Svet skozi prizmo fotografij natečaja Next Image 2020

Ključ, da se osvobodite vsakdanje enoličnosti je v brezmejnem odkrivanju sveta in cenjenju lepote v različnih perspektivah. Poskušajte jo ovekovečiti, saj smo prepričani, da je povsod, le videti jo morate. Zato si oglejte izbor že prijavljenih fotografskih umetnin, saj vas bodo morda spodbudile, da sprostite ustvarjalnost, ki jo skrivate v sebi.

Fotografije prijavljene na natečaj Huawei Next Image 2020 dokazujejo, da je ustvarjalnost brezmejna in se skriva v vsakem od nas. Kot tudi na drugih področjih življenja pa je potrebna spodbuda, da jo sprostite in ustvarite nekaj čudovitega, neponovljivega. Za sodelovanje na natečaju se je že odločilo več kot 700 tisoč fotografov iz celega sveta, med njimi tudi veliko Slovencev. Naj vam bo izbor njihovih osupljivih fotografij navdih, da tudi sami s pametnim telefonom Huawei v roki poskusite sprostiti svojo ustvarjenost.

Čar kontrastov

Raznolikost sveta je lahko neverjetna spodbuda, saj jo je z vidika fotografije vredno skrbno opazovati in ujeti kar je v njej najlepšega. Fotografije pa so očem bolj privlačne, če je kontrast čim večji. Pri njem pa ne gre le za razliko med svetlim in temnim delom, kakor ga največkrat pojmujejo, temveč tudi za poudarjene razlike med predmeti na prizoru, barvami, oblikami ali teksturami.

Načelo uporabite vedno, ko želite poudariti tisto, kar razumemo kot njeno vsebino. Ker pa je fotografija prizora s poudarjenimi kontrasti privlačnejša, se ga nikar ne bojte uporabiti, saj so učinki lahko neverjetni.

Narava očara s svojo lepoto

Ste se kdaj vprašali, kako je mogoče, da vas naravna še vedno preseneti in spodbudi, da si jih ogledate še kdaj kasneje. V ozadju dobre fotografije je vedno edinstveni trenutek, pri njegovem zajetju pa lahko uporabite različne fotografske tehnike in se igrate z zanimivimi svetlobnimi učinki. Ali v našem primeru, da svoj pečat ustvarite s prefinjenimi zmogljivostmi pametnih telefonov Huawei.

Upoštevajte pa tudi pomemben nasvet. Ko zagrabite pametni telefon, da bi ovekovečili lepoto narave, pustite nekaj prostora objektu fotografiranja. Naj bo to srna, ki ste jo splašili ali elegantno jadranje ptice na nebu, pomembno je, da ju postavite na pomembno točko, pred njima pa pustite dovolj prostora. Tako boste poudarili dinamiko njunega gibanja in ohranili harmonijo v kompoziciji.

En sam minljiv trenutek

Fotografije so več kot le bežen trenutek zamrznjen v času in služijo tudi kot predor do drugačnega pogleda na resničnost. Ena sama je lahko dovolj, da prikaže čas nenavadnega dogodka. Ni je preprosto posneti, a je vedno vredno poskusiti, saj bo nepozaben spominek še vrsto let.

Nikar pa ne pozabite, da je svetloba ključen element, kar pomeni, da je pogosto najboljši čas za fotografiranje ob zlati in modri uri. Zlata nastopi približno uro po sončnem vzhodu in uro pred sončnim zahodom, ko je svetloba zelo topla in mehka, barve pa bolj izrazite. Kasneje zvečer pa nastopi modra ura, ko še ni mraka in nebo oddajo podobno svetlobo, kot sijalke v domu ali na ulicah. Tedaj fotografirajte osvetljene hiše in nasploh urbano okolje, saj so učinki posebni in drugače nedosegljivi.

Včasih je manj več

Fotografije z veliko dogajanja in podrobnosti so impresivne, vendar se včasih zaradi presežka vsega izgubi sporočilo. Vredno je razmisliti, kaj želite povedati in se nato osredotočiti, da poudarite ključne elemente, kot sta na primer čudovit odtenek rdeče barve, originalna kompozicija ali skrivnosti sij prizora.

