Si za pekoče?

Red chili peppers and flakes
Foto: 19msa05 iz iStock

Ti je všeč tako pekoča hrana, da te spravi do solz? Prehranjevanje s pekočo hrano naj bi sproščalo tudi endorfine in ravno zato se nekateri kljub trpljenju pogosto vračamo k ponovnemu uživanju pekočine. Ob pripravi tokratnega podcasta sem skušala najti čim več odgovorov na vprašanja o merjenju ter zaznavanju pekočine pri posameznikih, učinkih na zdravje, vzgoji čilija ter hitri pomoči za tvoja usta in lonec, ko jed nenamerno preveč »zapekočiniš«.

Kapsaicin

Ta spojina je vzrok, da čiliji rodu Capsicum pečejo. Kot pekočega ga ne čutijo vsi organizmi – na primer za ptiče to sploh ni pekoče. Ostale vzroke za zaznavanje pekočine pri ljudeh pa izveš v podkastu.

Trpljenje se dá izmeriti

Morda si že slišal za scovillovo lestvico, ki pove, kako zelo ali pa malo pekoč je nek čili. Izdelal jo je farmacevt Wilbur Scoville in jo uredil s stopnjami od 1 do 6, kjer je 1 najmanj pekoče in 6 najbolj. Enota s katero se označi pekočino se zapiše s SHU (scoville heat units). Veš kam na tej lestvici se umešča na primer tabasco? Hmm, precej nizko, ampak v ustih pa za mnoge morda niti ni tako na izi. Kaj misliš, katero količino SHU pekočine zdržiš ti?

Vrednost SHU enot za posamezne čilije. Vir: cilimojster.si
Vrednost SHU enot za posamezne čilije. Vir: cilimojster.si

Je pekoča hrana res zdrava?

S posameznimi študijami so dokazali nekatere pozitivne učinke pekoče hrane na zdravje, vendar nekih obširnejših študij (razen na Vzhodu) iz katerih bi rezultate lahko posplošili na širšo populacijo, še nismo opravili. Med pozitivne učinke se najpogosteje uvršča protivnetno delovanje, varovanje srca in ožilja ter zniževanje telesne temperature. Kapsaicin se v obliki kapsul uporablja tudi za hujšanje, saj naj bi po zaužitju povečal metabolno presnovo. Poleg živil pa ga najdemo tudi v kozmetiki. Najpogosteje v kremah, ki so namenjene blaženju mišičnih bolečin, artritisa ali pa poškodb živčevja, ki jih povzroča sladkorna bolezen. tako kot povsod pa tudi pri uživanju pekočine velja pravilo: več ni vedno bolje. Kakšni so negativni učinki preveč pekoče hrane na tvoje zdravje in kdo se ji mora izogibati pa ti povem v podkastu.

Prva pomoč za usta, kuharski lonec in lonček s čilijem v dnevni sobi

Da je preveč pekoč grižljaj dobro poplakniti z mlekom ali kefirjem najbrž že veš. Pa veš, da kapsaicin ni topen samo v maščobi? Še nekaj pomaga, ampak to je samo za pogumne! 😉 V podkastu pa izveš tudi nekaj trikov s katerimi lahko še v loncu rešiš preveč začinjeno jed. Če bi rad poizkusil vzgojiti čili v svoji dnevni sobi pa sem v podkastu navedla tudi nekaj nasvetov.

Prijetno poslušanje in z besedo na dan v komentarjih! Tvoje mnenje, želje in ideje za bodoče avdio oddaje so zlata vredne! #gold #gold #gold #hvala

Ideje, predloge ali želje po sodelovanju v naših avdio oddajah lahko posreduješ tudi na: marketing@nevtron.eu.

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Prejšnji članekTradicionalni slovenski zajtrk letos še pomembnejši
Naslednji članekKako pogosto je potrebno prati posteljnino? Odgovor te bo presenetil!
Prazna profilna slika
marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.