QED uPlay – Brezžični prenos glasbe

S kolegom sva preteklo soboto sedela v sosednjem lokalu in se pogovarjala o tehnikalijah, ko mi omeni da išče napravo preko katere bi lahko brezžično prenašal gasbo s svojega računalnika na nekoliko resnejše avdio komponente. Vprašal sem ga ali je že slišal za QED uPlay?!

Znamka QED se ponaša z različnimi rešitvami na področju prenosa vseh vrst signalov v avdio in video tehniki. Eksperti so predvsem na žičnem prenosu informacij in signalov, odločili pa so se da poiščejo rešitev tudi na področju brezžičnega prenosa podatkov.

Zamislili so si situacijo v kateri smo se znašli že vsi; Predstavljajte si, da ležite v postelji z računalnikom, mobilnim telefonom, iPad-om oz. kakšnim drugim izdelkom z vgrajenim Bluetooth oddajnikom. Ravnokar ste si s spleta naložili najnovejšo pesem želeli pa bi si jo predjavajti na domačem stereo sistemu.

Ponavadi je bilo potrebno najprej zapeči CD oz. pesem prekopirati na prenosni USB ključ potem pa vse skupaj nesti do avdio naprave, poiskati pesem preko majhnega zaslona in jo predvajati.

Nemalokateri je svojo željo enostavno premislil že v samem začetku, QED pa je na odgovor za takšne želje naredil uPlay.

QED uPlay je majhna naprava prijetnega videza, ki omogoča da jo povežete z vašim domačim HiFi sistemom in preko nje brezžično s pomočjo Bluetootha pretakate glasbo in preostale avdio vsebine. Napravica ima na enem koncu avdio kabel s 3.5mm stereo konektorjem, ki ga lahko povežete z vhodom na vašem HiFi sistemu, priložili pa so tudi RCA Phono adapter, ki je kompatibilen z večino domačih stereo naprav. Napaja pa se preko priloženega adapterja.

Na sami napravi boste našli le en gumb ki skrbi za vklop, povezovanje in brisanje naprav, ki ste jih povezali. Preko Bluetootha lahko na enkrat sparite do 4 naprave.

Povezovanje QED uPlay sprejemnika z preostalimi Bluetooth napravami je enostavno – pravzaprav še nikoli ni bilo lažje. Za parjenje ne potrebujemo niti vnosa štirimestne kode. Napravico povežemo z HiFi sistemom ter za pol sekunde pritisnemo stranski gumb. Na mobilni napravi telefonu, računalniku, tabletu, MP3 predvajalniku poiščemo QED uPlay in napravo povežemo.

Od tu naprej se bo vsa glasba predvajala preko domačega glasbenega sistema.

QED uPlay uporablja apt-X streaming audio kodek, ki je standrad za Bluetooth HD-Audio in na tak način skrbi za najboljšo možno kvaliteto prenosa signala. Seveda pa se pojavljajo tudi omejitve; naprava zadovoljivo prenaša signal do razdalje 10ih metrov, razne prepreke kot so kovinski okvirji vrat, ter stene pa to razdaljo prikrajšajo še za kakšen meter oz. dva.

Kompatibilnost naprave je izjemna; povezuje se z vsemi napravami z vgrajenim Bluetooth modulom.

Sam sem preizkusil kompatibilnost z telefonom HTC in Nokio (pri parjenju je bilo potrebno vnesti kodo 0000), brez najmanjše težave pa se je povezal s prenosnikom iz Cupertina. Proizvajalec obljublja povezljivost s sodobnimi izdelki proizvajalca Apple saj je imel v preteklosti le-ta nekako najbolj “zaščiten” prenos podatkov preko Bluetooth oddajnika. Posebej pa so omenili: iPhone 4, iPhone 3 in 3GS, iPad 1 in 2 generacije, iPod touch 2 in 3 generacije, Stereo Bluetooth A2DP in apt-X podprte PDA in Mobilne telefone ter Stereo Bluetooth A2DP in apt-X podprte PC-je in prenosnike.

Prenos glasbe preko Bluetooth oddajnika in sprjemnika na drugem koncu se je izkazala za izjemno, naprava pa bo našla mesto v vsakem domu, na vsakem vrtu in na vsaki zabavi, kjer vsak udeleženec na svojem mobilniku skriva svojo najljubšo pesem in želi da jo slišijo vsi navzoči.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.