter je odličen za spremljanje svetovnega dogajanja, saj se vse velike novice najprej pojavijo tam in šele pozneje dosežejo Facebook. Seveda pa tu ne pozabi na najboljše alternative Twitterju, ki jih najdeš v letu 2023 in širše.

3Reddit

Reddit zapadel v manjšo krizo
Foto: on techcrunch

 

Reddit deluje kot spletni forum, na katerem lahko v podplasteh oz. subredditih najdemo pogovor o katerikoli temi si jo zamislimo. Uporabnikom omogoča, da objavam in komentarjem dajo všeček ali ne-všeček, na podlagi česar Reddit razporeja vsebine – več kot imaš všečkov, več ljudi bo opazilo tvoje vsebine. Poleg tega se uporabniki lahko včlanijo brez oddajanja osebnih podatkov. Ne smeš pa pozabiti na težave z Redditom, ki so se pojavile v tem letu.

2Telegram

Telegram
Telegram Foto: on telegram

 

Telegram se ponaša z več kot 500 milijoni uporabnikov in ima skoraj vse funkcionalnosti Facebooka. Uporabniki lahko na svoj profil objavljajo besedila, slike in videe ter koristijo Telegramove pogovore. Ravno neposredno pošiljanje sporočil je Telegramova največja prednost. Ima namreč močne zaščite (encryption), ki preprečujejo, da bi do naših pogovorov dostopale katerekoli tretje osebe, vključno s Telegramom.

1LinkedIn

LinkedIn, od nekdaj eno najmočnejših družbenih omrežij
LinkedIn, od nekdaj eno najmočnejših družbenih omrežij Foto: on linkedin

 

 

LinkedIn je standard za vse, ki družbena omrežja uporabljajo poslovno. Tu se združujejo ponudniki in iskalci služb vsega sveta. Zaradi profesionalne naravnanosti je LinkedIn eno izmed najbolj varnih družabnih omrežij. Na njem ne bomo našli žaljivih komentarjev, bullyjanja in podobnega temveč pogovore med strokovnjaki, podjetniki, novinarji in drugimi.

Prejšnji članekAli je lahko še boljši? Lahko – Novi SHOEFRESH OPOD
Naslednji članekSupernova in ZPM Moste-Polje skupaj v dobrodelni akciji zbiranja šolskih potrebščin!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.