Si varen na spletu?

Spletne prevare so vse pogostejše, da pa ne boš tudi ti postal žrtev, smo izbrali nekaj nasvetov, s katerimi si lahko pomagaš. Uporaba spleta je postala nekaj nezavednega, kar pa predstavlja težavo, ker hitro lahko postanemo oškodovani. Da boš hekerjem otežil dostop do tvojih podatkov, ti svetujemo, da se držiš spodnjih nasvetov.

Zakleni telefon

Precej očitno, ampak deluje. Za zaklenitev svojega telefona uporabljaj kodo in če je možno, še prstni odtis. Tako svojih podatkov ne boš vrgel v obraz nekoga, ki ti bo ukradel telefon.

Delaj varnostne kopije

Če uporabljaš spletno banko, varnostni certifikat prenesi tudi na USB ključ ali na neko drugo napravo. Vedno imej vsaj dve kopiji, v primeru, da ti kako napravo ukradejo.

Dvofaktorska avtentikacija

Če se slučajno zgodi, da ti kdo skuša vdreti v tvoj račun, bo njihov dostop zelo otežen. Ker bodo namreč potrebovali dvojno geslo, ki bo dostopno le tebi (in za omejen čas). Že Instagram ponuja to možnost, da ne omenjamo drugih pomembnejših uporabnikov.

Facebook objave so samo za prijatelje

Delodajalci dejansko gledajo tvoja družbena omrežja. In ja, lahko se zgodi, da zaradi določene objave ne boš dobil službe. To se dogaja pogosteje, kot si misliš. Zato poskrbi, da bodo samo tvoji prijatelji videli objave in svoj Instagram račun naredi zasebnega.

Pazi na prenose

Revni študenti pač ne plačujemo za DVD-je in streaming, ampak uporabljamo druge spletne strani. Pri prenosih pazi na vir, da ne boš poleg svoje najljubše serije dobil še kakega virusa.

PayPal

Pri plačevanju v spletnih trgovinah uporabljaj varne metode. Najbolj varna je seveda plačilo po povzetju. Ker pa to deluje samo v Sloveniji, pri nakupih v tujini uporabljaj PayPal, ki je bolj varen kot preprosto plačilo s kartico.

Če imaš še kako bolj podrobno vprašanje o varnosti na spletu, ti svetujemo, da si pogledaš spletno stran Varni na internetu. Tam imaš ogromno nasvetov in napotkov, ki ti lahko pomagajo, če se kdaj znajdeš v težavah.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekKinoteka ni le kino
Naslednji članekTop romani o čarovnicah

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.