Zakaj je vredno kupiti to igralno konzolo?

Xbox Series X in zakaj ga izbrati
Xbox Series X in zakaj ga izbrati Foto: on wired

Xbox Series X je ena najbolj priljubljenih igralnih konzol na svetu. In pri vrhu je z razlogom. V prispevku preveri, zakaj jo je vredno kupiti in imeti. Vse od ekskluzivnih iger do močnega sistema in drugih prednosti, ki jih prinaša.

Igre, ki jih lahko dobiš le na Xbox Series X

Ko se odločaš za nadgradnjo igralne konzole, je za večino igralcev najpomembnejša linija videoiger, ki jih ima platforma na voljo. Tudi najboljša strojna oprema na svetu ne bo nadomestila pomanjkanja impresivne knjižnice iger. Na srečo za tiste, ki razmišljajo o nakupu Xbox Series X, sistem začenja opažati stalen tok ekskluzivnih iger, ki bodo zanimale široko paleto igralcev. Nekaj ekskluzivnih iger za Xbox Series X: Microsoft Flight Simulator, Quantum Break, Pentiment, Halo, Starfield, Forza in Sea of Thieves.

Tudi igre, ki niso nujno ekskluzivne za Xbox Series X, niso in ne bodo več na voljo za Xbox One, kar pomeni, da bo treba nadgraditi na novejšo konzolo Xbox Series X ali PS5, če bi jih želel igrati na konzoli.

Xbox Series X se lahko pohvali z veliko ekskluzivnimi igrami
Xbox Series X se lahko pohvali z veliko ekskluzivnimi igrami Foto: on xbox

Xbox Series X s funkcijami in zmogljivostjo

Ključni razlog, zakaj je vredno izbrati Xbox Series X, je množica funkcij, ki niso na voljo na drugih konzolah. Morda najbolj očitna in uporabna od teh je Quick Resume, povsem nova zmožnost, ki je bila predstavljena na platformi Xbox z izdajo Xbox Series X|S. Ta igralcem omogoča, da preklapljajo med več naslovi, ki se izvajajo hkrati, ne da bi morali znova naložiti igro, saj je vsak naslov začasno ustavljen v stanju shranjevanja.

Xbox Series X podpira tudi Dolby Vision za igre, kar omogoča optimizirane slike, ki so naprednejše od HDR10. Pred tem je bil Dolby Vision na voljo samo na Xbox One X za pretakanje predstavnosti namesto igranja iger in ni bil podprt na Xbox One. Za tiste, ki želijo najboljšo kakovost slike, je Xbox Series X bistvena nadgradnja Xbox One.

Na Xbox Series X je na voljo celo nekaj izboljšav, zaradi katerih je igranje starejših naslovov iz obdobja Xbox One in Xbox 360 izboljšana izkušnja. Ti vključujejo FPS Boost, ki lahko uporabi dodatno procesorsko moč, ki je na voljo v konzoli, da izboljša hitrost sličic klasičnih iger. V nekaterih primerih se lahko hitrost sličic podvoji, da se poveča tekoče igranje. Sistem ima še eno funkcijo, imenovano Auto HDR, ki deluje na podoben način, vendar doda HDR igram, ki prvotno niso podpirale HDR.

Moscow/Russia - 2020, November 02: new video game consoles: White Xbox Series S and Black Xbox Series X
Foto: ESOlex iz iStock

Igranje ponoči ni več moteče

Microsoft je predstavil edinstveno funkcijo v obliki nočnega načina. To daje uporabnikom obilico možnosti, da naredijo konzolo primernejšo za uporabo v temnejših urah. Igralci lahko prilagodijo svetlost lučk za napajanje na konzoli in krmilniku, tako da so v temnejšem okolju zatemnjene. Način dodatno omogoča samodejno zatemnitev zaslona in uporabo filtra modre svetlobe, tako da zaslon ne bo obremenjeval oči. Nočni način lahko nastaviš tako, da se vklopi ob nastavljenem času ali pa ga kadar koli ročno vklopiš in spremeniš.

Še pomembneje je, da ima Xbox Series X široko paleto nastavitev dostopnosti. Te segajo od podpore za prilagodljive krmilnike do celovite preslikave gumbov, tako da lahko uporabniki prilagodijo svoje kontrole. Možno je celo povezati dva krmilnika skupaj, da delujeta kot en igralni plošček ali uporabite funkcije govora v besedilo in povečavo. Zaradi vsega tega je serija Xbox Series X odlična izbira za tiste z bolj raznolikimi potrebami.

Xbox Series X prav tako ostane tih med delovanjem, zahvaljujoč kombinaciji pogona SSD in uporabljenega učinkovitega hladilnega sistema.

Xbox Series X prinaša velik napredek v zmogljivosti
Xbox Series X prinaša velik napredek v zmogljivosti Foto: on gamesradar

Xbox Series X je pripravljen na prihodnost

V nasprotju z Xbox One in Xbox One X je razlika v moči še večja. Xbox Series X je vsaj dvakrat močnejši od Xbox One X, ki je bil že sam po sebi pomemben korak naprej od prvotnega sistema Xbox One. Končni rezultat je, da se igre naložijo veliko hitreje in delujejo bolje na Xbox Series X v primerjavi z njegovimi predhodniki, kar poveča splošno kakovost iger in izkušnje.

Xbox Series X je prav tako pripravljen na prihodnost. Zahvaljujoč izhodu HDMI 2.1 lahko prikazuje slike v ločljivosti 8K pri hitrosti sličic 120 FPS. Ker bodo televizorji 8K postajali vse bolj razširjeni in cenovno dostopnejši, bo igranje iger pri višji ločljivosti s solidno hitrostjo sličic mogoče le na novejši strojni opremi.

Xbox Series X in zakaj ga izbrati
Xbox Series X in zakaj ga izbrati Foto: on wired

Nakup Xbox Series X je enostaven

V zadnjih dveh letih in pol se je iskanje igralne konzole zdelo enakovredno zadetku na srečki. Od kupcev, ki so kupovali velike količine zalog, do pomanjkanja čipov, ki je zmanjšalo razpoložljivo ponudbo, za igričarji je nekaj zahtevnih let. Dobra novica je, da je zdaj zgodba že nekaj časa drugačna.

Serijo X je bilo lažje najti, če se vrnemo na začetek devete generacije. Toda serije S in X sta nedavno na voljo pri večini trgovcev.

Odlična izbira zate je seveda Big Bang, kjer lahko najdeš širok nabor igralnih konzol, med katerimi je tudi priljubljeni Xbox Series X. Obišči njihovo fizično poslovalnico ali pa svoj nakup opravi kar preko spletne strani BigBang. Kot pri igralnih konzolah tudi tu vsaka prinaša svoje prednosti.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKo kopilot na vašem kolesu postane samostojen kolesar
Naslednji članekNe zamudi nove dobe zabave!
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.