Top 10 Düsseldorf – najboljše atrakcije in znamenitosti

Sunset view of Dusseldorf city old town or Altstadt. Promenade on the banks of Rhine river. Travel and visit attractions in Germany. Popular city, center of Rheinland and Westphalia
Foto: frantic00 iz iStock

Živahno mesto, ki sodobno umetnost prepleta s stoletja starimi podobami in zgodovinskimi znamenitostmi, je polno unikatnih atrakcij. Privlačilo je že Napoleona, ki ga je imenoval kar »Mali Pariz«.

Düsseldorf, Napoleonov mali Pariz

Ustanovljeno je bilo pred 730 leti in še danes so v srednjeveškem starem delu mesta ostale ozke tlakovane ulice, ki poskrbijo za slikovite prizore. To pa ne pomeni, da mesto ni v koraku s časom. Ima namreč tudi sofisticirane sodobne poteze, novo arhitekturo, ki oblikuje podobo mesta in vse širšo umetniško sceno. Ta vključuje kar 26 muzejev in preko 100 galerij – precej več, kot jih lahko obiščeš v kratkem izletu v Düsseldorf. Če k temu dodaš še priložnosti za nakupovanje, bogato nočno življenje in odlične restavracije, hitro ugotoviš, da ti v Düsseldorfu ne bo dolgčas. Poleg tega, bo letos Düsseldorf tudi prizorišče evropskega prvenstva v nogometu, EURO 2024. Razlogov za obisk je dovolj, sedaj pa si poglej, katerih atrakcij res ne smeš izpustiti.

Königsallee

Ulica, znana po vzdevku , ponuja številne priložnosti za luksuzno nakupovanje: Prada, Gucci, Hermès, Chanel, Dior in Louis Vuitton … Na srečo najdeš tudi take, ki so nekoliko prijaznejše denarnici, na primer H&M, Zara in Massimo Dutti. Če nimaš namena ničesar kupiti, se lahko zgolj sprehodiš po promenadi, ki jo krasijo drevesa in slikovit kanal. Morda se ustaviš v kateri izmed kavarn in zgolj opazuješ dogajanje.

The luxury street Königsallee from a bird's eye view. Düsseldorf 2020.
Top 10 Düsseldorf Foto: Miro May iz iStock

Altstadt

Staro mestno jedro je bolj kot po zgodovinskih znamenitostih znano po barih, klubih in pivovarnah (ki jih je okrog 300). Ker so vsi skoncentrirani v kompaktni četrti, je stari del mesta znan tudi kot »najdaljši bar na svetu«. Prebivalci Düsseldorfa zato sem zahajajo predvsem na zabave. Če tudi tebe vleče tja, poskusi lokalno pivo Altbier. Med najbolj znanimi je restavracija in pivovarna Zum Schiffchen, ki obstaja že od leta 1628. V njej naj bi po paradi leta 1811 v pivu užival tudi Napoleon.

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen

Düsseldorf si je s svojo umetniško akademijo pridobil sloves na področju sodobne umetnosti. Mesto je zbralo toliko del umetnikov 20. in 21. stoletja, da zanje potrebuje kar dva ločena muzeja: K20 in K21. V K20 si oglej dela Pabla Picassa, Andyja Warholsa, Paula Kleeja in Gerharda Richtersa, nato pa se z avtobusom preseli v K21. Tam te znotraj stavbe nekdanjega parlamenta čakajo številne presenetljive umetnine in video instalacije. Poskrbi za udobno obutev, saj te čaka plezanje po kovinski mrežasti instalaciji »Orbit«, ki jo je sestavil Tomás Saraceno. Ogled muzeja ti bo vzel vsaj pol dneva in je idealna rešitev deževnega dneva.

View of a modern art museum (K21, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen) in Dusseldorf. Lake and trees is also in view.
Stavba K21 v Düsseldorfu Foto: theendup iz iStock

Promenada na obrežju Rena

Obrežje Rena je zagotovo med najlepšimi kraji, kjer lahko preživiš popoldan v Düsseldorfu. Povezuje stari del mesta in MedienHafen. Sprehodi se po poteh med drevesi, se ustavi v kavarni ali baru in uživaj v trenutku. Na pomolu Burgplatz se lahko odločiš za plovbo po reki, v južnem predelu pa se nahaja »Kunst im Tunnel«, galerija sodobne umetnosti pod zemljo.

Carlsplatz Market

Na tej tržnici boš našel najširšo ponudbo lokalnih produktov. Če je hrana zate pomemben del potovanj, boš ob obisku zagotovo užival. Tržnica je eden izmed krajev, ki privlači tako »lokalce« kot turiste. Tam boš našel različne vrste mesa in sirov, svež kruh in pekovske izdelke, zelenjavo in stojnice s sladicami. Idealen kraj tudi za vse, ki iščejo spominke in darila.

