14. Mednarodna študentska konferenca SCiM

Več kot 50 tujih študentov v Mariboru razpravlja o aktivnem staranju in medgeneracijski solidarnosti.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) organizira med 22. junijem in 2. julijem 2012 14. Mednarodno študentsko konferenco SCiM. Osrednja tema letošnjega festivala, ki se ga udeležuje več kot 50 študentov iz 28 različnih držav, je aktivno staranje in medgeneracijska solidarnost, tematika, ki zaznamuje tudi letošnje evropsko leto. V okviru festivala potekajo na obravnavano tematiko teoretične in praktične delavnice ter predavanja. SCiM, ki poteka na različnih lokacijah po Mariboru, je namenjena študentom iz vsega sveta. Do sedaj se je konferenc SCiM udeležilo več kot 1.100 udeležencev iz vsega sveta, letošnje konference pa se poleg predstavnikov evropskih držav, udeležujejo tudi študenti iz Združenih držav Amerike, Kanade, Argentine, Kitajske, Vietnama, Indonezije in Armenije.

SCiM spada med največje tovrstne festivale v Evropi in je del mreže študentskih konferenc SORCE (Students Organizing Conventions Everywhere). »Prav festival SCIM je ime Študentske organizacije Univerze v Mariboru ponesel širom Evrope, kjer je ŠOUM znana kot študentska organizacija z velikim potencialom in skrbjo za študente«, je povedal predsednik ŠOUM Jaka Žižek.

Tematika delavnic je letos ponovno namenjena aktualnemu evropskemu letu, medgeneracijski solidarnosti in aktivnemu staranju. »Udeleženci konference SCiM v sedmih različnih delavnicah diskutirajo tudi o tem kako je v različnih državah poskrbljeno za starostnike, kako si sami predstavljajo svojo prihodnost ter kje je bolje živeti, doma ali v domu za starostnike. Naučili so se tudi kateri so tipi starostnikov in kako je z njimi povezano potrošništvo«, je povedala sekretarka za mednarodno sodelovanje pri ŠOUM Katja Šincek. Na omenjeno tematiko potekajo tudi plesna, video, fotografska, gledališka, psihološka in športno zdravstvena delavnica.

Poskrbljeno je tudi za bogat spremljevalni program. Udeleženci SCiM so si na ekskurziji ogledali lepote Slovenije, Maribor in Festival Lent. Na slovensko mednarodnem popoldnevu so se naučili plesati polko, osnove slovenščine, salse, preizkusili so se v mini tekmovanju inženirjev, na mednarodnem večeru pa so udeleženci konference predstavili svojo kulinariko, pa tudi običaje in tradicionalna oblačila.

Več informacij o sami konferenci je objavljenih na spletni strani www.scim.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.