Približajte očem skrite podrobnosti

Notranjost cveta makro fotografija

Kakovostna makro fotografija zahteva svetlobo, natančno oko za detajle, potrpežljivost, mirno roko ter dobro fotografsko opremo. Pametni telefoni s svojimi naprednimi tehnologijami postajajo vse boljši v tej vlogi, obenem pa so še vedno pri roki.

Svetloba prevzame prvo mesto po pomembnosti. Tudi če je prizor privlačen in obeta odlično fotografijo v vseh pogledih, se izkaže, da trud ni vreden, če ni prave svetlobe. Pomanjkanje osvetlitve pomeni manj podrobnosti, ki so ključne za privabljanje pozornosti opazovalcev. Poleg tega se prizori pogosto spreminjajo. Fotografiranje s hitrimi časi osvetlitve ob slabših svetlobnih pogojih otežuje samodejno ostrenje. Bliskavica le redko pomaga, saj povzroči odseve in nenaravne sence, kar ni vedno želeni učinek. Stalna zunanja osvetlitev bi bila idealna rešitev, vendar je za priložnostne fotografe pogosto nedostopna.

Razmišljajte izven okvirjev

Priložnosti za makro fotografijo se skrivajo na vsakem koraku, vendar je izbira odvisna od osebnih preferenc. Nekateri se bodo potepali po travnikih in med grmovjem iskali drobne živali, ki jih večina spregleda, drugi bodo osredotočeni na podrobnosti cvetov, sadja ali listov, medtem ko bodo tretje privlačili neživi vzorci narave, kot so struktura ledu, rja ali razpokana zemlja zaradi suše. Ključno je, da je fotografija estetsko privlačna in pritegne pozornost. Če vas prizor navduši, je verjetno, da bo navdušil tudi druge. Zato je priporočljivo, da prizor fotografirate večkrat, iz različnih razdalj, kotov in perspektiv ter z uporabo različnih kamer, če ima vaš telefon to možnost. Kasneje si vzemite čas, da pregledate posnetke in izberete tiste, ki so že popolni ali pa jih je mogoče enostavno izboljšati s preprostim postopkom urejanja. Ne pretiravajte z upoštevanjem teorij o zlatem rezu, pravilu tretjin in podobno, vendar jih tudi ne zanemarjajte popolnoma; zaupajte predvsem svojemu »očesu«.

Bodite potrpežljivi in ne hitite

Za dobro bližinsko fotografijo je ključna tudi potrpežljivost in predvsem mirna roka, tudi če je prizor statičen. Stativ pomaga, če je pri roki in ga imate kam postaviti, a največkrat boste fotografirali iz roke in s kratkim časom osvetlitve. Tudi najmanjši premik telefona takrat povzroči zamegljeno sliko ali izgubo fokusa, kar lahko uniči končni izdelek. Pred fotografiranjem pomaga globok vdih in umiritev. Še posebej pomembno pa je, da si vzamete dovolj časa, ko fotografirate živo naravo. Žuželke ne bodo čakale, da prilagodite kader, perspektivo, točko fokusa in pritisnete sprožilec. Morda boste morali ugotoviti vzorec gibanja in počakati, da se prizor ponovi, medtem ko držite telefon v roki. Takšno fotografiranje ni hitro, včasih zlahka traja ure, preden boste zadovoljni z eno samo fotografijo.

Uporabite vse kamere

Sodobni pametni telefoni so opremljeni z več kamerami, pri čemer običajno glavna kamera obeta najboljše rezultate zaradi visoke ločljivosti, občutljivosti tipala, natančnosti reprodukcije barv in kakovosti leč. Kljub temu je vedno smiselno preizkusiti vse, saj ni mogoče vnaprej določiti, katera se bo najbolje obnesla glede na specifičen prizor in cilje fotografiranja. Pri fotografiranju poskušajte približati objektiv čim bližje prizoru, vendar ne preblizu, saj takrat kamere ne more izostriti prizora. Uporabite kamero s širokim kotom, če želite zajeti več ozadja, medtem ko je za fotografiranje majhnih podrobnosti primerna kamera s teleobjektivom.

Ne oklevajte in preizkusite vse kamere na istem prizoru ter bodite pozorni na nasičenost barv ter morebitno izgubo ter preveč agresivno ostrino robov. Ti dejavniki lahko vplivajo na končni rezultat fotografije in vas pustijo nezadovoljne. Dobra fotografija mora izžarevati nekaj mehkobe, saj preveč »hladna« ostrina ni vedno želeni učinek.

Zakaj so eni telefoni boljši od drugih?

Razlike v kakovosti in funkcionalnosti kamer med različnimi cenovnimi razredi pametnih telefonov so opazne. V nižjem cenovnem razredu so telefoni vse pogosteje opremljeni z ločeno makro kamero za bližinsko fotografijo. Kljub temu pa zaradi nižje ločljivosti tipal te kamere običajno proizvajajo fotografije slabše kakovosti v primerjavi z glavnimi kamerami.

V makro fotografije se še posebej dobro obnese pametni telefon Huawei P60 Pro. Glavna in telefoto kamera imata fizično velika in na svetlobo občutljivi tipali z barvnim filtrom RYYB, ki sta zaslužna za 40-odstotno izboljšanje zaznave svetlobe. Obenem je glavna kamera opremljena s fizično nastavljivo zaslonko na intervalu med f/1,4 in f/4,0, objektiv telefoto kamere pa zlahka izostri celo bližnje predmete, kar je oboje nadvse uporabno tudi v makro fotografiji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.