Najhitrejši superračunalnik na svetu presegel rekordno mejo

Shot of Data Center With Multiple Rows of Fully Operational Server Racks. Modern Telecommunications, Cloud Computing, Artificial Intelligence, Database, Supercomputer Technology Concept. Shot in Dark with Neon Blue, Pink Lights.
Foto: gorodenkoff iz iStock

Najhitrejši superračunalnik na svetu je opravil več kot kvintilijon izračunov na sekundo, s čimer je že konec maja vstopil na področje računalništva exascale. Tako kaže lestvica najhitrejših superračunalnikov na svetu, imenovana TOP500, ki je bila objavljena 30. maja. Računalnik z imenom Frontier je prvi računalnik exascale, ki je bil uvrščen na seznam, ki se objavlja vsaki dve leti. Ta mejnik bo omogočil zapletene izračune, ki bodo koristili številnim raziskovalnim področjem.

Merilo zmogljivosti superračunalnikov Exascale computing

Exascale computing se nanaša na računalniške sisteme, ki lahko izračunajo vsaj 10¹⁸ IEEE 754 Double Precision operacij na sekundo, kar je merilo zmogljivosti superračunalnika. To naj bi omogočilo nov napredek na različnih znanstvenih področjih, ki so odvisna od zelo zapletenih izračunov. Mejnik exascale »pomeni možnost brez primere, da lahko raziskovalci po vsem svetu uporabljajo računalnik za zastavljanje svojih posebnih znanstvenih vprašanj,« je dejal vodja projekta Frontier Justin Whitt iz Nacionalnega laboratorija Oak Ridge v Tennesseeju.

Frontier iz Oak Ridgea je dosegel hitrost približno 1,1 eksaflopsa ali 1,1 kvintilijona operacij na sekundo. Frontier je prehitel prejšnjega rekorderja, superračunalnik Fugaku v centru za računalniško znanost RIKEN v Kobeju na Japonskem, ki je dosegel več kot 0,4 eksaflopsa.

Po neuradnih poročilih naj bi nekateri kitajski superračunalniki že dosegali zmogljivost exascale, vendar o njih na lestvici TOP500 do zdaj doslej še ni bilo poročil.

communication, speed, data
Foto: danielkirsch iz Pixabay

Frontier bo znanstvenikom za uporabo na voljo do konca leta

Po približno treh letih razvoja bo Frontier pripravljen, da ga znanstveniki začnejo uporabljati konec leta 2022. Z njegovo novo zmogljivostjo exascale želijo raziskovalci med drugim simulirati, kako eksplodirajo zvezde, izračunati lastnosti subatomskih delcev, raziskati nove vire energije, kot je jedrska fuzija, in uporabiti umetno inteligenco za izboljšanje diagnosticiranja ter preprečevanja bolezni in številne druge raziskovalne teme.

VIRScience News
Prejšnji članekOcena filma: Cha Cha Real Smooth
Naslednji članekRaziskava o osebnem razvoju in mednarodnem vidiku študija

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.