Nevarno sevanje mobilnih naprav

iPhone

Stopnjo sevanja mobilnih telefonov opisuje vrednost stopnje specifične absorpcije (Specific Absorption Rate – SAR). SAR se nanaša na sprejem energije zaradi izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju. V Evropi je največja dovoljena vrednost SAR 2 W/kg, to je po mnenju svetovnih organizacij dovolj nizko, da ne vpliva na naše zdravje in ne povzroča hujših poškodb in obolenj.

Kdaj nastane sevanje?

Telefon oddaja sevanje, ko je prižgan, ampak je to sevanje skoraj zanemarljivo. Največje sevanje oddaja telefon, ko vzpostavlja zvezo. Torej takrat, ko telefoniramo. Mobilne naprave uporabljamo neposredno ob telesu, zato je največji vpliv sevanja na glavo.

Novejši telefoni sevajo manj

SAR vrednosti se razlikujejo od telefona do telefona. Zaradi novejše tehnologije (NMT, GSM, LTE telefoni) se količina sevanja zmanjšuje, zato ni važno, v katerem omrežju uporabljaš telefon.

Lestvica sevanja telefonov
V tabeli so podatki o SAR vrednosti telefon iz leta 2017, ko je bila narejena zadnja raziskava. Od takrat se SAR vrednosti niso veliko spremenile.

Če pa te zanima sevanje za točno določen model mobilnega telefona, pa si lahko pogledaš na iskalniku SAR vrednosti svojega telefona.

Kako se lahko izogneš večji količini sevanja?

  • Priporočljivo je govorjenje po zvočniku, saj s tem nimaš telefona prislonjenega na uho in je sevanje manjše.
  • Med klicem uporabljaj slušalke.
  • Izogibaj se pogovorom v času, ko prejemaš slab signal. Na primer ko se voziš, ali pa si v kleti, hribih itd. Pri šibkem signalu telefon porabi več energije in s tem oddaja večje sevanje.
  • Raje piši sms sporočila, saj pri tem ne boš držal telefona posredno ob glavi.
Nika Žagar
Nika Žagar

Junior novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (12 ocen, povprečje: 4,25)
Loading...

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.