Otresi se nadzora staršev

Young happy mother going through home finances and communicating with her baby son.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Prišel si na fakulteto in občutek svobode je neizmeren. Pa vendar imaš občutek, da še nekdo bedi nad tabo. Zavedaj se, da starši velikokrat preveč negovalno gledajo na svoje otroke. Močna starševska ljubezen jim zamegli dejstvo, da si odrasel.

Znaki, da starši pretirano vplivajo na tvojo samostojnost

Ne dovolijo ti odrasti

Če pri vsaki aktivnosti potrebuješ odobravanje staršev in če skrbno bedijo nad vsakim tvojim korakom, je že znak za alarm. Čas, ko so morali preverjati, če si naredil domačo nalogo, je že davno minil in čas je, da začneš zaupati sebi in postaneš samostojen.

Ne upoštevajo tvojih mej

Zasebnost je ena najpomembnejših svoboščin, ki jih imamo. Starejši kot smo, bolj so nam pomembne meje naše zasebnosti in bolj jo čuvamo. Če starši poznajo vsak tvoj korak in če izražajo nestrinjanje s tem, kako porabljaš svoj čas, vstopajo v tvojo zasebnost. Zelo velik alarm pa je takrat, kadar starši ustvarjajo ali soustvarjajo tvoj urnik.

Se jih še vedno malo bojiš

Ali se ob slabi oceni, izgubljeni bundi na žuru, uničenih čevljih najprej zgroziš nad sabo in je prva misel, kaj bodo rekli starši? Če ti starši še vedno dajejo kompas, kaj je prav in kaj je narobe, je skrajni čas, da začneš zavestno graditi na svoji samostojnosti.

Delaš stvari, ker tako želijo starši

Na žalost je veliko takih, ki jim starši izberejo študij in jih tako vnaprej obsodijo na ovire, ki jih sicer ne bi bilo. Kadar so starši tisti, ki na nek način izberejo ali dajo končno potrditev, kaj lahko delaš in česa ne smeš, ti s tem jemljejo svobodo in samostojnost. Vse stvari, ki jih delamo v življenju zaradi drugih, so po navadi tiste, za katere ne najdemo motivacije. Preveri, kaj je tisto v življenju, za kar enostavno ne najdeš motivacije, in preveri za koga dejansko to počneš.

Zakaj je pomembno, da se osamosvojiš?

Vsak bo priznal, da so lepa študijska leta, ko imamo na eni strani novo svobodo in na drugi strani pa brezskrbnost zaradi varoval staršev. Pa vendar je to obdobje kratko in ključno za pripravo na življenje po njem. Osamosvojitev od staršev lahko razdelimo na čustven in tehničen nivo.

Čustveno osamosvajanje lahko zaradi močnih vezi med starši in otroki traja veliko dlje kot študij. Nenehno se sprašuj in preverjaj. Je mnenje, ki ga imaš, resnično tvoje? Ali delaš korake v smer, ki si jo želiš? Ali si srečen? Ali si izpolnjen? In predvsem, kaj vse delaš samo zato, da ugajaš drugim?

Če imaš s starši dobre in tesne odnose, je razločevanje teh stvari težavno, saj se včasih tvoje videnje popolnoma sklada z videnjem staršev in se razlikuje le za odtenek. Ravno ta odtenek pa je tisti, ki te dela samostojno odraslo osebo.

Če si s starši na precej različnih bregovih in niste uspeli zgraditi tesnega povezanega odnosa, pa je pomembno, da se zavedaš, ali delaš stvari zase ali iz kljubovanja in dokazovanja. Ne dovoli, da sam sebi gradiš dodatne ovire in zidove na poti, ki si si jo začrtal. Zavedaj se tudi, da kljub temu da se s starši o čem ne strinjate, ni vse slabo. Razmisli o motivih za posamezne korake, ki jih delaš, in poskrbi, da jih delaš zaradi sebe in se dokazuješ zgolj sebi.

Trije koraki do samostojnosti

Lasten prihodek

V trenutku, ko lahko poskrbiš za večino svojih življenjskih potreb, se spremeni marsikaj. Najprej se spremeni odnos do samega sebe, kar vpliva na to, kako nate gledajo starši. Ko ustvariš lasten kontinuiran prihodek, boš imel več svobode in s tem tudi možnosti življenja na način, kot si ga želiš.

Samostojno s prevozi

Dokler si za vikend pobeg v sosednjo prestolnico izposojaš avto pri starših, se zelo težko izogneš vprašanjem, ki potrebujejo natančen opis poti, druženja, sopotnikov, načrtov. Vsa mesta, kjer so fakultete, imajo sedaj izposojo koles, kar ti lahko pomaga k mobilnosti čez teden. Če za vikend rad skočiš na kak izlet, zmenek ali pa si doma izven mesta, kjer študiraš, razmisli o nakupu avtomobila. Tu boš tudi srečal nekatere izzive, s katerimi se srečujejo tvoji starši, da je tisto, kar želimo, izven dosega naših finančnih okvirjev. Starši ti tu lahko nudijo podporo pri odločitvi ali s finančnimi nasveti, kako do svojega prvega avtomobila.

Lasten prostor

Daleč od oči, daleč od srca je sicer pregovor, uporabljen pri zvezah na daljavo. Učinkuje pa tudi, ko se osamosvajaš. Ko boš enkrat živel na svojem, s svojim partnerjem ali študentskimi prijatelji, bodo tvoji dnevi takšni, kot si jih želiš. Na novo boš spoznaval sebe in se učil življenja v skupnosti s prej nepoznanimi rutinami. To te bo oblikovalo in ti omogočilo, da najdeš način sobivanja z vsakim.

Predvsem pa začni znotraj sebe in odkrij tisto, kar si najbolj želiš. Raziskuj sebe, svoje želje in potrebe. Bolj ko se boš raziskoval, bolj boš začel živeti in nevede ustvarjal okolje, ki ti bo omogočalo samostojnost.

Ste pripravljeni spremeniti vaš svet? Želite izboljšati sebe, želite, da bi bolje prenašali stres, da bi dneve zaključili s ponosom in nasmeškom na obrazu?

Prejšnji članekOcena filma: Emma
Naslednji članekTerme Cerkno v zavetju Julijskih Alp

Ste pripravljeni spremeniti vaš svet? Želite izboljšati sebe, želite, da bi bolje prenašali stres, da bi dneve zaključili s ponosom in nasmeškom na obrazu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.