17. slovenski festival znanosti

Kadar govorimo o festivalu, si predstavljamo srečanje, in če govorimo o festivalu znanosti, je v ospredju predstavljanje novosti na področju znanosti.

Nova spoznanja, odkritja, pojasnila, nova raziskovanja in še bi lahko naštevali, vse to prinaša slovenski festival znanosti, ki v ospredje postavlja komuniciranje raziskovalcev z ljudmi, ki jih znanost zanima, niso pa sami strokovno usposobljeni raziskovalci. Festival privablja tako raziskovalce kot tudi amaterje, mlade šolarje, študente in tudi starejše ljudi. Dr. Edvard Kobal, naš sogovornik, direktor Slovenske znanstvene fundacije dodaja: »Pri komuniciranju izvajalci običajno izberejo načine in zvrsti, ki obiskovalce pritegnejo, vzbudijo v njih zanimanje za izbrano temo. Vedno več izvajalcev se odloča za načine komuniciranja, ki vključujejo dejavnosti za udeležence. Tako so najbolj oblegane delavnice in sejem eksperimentov, pritegnejo pa tudi šovi in predvajanje DVD filmov. Udeleženci imajo radi tudi »gledališke« pristope, npr. prisostvovanje naravoslovnim eksperimentom v skupini od 200 do 250 ljudi.«

Slovenska znanstvena fundacija – pobudnica festivala
Prvi festival znanosti je potekal leta 1994. »Pobudnica in organizatorka slovenskega festivala znanosti je Slovenska znanstvena fundacija (SZF). Zgled za to obliko promocije in popularizacije znanosti smo v ustanovi prepoznali v vsakoletnem festivalu znanosti v Edinburgu. Edinburg se namreč ponaša zlasti z letnimi umetniškimi festivali, seveda pa njihov spomladanski festival znanosti vsaj za raziskovalce, gospodarstvenike in novinarje ni nič manj zanimiv ter kvaliteten. Verjetno imajo podobno mnenje tudi udeleženci – šolarji, študenti, raziskovalci, tako iz Velike Britanije kakor tudi od drugod.«

Rdeča nit festivalov je ozaveščanje
Slovenski festival znanosti želi ozaveščati ljudi o nujnosti življenja v sinergiji z dosežki znanstveno-raziskovalne in razvojno-tehnološke dejavnosti. Kar pomeni, da naj ljudje ne bi znali le uporabljati vse skozi čas pridobljene dosežke, temveč da bi tudi razumeli, kako znanost deluje, kako poteka delo, kako se rešujejo problemi itd. Predvsem pa festival znanosti spodbuja ljudi, da bi svoje dosežke predstavili javnosti.

Letošnji že 17. po vrsti
Letošnji festival bo potekal od 4. do 6. oktobra 2011 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Festival je po besedah dr. Edvarda Kobala namenjen vsem, ki jih spoznavanje znanosti in osvajanje znanja veseli, oziroma želijo izbrani javnosti predstaviti zanimivo in pomembno temo s področja znanosti. V dneh festivala bodo odprle svoja vrata za oglede tudi nekatere institucije znanja (raziskovalni inštituti), muzeji in drugi zavodi, ki se zavedajo pomena ustvarjanja odnosov z državljani v smeri izboljšanja njihove znanstvene pismenosti in kulture.

Glavna tematika letošnjega festivala je …
Glavne tematike na letošnjem festivalu znanosti bodo kemija in njene povezave z ostalim naravoslovjem, družinska in eksperimentalna medicina, radioaktivnost, meroslovje, vesoljska znanost in tehnologija, matematika. Festival bo posvečen spominu na življenje in delovanje kemika Maksa Samca (1881-1964), polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja (1641-1693), zdravnika in fiziologa Santoria Santorija (1561-1636), starogrškega matematika, izumitelja in inženirja Arhimeda, znanstvenico Marie Curie (1867-1934) in sovjetskega kozmonavta Jurija A. Gagarina (1934-1968).

V čem se bo letošnji festival znanosti razlikoval od prejšnjih?
»Vsako leto, od leta 1997 dalje, SZF določi glavno temo, geslo oziroma sporočilo festivala znanosti. Z njim opredeli glavno oziroma krovno vsebino, ki poveže vsebine posameznih festivalskih dogodkov v celoto. Tematika je vedno aktualna – bodisi značilna za tisto leto, še zlasti če je označeno kot mednarodno ali svetovno (fizika, astronomija, biotska raznovrstnost, kemija, gozdovi); lahko pa je izbrana zaradi premajhne pozornosti slovenske družbe ali šibke vednosti državljanov o določeni tematiki. Osrednja tematika v letu 2011 so planetarni izzivi časa. Vsebina in sporočilo obeh mednarodnih let – tako kemije, kakor gozdov – nas usmerjajo k razmišljanju in delovanju v zvezi z naravo, naravnimi bogastvi, energenti in družbo, kateri pripadamo. Festival znanosti tako ni sam sebi namen, ampak je spodbujevalec in pospeševalec komuniciranja. Komuniciranje pa predstavlja najmočnejšo obliko promocije znanosti,« nam je povedal direktor Slovenske znanstvene fundacije, dr. Edvard Kobal.

Sodelovanje na festivalu
Če vas je festival navdušil in spodbudil, da bi svoje ideje predstavili, potem imate še vedno čas. Na festivalu aktivno sodelujejo raziskovalci, učitelji, umetniki, zdravniki, novinarji ter ljudje v drugih poklicih oziroma vsi tisti, ki se zavedajo pomena predstavljanja in širjenja znanstvenih odkritij in spoznanj. Informacije o sodelovanju boste dobili pri Mojci Zupančič, koordinatorki festivala (mojca.zupancic@szf.si, tel.: 01 / 426 35 90, faks: 01 / 426 35 91) do konec maja.

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.