Prva videoigra, ki se lahko predpiše kot zdravilo za motnjo aktivnosti in pozornosti

V nasprotju z razpravami, ki vpliv videoiger na psihično in fizično vedenje povezujejo z nasiljem, je na trgu nova igra, ki služi kot zdravilo.

Ameriški Zvezni urad za hrano in zdravila (FDA) je odobril prvo videoigro, ki se jo lahko v ZDA predpiše kot zdravljenje za motnjo aktivnosti in pozornosti (ADHD). To je igra EndeavorRx (AKL-T01) s sloganom »čas je, da igrate svoje zdravilo«, ki jo je razvilo podjetje Akili Interactive.

Ekran igre Endeavor
Foto: Akili Interactive

Namenjena naj bi bila otrokom med 8. in 12. letom starosti. Zasnovana pa tako, da je neposredno cilja na nevronske sisteme in jih aktivira s pomočjo čutnih dražljajev in motoričnih izzivov za izboljšanje kognitivnega delovanja.

Uporabniki bodo EndeavorRx lahko prenesli iz trgovine z aplikacijami na svojih mobilnih napravah, pri čemer ne bodo potrebovali posebne opreme. Je pa igra primarno namenjena uporabi v sklopu terapevtskega programa, ki lahko vključuje tudi zdravila in druge vrste terapije.

FIRST GAME EVER Approved As MEDICINE Against ADHD

Dovoljenje in opozorila

FDA je izdala dovoljenje na podlagi petih različnih raziskav, ki so vključevale več kot 600 otrok, diagnosticiranih z ADHD. Rezultati testov po pokazali zmanjšanje ravni pomanjkanja pozornosti v številnih merilih po igranju te videoigre.

Kljub temu pa FDA opozarja, da recept za igranje te videoigre ne more biti alternativa zdravilom za ADHD. Poleg tega so raziskave, na podlagi katerih je bila igra odobrena, pokazale tudi nekaj negativnih učinkov na otroke. Opaziti je bilo nekaj frustracije, glavobola, omotice, čustvenih reakcij in agresije.

Logotip videoigre
Foto: Akili Interactive

Kaj je ADHD?

Motnja aktivnosti in pozornostihiperkinetična motnja ali hiperkinetični sindrom (attention deficit hyperactivity disorder) je nevropsihiatrična motnja pri otrocih, mladostnikih in tudi odraslih. Bolnik s tako motnjo je nemiren, nesposoben usmerjene pozornosti in izpolnjevanja navodil.

Med simptomi in znaki te motnje so motorična nemirnost, impulzivnost, kratkotrajna pozornost, učne težave in čustveno nestanovitnost.

Zdravljenje vključuje zdravila ali njihove alternative, kot je kognitivno-vedenjska terapija. Pri odraslih je priporočljivo čimprejšnje zdravljenje z zdravili, pri otrocih in mladostnikih pa se prične z drugimi ukrepi.

Prejšnji članekPreizkusi se v delu v nevladni organizaciji
Naslednji članekTop 10 MiniClip iger, ki smo jih nekoč igrali

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.