Zadihajte v pomlad s polnimi pljuči!

Zavedanje, kako deluje naše telo, je ključnega pomena pri prizadevanjih za popolno zdravje. Znanstvena plat dobrega zdravja se sprva morda zdi zapletena, a s pomočjo strokovnih nasvetov Martina Petrusa bo postala precej preprostejša. Ugotovite, kako spremenite vzorec dihanja za boljšo telesno zmogljivost in spremljajte svoj napredek z uro Huawei Watch GT 2 Pro.

Profesionalni šport je bojišče, kjer vsi iščejo nove metode za povečanje zmogljivosti, na primer razvijanje vzorcev dihanja. Toda ali ste vedeli, da ima zavestno dihanje lahko veliko koristi tudi v vsakdanjem življenju? Pomaga dvigniti energijo, zmanjšati raven stresa, optimizirati spanje, izboljšati osredotočenost, pospešiti okrevanje, povečati telesno zmogljivost in celo pospešiti osebni razvoj.

Obstaja veliko različnih tehnik in vaj, a najpomembneje je razumeti temeljna načela. Preverite profesionalne nasvete Martina Petrusa, priznanega trenerja dihanja in meditacije, in dosezite svoje cilje s podporo pametnih ur Huawei.

Kisik

Je ena najpomembnejših komponent celotne izmenjave plinov. Zrak, ki ga vdihnete, je sestavljen iz 78,09 % dušika, 20,95 % kisika, 0,93 % argona, 0,04 % ogljikovega dioksida in majhnih količin drugih plinov.

»Naše telo potrebuje kisik za izvajanje vseh potrebnih funkcij. Količino kisika v krvi lahko enostavno izmerimo s pulznim oksimetrom ali nosljivo napravo. Normalna vrednost za zdravega človeka znaša med 95 % in 100 %,« pravi Martin Petrus.

Za določitev splošne stopnje kondicije športniki testirajo svoj VO2Max. To prikazuje količino celotnega kisika, absorbiranega v eni minuti največjega napora. Višji rezultat ne daje samo predstave o stopnji vzdržljivosti, temveč je lahko tudi napovednik dolgoživosti. Običajno za dvig VO2Max športniki uporabljajo aerobni trening, lahko pa ga izvedemo tudi z nekaterimi tehnikami zadrževanja diha.

Ali je mogoče preskusiti VO2Max doma? S pametno uro Huawei Watch GT 2 Pro boste lahko izmerili VO2Max in ga jasno prikazali v obliki čistega grafa. In kako ga prebrati? VO2max na splošno velja za najboljši pokazatelj kardiorespiratorne pripravljenosti. Višji kot je vaš VO2max, več kisika lahko uporabi vaše telo – in boljša je vaša aerobna pripravljenost.

Ogljikov dioksid

Čeprav ogljikov dioksid velja za strupene odpadke, vseeno ni tako preprosto. CO2 uravnava našo hitrost dihanja. Hitreje dihate ne zaradi pomanjkanja kisika, temveč zaradi kopičenja CO2.

»Potrebujemo določeno količino CO2, da se kisik loči od krvi in preusmeri v celice. Zato je doseganje določenih ravni ogljikovega dioksida pomembno za delovanje našega telesa. In ne samo to. Če lahko povečamo toleranco na CO2, lahko izboljšamo tudi svojo telesno zmogljivost,« razloži strokovnjak.

In kako dvigniti toleranco na CO2? Preprosto, z vadbo za potapljanje:

Korak 1: Najprej izmerite maksimalno kapaciteto zadrževanje diha in vzemite 50 % tega. Če je vaša maksimalna kapaciteta 2 minuti, naj bo vaš trening dolg 1 minuto.

Korak 2: Po tem dihajte normalno 1 minuto in 10 sekund. V drugem krogu pa 1 minuto zadržujte dih in nato 1 minuto dihajte normalno.

Korak 3: Z vsakim naslednjim krogom zmanjšate čas okrevanja za 10 sekund. Po 7 krogih boste imeli čas regeneracijo do 10 sekund.

Takšna vaja lahko resnično izboljša vašo toleranco na CO2. Ko se vam bo maksimalna kapaciteta zadrževanja diha spremenilo, prilagodite čas treninga.

Izboljšanje kapacitete kisika

Telo ima naravno sposobnost prilagajanja zunanjim razmeram. Obstaja veliko mehanizmov, ki ščitijo možgane in srce pred okvaro. Ko zavestno zadržimo sapo, bo telo to skušalo nadomestiti s povečanjem števila rdečih krvnih celic in z dvigom naše sposobnosti kapacitete kisika.

