Počneš katero od teh stvari? Pazi, lahko te shekajo!

Načinov, kako ti lahko nekdo sheka računalnik, ukrade spletno identiteto ali druge osebne podatke, ne da bi ti sploh pomislil na to – je ogromno. Sploh pa v teh dnevih, ko na internetu preživimo veliko več časa kot običajno. Pravočasno odkrij svoje cyber napake, ki jih hekerji znajo najhuje izkoristiti in se zavaruj pred temno platjo interneta.  

Uporaba javnega Wi-Fi-ja 

Ne zaupaj Wi-Fi-ju v kavarni, kamor redno zahajaš, ali na letališču, od koder velikokrat potuješ. S tem nevarno izpostaviš svojo digitalno identiteto. Če se preko te internetne povezave prijaviš recimo v spletno banko, ti lahko heker zlahka prekriža pot in skenira tvoja dejanja na internetu, tudi ko si prijavljen v domačem omrežju. Da se temu izogneš, uporabi VPN (virtual private network – navidezno zasebno omrežje) ali požarni zid ter redno posodabljaj svojo napravo.  

VPN

Phishing preko maila  

Phishing pomeni spletno prevaro, s katero heker pridobi tvoja osebna uporabniška imena in gesla za dostop do raznih storitev, recimo elektronske pošte ali Facebooka. Zato bodi pozoren, ko klikaš na maile! Phishing je namreč že tako napredoval, da lahko spletni goljuf tako dobro zamaskira fejk elektronsko sporočilo, da je lahko videti, kot da prihaja od vira, ki mu zaupaš, recimo od tvoje banke.  

phishing

Večkratna uporaba istega gesla 

Saj vem, vsi to počnemo. Toda če se hočeš izogniti vdoru v tvojo virtualno zasebnost, je pametno, da za vsak internetni račun uporabljaš drugačno, unikatno geslo. Ne vpisuj se v Facebook z istim geslom kot v spletno banko. Če heker vdre v enega izmed tvojih računov, lahko tako namreč zlahka pride še v ostale. Večkrat kot uporabiš isto geslo na več računih, večje so možnosti, da te shekajoZato raje uporabi unikatno geslo, ki ti ga spletna stran svetuje ob prijavi. 

password

Nevarni priključki 

Nikoli ne priklapljaj v svoj računalnik USB ključka, ki ga ne poznaš, razen če si ga kupil sam in veš, kaj je na njem. Enako velja za SD kartice, CD-je in DVD-je. Vsa nepreverjena programska oprema lahko namreč takoj »okuži« tvoj računalnik, zato poskrbi, da je tvoj antivirusni sistem vedno posodobljen. 

USB

Zastarel računalnik 

Si še vedno na Windows XP-ju? Potem bo pa res čas, da zamenjaš svojo napravo. Ker Microsoft več ne posodablja tvojega računalnika, je njegova programska oprema zdaj zelo ranljiva. Če ne posodabljaš redno svoje programske opreme in operacijskega sistema, te lahko zlahka shekajo. Ne glede na to, kako nadležni so opomniki za posodobitve, je zelo pomembno, da jih ne ignoriraš, saj le z njihovo pomočjo ostaneš varen na spletu. 

windows xp

Javni računalniki 

Recimo tisti v hotelu ali v knjižnici. Če se preko njih prijaviš na svoj mail ali spletno banko, si lahko kaj hitro tarča spletne prevare, saj nikoli ne veš, kdo je računalnik uporabil pred tabo. 

Javni računalnik

Prejšnji članekAstronavti ti ponujajo navdih med izolacijo s #SpaceConnectsUs
Naslednji članekRazlične vadbe, ki jih lahko izvajaš v dnevni sobi brez posebne opreme

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.