Duesseldorf, Germany, September 5,2019: unidentified people on a shopping tour on the Carlsplatz market in the city centre of Düsseldorf
Kam v Düsseldorfu? Foto: We-Ge iz iStock

Little Tokyo am Rhein

Eno največjih populacij Japoncev v Evropi najdeš ravno v Düsseldorfu (približno 7.000 prebivalcev). Japonska četrt okrog ulice Immermannstraße je polna trgovin, ki ponujajo pisane kimone in figurice mahajočih mačk, suši in karaoke barov, japonskih in korejskih restavracij in azijskih nakupovalnih središč. Na drugem bregu Rena te čaka umirjeno vzdušje četrti Niederkassel. Ta je priljubljena med japonskimi ekspati, zanimiva pa tudi za turiste. Oglej si EKŌ-Haus, ki vključuje budistični tempelj, tradicionalno japonsko hišo, japonski vrt in čajno sobo. Sprehodi se tudi po urejenem japonskem vrtu v severozahodnem delu parka Nordpark. Tam te čakajo japonski javorji, kamnite lanterne, slapovi in mlaka. Najboljši ramen pa najdeš na Immermannstraße 28 v japonski četrti: Takumi. Zaradi priljubljenosti se pripravi na dolgo vrsto 😊.

Japanese Guy Explores The Biggest “Little Tokyo” in Europe // Germany Travel 2022

Muzej gorčice

Med številnimi muzeji umetnosti si vzemi čas tudi za ta nenavaden in povsem unikaten muzej. Tu lahko poskusiš (in kupiš kak kozarec) različne vrste gorčice. Od klasike (ki se razlikuje le po tem, kako pekoča je gorčica) do nenavadnih kombinacij, k vključujejo med in koper, šeri in kokosov curry. Poišči tudi posebno »gorčico meseca«. Pozimi se potrudijo tudi s prazničnimi okusi, kot so kuhano vino ali gorčica s klinčki in cimetom. Večina produktov prihaja iz podjetja Löwensenf, ki je bilo ustanovljeno v zgodnjem 20. stoletju. Najdeš pa tudi manjše proizvajalce, kot sta ABB in Radschläger. V muzejskem delu si lahko ogledaš zgodovinske fotografije, proces izdelave gorčice in razstavo starih steklenih in glinenih kozarcev za gorčico.

Renski stolp

Najboljši razgled na mesto te zagotovo čaka na vrhu 240-metrskega stolpa Rheinturm, ki je tudi najvišji stolp v mestu. Razgledna ploščad se počasi vrti okrog svoje osi, zato se lahko usedeš, uživaš v kavi in pri tem občuduješ 360-stopinjsko panoramo mesta. Še bolj boš višino stolpa občutil, če greš na rob ploščadi in se nasloniš na steklene stene ter občuduješ mesto pod sabo. Stolp lahko obiščeš podnevi ali ponoči (odprt je do polnoči oziroma do enih zjutraj ob vikendih), najlepši razgled pa te čaka ob mraku.

The Düsseldorf TV Tower illuminated at night. In the background you can see stars.
Düsseldorf se lahko pohvali z 240-metrskim stolpom Foto: adriandegner iz iStock

Flingern

Ta četrt skriva številne odštekane butike in primere urbane ulične umetnosti. Obišči tamkajšnjo podzemno postajo, se sprehodi po ulici Birkenstraße in si oglej unikatne trgovine z nakitom in kavarne. Tu ne boš našel večjih znamenitosti, značilnih za stari del mesta. A ravno to nasprotje je del vzdušja te mestne četrti.

Obišči pekarno Hinkel

Če pogosto zahajaš v Nemčijo, te najbrž niti ne preseneča, da pekarno najdeš na vsakem vogalu mesta. V Düsseldorfu si je ime ustvarila pekarna Hinkel, ki obstaja jo že od leta 1891 vodi ista družina. Znani so po najboljših ročno izdelanih pekovskih izdelkih in kruhu. Danes prodajajo več kot 80 vrst kruha in veliko izbiro sladkih dobrot skupaj s klasičnimi nemškimi pekovskimi izdelki. Med najokusnejšimi so marmeladni krofi: »Berliners«, poskusi pa tudi nemški kruh s sadjem, oreščki, začimbami in marcipanom: »Stollen«. Ta se na jedilniku znajde predvsem v prazničnem času.

Bäckerei Josef Hinkel, Düsseldorf
Prejšnji članekPribližajte očem skrite podrobnosti
Naslednji članekOcena filma: Damsel

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.