»Trening dihanja je lahko odlična alternativa tradicionalnim višinskim podvigom, saj je veliko cenejši in manj zamuden. Z večkratnim spuščanjem SpO2 z uporabo zadrževanja diha prisilimo svoje telo k zaželeni prilagoditvi. V nekaj tednih treninga lahko dosežemo zelo dobre rezultate, včasih celo primerljive z rednimi treningi na višini,« pravi Martin Petrus.

Če v svoj urnik dodate hipoksične vaje, boste povečali splošno intenzivnost treninga, boste pa morda morali prilagoditi druge dejavnosti. Tehniko “zadrževanja izdiha” lahko izvedemo z mnogimi vajami s telesno težo, kot so počepi, izpadni koraki, trebušnjaki ali sklece. Kadar izvajate ponavljajoče se gibe, lahko stopnjujete kapaciteto zadrževanja diha s povečanjem intenzivnosti. Ena najpreprostejših rešitev je, da to storite med hojo ali tekom.

In če govorimo o učinkovitih meritvah, se bo Huawei Watch GT 2 Pro izkazal za vašega najboljšega pomočnika. Podprta z aplikacijo Huawei Zdravje vam bo ponujala parametre, kot so vaš VO2Max, pa tudi srčni utrip in nivo SpO2. In ko se želite sprostiti in izboljšati svoje razpoloženje v službi ali v vsakdanjem življenju, preizkusite dihalno vajo:

Na začetnem zaslonu pritisnite gumb gor in poiščite dihalne vaje.

Nastavite trajanje treninga in ritem dihanja.

Nadenite si uro in držite roko pri miru. Dotaknite se ikone za začetek na zaslonu in sledite navodilom za vdih in izdih.

Po končanih vajah si lahko na zaslonu ure ogledate rezultate treninga in spremembo srčnega utripa.

Okrevanje

Trening je pomemben, a enako pomembno je tudi pravilno okrevanje. Tega ne gre prezreti, ker je to čas, ko se rast dejansko zgodi. Prav tako je nujno, da si zagotovite čas za počitek, da preprečite poškodbe. Ko zaključimo s treningom, lahko začnete s preprosto vajo, ki vam bo pomagala pri znižanju regulacije.

»Poiščite miren prostor, kjer se boste lahko udobno ulegli na hrbet. Dvig nog tako, da jih naslonite na steno, bo imel dodatno korist, saj boste več krvi preusmerili v vitalne organe. Zaprite oči, dihajte skozi nos in se osredotočite na trebuh, opazujte, kako se z vdihom premika navzgor in sprošča z izdihom. Začnite dihati v enakomernem ritmu: vdihnite za 4 sekunde in izdihnite za 4 sekunde. Ko postane udobno, lahko dih upočasnite na 6 sekund, 8 sekund ali celo več,« svetuje Martin Petrus.

Kakovosten spanec

Spanje predstavlja eno najpomembnejših faz okrevanja. Vrhunski športniki in ekipe vlagajo veliko denarja v ustvarjanje popolnega okolja za počitek. Trik je v izboljšanju kakovosti spanja in ne nujno dolžini časa, preživetega v postelji. Tudi naš spanec nam lahko veliko pove o tem, kako spočiti smo. Nizka ocena spanja na zaslonu bo jasen pokazatelj, da bi si morali trening vzeti bolj lahkotno ali celo počivati.

Kako se naspati? S podporo tehnologije Huawei TruSeen™ 4.0, visokokakovostnega sledilnika spanja, ki je opremljen z uporabnimi orodji za sistematično izboljšanje kakovosti spanja. Z omenjeno tehnologijo vam bo lahko vaša pametna ura z visoko stopnjo natančnosti uskladila podatke o srčnem utripu in dihanju z vašim spancem spanjem ter prepoznala različne stopnje spanja (vključno z budnostjo, fazo REM, rahlim spancem in globokim spancem) za celovito spremljanje.

Aplikacija Huawei Zdravje in merjenje SpO2 sta na voljo na vseh urah Huawei. Vsako uro Huawei je mogoče hitro in enostavno povezati s katerimkoli pametnim telefonom iOS ali Android. Huawei Watch GT 2 Pro pa je prav tako mogoče uporabiti v navezi z najnovejšimi brezžičnimi slušalkami FreeBuds 4i, ki so do konca meseca aprila na voljo po akcijski ceni 69 € in so prav tako kompatibilne z vsemi napravami Android in iOS.

*Opomba: Ne izvajajte močnega zadrževanja diha, če ste noseči, ostareli ali imate kakršnokoli resno zdravstveno stanje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.