Prehrana v času študija

Subvencionirana študentska prehrana je podpora, ki jo študentom daje država. To pomeni, da država subvencionira del obroka v restavracijah, ki imajo pogodbo za subvencionirano prehrano. Ponudba je sestavljena iz enega toplega obroka in 2 dl pijače.

Do subvencionirane prehrane je upravičen vsak študent, ki se izobražuje – tako redni kot izredni študenti, če niste zaposleni. Študenti in študentke, ki ste straši pa imate pravico do desetih dodatnih subvencioniranih obrokov na mesec. Ta pravica se šteje za vsakega otroka, uveljavlja pa jo lahko samo eden od staršev. Do desetih dodatnih subvencioniranih bonov so upravičeni tudi študenti s posebnimi potrebami zaradi težje funkcionalne prizadetosti ter otroci padlih v vojni za Slovenijo s statusom študenta.

 

Ko se gostinec prijavi na razpis, navede polno ceno za obrok. Od te cene se odšteje državna subvencija, ki je za vsak obrok enaka, tako dobimo ceno razlike med polno vrednostjo obroka in subvencijo. Seznam ponudnikov študentske subvencionirane prehrane je objavljen na spletni strani Študentske organizacije Univerze v Ljubljani na www.sou-lj.si (prehrana), kjer si ga lahko ogledate. Ob plačilu z mobilnim telefonom ali kartico vam pripada glavna jed in 2 hoda (juha ali solata ali sladica ali sadje) ter 2 dl vode, pri tem pa morate natakarju povedati, da boste koristil subvencijo. Ob plačilu morate predložiti osebni dokument s sliko.

Včasih se zgodi, da v tekočem mesecu ne porabite vseh subvencij za prehrano, le-te se vam prenesejo v naslednji mesec in veljajo še dva meseca. Na dan lahko koristite 2 subvenciji (v obdobju 24 ur), med katerima morajo preteči minimalno 4 ure.

Postopek za uveljavljanje subvencije:

1. Spletna prijava (www.studentska-prehrana.si)

2. Potrdilo prijave pri referentu in registracija identifikacijskega sredstva (mobilni telefon ali brezkontaktna kartica)

3. Aktivacija in pregled stanja na spletnem portalu (že vpisani pa morajo na začetku študijskega leta svoj status podaljšati)

Potrebna dokazila: indeks ali študentska izkaznica ali originalno potrdilo o vpisu za tekoče študijsko leto, kateremu mora študent na vpogled predložiti osebni dokument in izjava, da niste zaposleni oziroma iskalci zaposlitve

31. 5. 2012 so začele veljati spremembe s sprejetjem Zakona za uravnoteženje javnih financ. Subvencionirani obroki se lahko nudijo le od 8.00 do 20.00. In druga sprememba, ki pravi, da upravičenci nimajo pravice do subvencioniranega obroka med 15. julijem in 15. avgustom.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.