Bistvo uspešne fotografije je  še vedno kompozicija. Kamere so narejene, da najhitreje ostrijo v središču pogleda, zato vodijo, da tja postavite motiv zanimanja. Ni prav, saj se je vredno spomniti na nezmotljiv princip tretjin. Navidezno prizor razdelite na devet delov, ki jih opredelijo po dve navpični in vodoravni črti. Na presečiščih nastanejo »močne« točke, kamor ga je bolje postaviti. Ta hitreje pritegne opazovalčevo pozornost in daje občutek harmonije. Zato razmislite, kaj želite, da je tema vaše fotografije, saj premišljeni posnetki največkrat izpadejo boljši, kot bi morda mislili.

Postanite vir navdiha

Pablo Picasso je dejal, da je akcija ključ do uspeha. Predstavili smo vam nekaj fotografij, ki že sodelujejo v natečaju, zdaj pa vas pozivamo, da se pridružite tudi vi. Preprosto zgrabite svoj pametni telefon Huawei, naredite čudovito fotografijo in jo prijavite na natečaj. Morda pa bo ravno vaša navdušila še koga, da sodeluje tudi sam.

Razkrijte svoj talent

Delite čustva, ki širijo ljubezen, pristne kretnje, ki prikazujejo resnico, čudovit sončni zahod in resnične lepote narave, ki navdihujejo ustvarjalnost. Vse to in še veliko več lahko pričarate z naslednjo fotografijo, zato sodelujete v fotografskem natečaju Huawei Next Image 2020, osupnite svet in žirijo priznanih fotografov ter si prislužite eno od bogatih denarnih nagrad. Natečaj bo potekal na dveh ravneh, državni in globalni, zato imate več možnosti biti opaženi. Rok za prijave je 31. julij do 23.59 po srednjeevropskem času, prijavite pa se lahko tukaj: https://bit.ly/huawei-next-image-slovenija.

Na natečaj se lahko prijavijo lastniki pametnih naprav Huawei, na voljo pa jim je pet ustvarjalnih kategorij:

 • Blizu daleč: Uporabite fotografski sklop pametnega telefona za fotografiranje skritih »draguljev« in različnih perspektiv. Bodite znotraj ali zunaj.
 • Lahko noč: Ujemite zabavne trenutke ponoči ali pri šibki svetlobi. Poskušajte zajeti odsev vzdušja in bodite ustvarjalni.
 • Pozdravljeno, življenje: Slika pove več kot tisoč besed, zato ulovite in delite čustva ali navdih, ki jih je v vašem življenju polno.
 • Obrazi: Ujemite najbližje. Poskusite se v portretni fotografiji.
 • Pripovedovalec zgodb: S kolažem iz treh do devetih fotografij izrazite čustva in razkrite zgodbo, ki jo je spisalo življenje.

Uresničite svoje sanje

Tekmovalci lahko na globalni ravni natečaja osvojijo naslednje nagrade:

1) Glavna nagrada: Fotograf leta (3 dobitniki)

 • Denarna nagrada v vrednosti 10 tisoč ameriških dolarjev (pred obdavčitvijo) iz sklada Next Image.
 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

2) Zmagovalci kategorij (15 dobitnikov)

 • Denarna nagrada v vrednosti tisoč ameriških dolarjev (pred obdavčitvijo) iz sklada Next Image.
 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

3) Druga nagrada (50 dobitnikov)

 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

4) Tretja nagrada (5 dobitnikov)

 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

Huawei pa je letos zagotovil tudi dragocene nagrade za zmagovalce tekmovanja Next Image na lokalni ravni. Dobitnik nagrade za najboljšo lokalno fotografijo bo prejel pametni telefon Huawei P40, podeljeni pa bodo še štirje stativi Huawei Wireless za najboljše fotografije v preostalih kategorijah.

Več informacij o natečaju Huawei Next Image 2020 in možnostih sodelovanja najdete na uradni strani Huawei skupnosti: https://bit.ly/huawei-next-image-slovenija

Več o natečaju na globalni ravni pa na spletni strain https://bit.ly/huawei-next-image-global.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.