Program, ki med sprejemanjem glasbe piše besedila lahko preizkusiš tudi ti

Z Waterloojske univerze prihaja program, ki piše besedila medtem ko mu mi predvajamo glasbo.

Program LyricJam je izdelala skupina, ki jo je vodila Olga Vechtomova z Univerze v Waterlooju. Skupaj so stopili raziskovalci jezika, glasbe in programerji ter ustvarili umetno nevronsko omrežje ali AI, ki iz besedil, ki jih je slišal lahko ustvarja nova.

Kaj počne

Program deluje tako, da iz baze podatkov (znanih pesmi) izlušči pomene, jih preuredi in izvrže novo besedilo. Poleg tega je sprogramiran tako, da pomene, besede, teme usklajuje z občutkom glasbe. To se sliši čudno mar ne? LyricJam prepoznava tempo, zaporedja akordov, tonov, glas inštrumentov in v njih prepozna določene vzorce. Dober primer bi bila povezava žalostnega besedila s počasnim tempom in molovskimi akordi. Ali pa vesela glasba, ki je hitra, visoka in pisana v durovi lestvici. Po podobnem principu se ravna LyricJam, le da zazna še več nians. Še vedno pa je vprašanje, ali bi bil program sposoben napisati veselo pesem z žalostno melodijo.

Program, ki freestyla

Prednost LyricJama je, da besedila piše sproti. Od tu tudi izvira del njegovega imena – Jam. Za tiste, ki besede ne poznajo: jam pomeni improvizirano uglašeno igranje skupine glasbenikov. Novi program ponuja prav to in morda v svojem človeškem partnerju med igranjem prebudi še več inspiracije. Kot poudarjajo razvijalci, smisel programa ni, da nadomesti pisca besedil, temveč, da mu pokaže nove besedne zveze, načine, rime, pomene in kombinacije vsega naštetega. Bil bi nekakšen aktivator inspiracije in domišljije.

Odkar je junija program izšel, ga je preizkusilo že več kot 1500 ljudi in vsi so ga pohvalili. Če si glasbenik, ki rad jama ali rabi nove ideje, ga lahko tudi ti preizkusiš tu. Čas je za improvizirane karaoke.

Vir:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210810104709.htm

Prejšnji članekGoogle Maps s temnim načinom tudi za iOS
Naslednji članekPrivlačne karierne priložnosti za mlade tudi v zavarovalništvu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.