Prihaja prenovljen HBO Max, ki bo združen z Discovery+

Logotipa HBO Max in Discovery+
Iz dveh pretočnikov bo nastal en.

Čeprav je pretočni ponudnik HBO Max v najnovejši obliki pri nas šele nekaj mesecev, se zna zgoditi, da ga bomo v trenutni obliki gledali samo še nekaj mesecev. Pretočna storitev HBO Max se bo v letu 2023 združil s pretočno storitvijo Discovery+ (pretočna storitev z dokumentarnimi serijami iz Discoveryja, Animal Planeta, Food Networka, itd.) nastal pa bo nov ponudnik vsebin, ki trenutno še nima imena. Šušlja se, da naj bi se nov ponudnik vsebin imenoval WB ali Max.

Zakaj je prišlo do preobrazbe HBO Max?

V zadnjih desetih letih je postalo normalno, da ima vsak izmed večjih studiev (z izjemo Sonyja) svojega pretočnega ponudnika, nič drugače ni pri Warner Bros, ki je v preteklem letu, v ZDA leto prej ustvaril HBO Max, ki je ponujal največje uspešnice studia. A medtem, ko so številke Disney+ rasle so pri HBO Maxu stagnirale.

Temu ni pomagala niti sporna odločitev leta 2021, da namesto da filme prestavijo zaradi koronavirusa, vsi filmi izidejo na pretočnem ponudniku. Studio je tako izgubljal denar, njegovi pretekli največji zaslužkarji, med katere spadajo superjunaki DC, in Harry Potter pa so zaradi bizarnih odločitev ustvarjalcev izgubljali popularnost. Finančno se je studio znašel v zagati.

Od enega milijardnega posla do drugega

Istočasno je treba vedeti, da je Time Warner, medijsko podjetje, ki si je lastilo studio, leta 2019 kupil telekomunikacijski gigant AT&T. Za Time Warner so odšteli 85 milijard dolarjev. Medijski konglomerat so preimenovali v WarnerMedia. Glavni poudarek novega podjetja je bil ravno HBO Max. A slabi finančni rezultati in počasno pridobivanje naročnikov je pomenilo, da je v roku enega leta prišlo do pomembne spremembe.

Telekomunikacijski gigant je v začetku letošnjega leta podjetje WarnerMedia združil s podjetjem Discovery. Discovery je plačal 43 milijard dolarjev. Delničarji AT&T-ja si tako še vedno lastijo 71 % novonastalega podjetja Warner Bros. Discovery, a glavni direktor in vodja podjetja je postal direktor Discoveryja David Zaslav. AT&T se je tako neuradno rešil studia.

David Zaslav
David Zaslav Foto: on eunw

Discovery je medijsko podjetje, usmerjeno v dokumentarne programe. Lastijo si televizijske programe, kot so Discovery, Animal Planet, TLC, Food Network …

Zaslav je izredno finančno usmerjen človek, takoj po potrditvi združitve so iz vodilnih mest studia in podružnic odšli vsi direktorji na čelu z Jasonom Kilarjem. Ta je pred Zaslavom bil direktor WarnerMedia in je imel nalogo, da na noge postavi HBO Max. Kilar je prav tako bil tisti, ki se je odločil za finančno katastrofalno potezo leta 2021.

Kaj se zgodi zdaj?

V prvih mesecih ni bilo jasno, kakšne bodo poteze Zaslava, a kmalu je bilo jasno, da bodo nekatere odločitve drastične. Zaslav je tik pred začetkom snemanj ustavil kar nekaj srednjeproračunskih filmov namenjenih za HBO Max in dragih serij. Ocenil je, da so to bile finančno neutemeljene odločitve.

HBO Max je več let razvijal serijo, ki jo je ustvaril J.J. Abrams. Z njegovo produkcijsko hišo ima studio podpisano tudi večletno milijonsko pogodbo za ustvarjanje vsebine. Serija Demimonde je bila zaustavljena, ker je imela proračun v višini 200 milijonov dolarjev, čeprav so jo razvijali vse od leta 2018.

To so bile prve drastične poteze Zaslava, ki jih je zasenčil s potezami v začetku avgusta. Warner Bros. Discovery je imel četrtletno poročilo za delničarje, na katerem je podjetje predstavilo načrte za prihodnost. Njihovi načrti blago rečeno zelo zanimivi in popolnoma drugačni od njihovih največjih tekmecev.

Sekira je padla tudi na novo serijo režiserja filmov Star Trek in Star Wars ter ustvarjalca serije Lost
Sekira je padla tudi na novo serijo režiserja filmov Star Trek in Star Wars ter ustvarjalca serije Lost Foto: on starwars

»Vsi gredo desno, mi gremo levo«

Medtem ko je vse več studiev usmerjeno na čim večjo ponudbo na pretočnikih, čim večjo ekskluzivnost svojih filmov in serij, ter čim hitrejšo selitvijo filmov na pretočnike tudi, če s tem škodujejo zaslužkom v kinematografih, je Zaslav napovedal drugačno taktiko. HBO Max in Discovery + se bosta združila in ustvarila novega pretočnega ponudnika. Kar se tiče ustvarjanja novih serij na novem pretočnika pa bo poudarek na kakovosti in ne količini. Zaslav prav tako ni izločil možnosti, da bi Warner kakšno večjo licenco serije ali filma v prihodnosti posodil konkurentu, seveda za veliko finančno vsoto. Ustvarjanje novih serij bo za pretočnika prevzel Casey Bloys, ki je do sedaj vodil HBO.

Ni prostora za neznane superjunake, pse in otroke

Kar se tiče filmov je bil Zaslav jasen, da njihovo prihodnost vidi na velikem zaslonu, prav tako morajo biti kakovostni in dovolj epski. Tu pridemo do najbolj sporne odločitve Zaslava, ki je zasenčila vse druge. Novi direktor je namreč ukinil film Batgirl in animiran film Scoob!: Holiday Haunt. Filma bi morala letos iziti na HBO Max.

Originalni filmi na pretočniku so preteklost, saj z njimi ne moreš zaslužiti
Originalni filmi na pretočniku so preteklost, saj z njimi ne moreš zaslužiti

To ne bi bilo sporno, če ne bi oba filma v osnovi bila že končana. Skupni proračun obeh je znašal čez 150 milijonov dolarjev, a Zaslav se je odločil, da filma nista dovolj »velika« za kino. Studio bo tako oba vrgel v »smeti« in se z njima rešil določenih davčnih obveznosti. Iz tega je jasno, da filmi narejeni za pretočnika v očeh Zaslava prihodnosti nimajo. Prav tako je dejal, da za zdaj nimajo načrtov, da bi se osredotočili na otroško ponudbo. Če imate otroke, nov pretočni ponudnik torej ne bo za vas.

Slogan novega podjetja Warner Bros. Discovery je torej kvaliteta pred kvantiteto. A kljub temu je težko videti prihodnost, v kateri bodo ljudje ob vse večji ponudbi pretočnikov, ki bodo osredotočeni, na čim večjo in dobro ponudbo izbrali tistega, ki bo ponujal manj, a trdil, da s tem dobiš več.

Prejšnji članekTrubarjevo priznanje 2022: Javni razpis za podelitev priznanja
Naslednji članekNajboljši recepti z mangom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.