Manj študijskih mest, manj zanimanja za družboslovje ter naraščanje zanimanja za tehniko in naravoslovje

Letos manj vpisnih mest za študente

Po podatkih Ministrstva za visoko šolstvo je v šolskem letu 2012/2013 študentom na razpolago 27.377 vpisnih mest za redni in izredni študij. To pomeni 2.224 manj razpisanih mest kot za študijsko leto poprej, torej 2011/2012. Manj razpisanih vpisnih mest je na vseh študijskih področjih, največje znižanje pa je na področju naravoslovja in družbenih ved. Število vpisnih mest v javnih višjih strokovnih šolah je največje na študijskih programih s področja tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva.

Prosta vpisna mesta so razpisana na skupaj 53 višjih šolah, od tega 28 javnih in 25 zasebnih, dve imata koncesijo. Ponudbo vpisnih mest za izredne študente dopolnjujejo zasebne višje strokovne šole, ki so za prihajajoče študijsko leto razpisale kar 111 mest več kot lani.

Število vpisnih mest v javnih višjih strokovnih šolah je največje v študijskih programih s področja tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva. V letošnjem letu znaša 33 odstotkov mest za redni ter 35 odstotkov za izredni študij.

Razmerje med vpisnimi mesti za univerzitetni in visokošolski strokovni redni študij ostaja na podobni ravni kot pretekla leta, in sicer v razmerju 62 proti 38 v prid univerzitetnemu. Razmerje med razpisanimi mesti za redni in izredni študij pa je 77 proti 33 v prid rednemu študiju. Trend zmanjševanja izrednega študija se tako nadaljuje.

Letos beležijo nekoliko manj navala na družboslovne programe, več je zanimanja za naravoslovne in tehnične študije, za študij kmetijstva in agronomije, elektrotehnike, laboratorijske biomedicine, kemije, za dvopredmetni študij japonologije, strojništva. Še vedno je veliko zanimanja za predšolsko vzgojo in zdravstveno nego, vendar veliko potreb po zaposlovanju v teh poklicih ni, razen v primerih upokojevanja.

Za primerjavo je bil v študijskem letu 2011/2012 največji presežek prijav, glede na razpisana vpisna mesta,  na dramski igri, filmu in televiziji, kineziologiji, laboratorijski zobni protetiki ter na oblikovanju vizualnih komunikacij, na varnosti in policijskem delu, dizajnu – notranja oprema.

 

Manj družboslovja, več naravoslovja in tehnike

Na slovenskem trgu dela po podatkih Zavoda za zaposlovanje med višje- in visokošolci primanjkuje predvsem medicinskega kadra (zdravnikov specialistov splošne medicine in drugih strokovnjakov za zdravstveno nego), delavcev z znanjem naravoslovja, tehnike (inženirji strojništva, inženirji elektrotehnike, inženirji elektronike) in informacijske tehnologije (programerji računalniških aplikacij).

Najboljše možnosti za zaposlitev bodo v bodoče imeli strokovnjaki s področij informacijskih tehnologij, tehnike in naravoslovja, novih oziroma zelenih tehnologij, zdravstva in farmacije, trženja, financ in računovodstva ter ponudniki različnih svetovalnih storitev.

 

Letošnji novosti: bionika in varovanje

Letošnji novosti sta programa bionika (Šolski center Ptuj) in varovanje (VSŠ Academia Maribor, CPU Višja strokovna šola Ljubljana). Izobraževanje po teh programih se bo prvič začelo v študijskem letu 2012/2013.

Prvič razpisani študijski programi so na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani univerzitetni študijski program urbanizem, na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru univerzitetni in visokošolski strokovni študijski program turizem, na Univerzi na Primorskem pa na Fakulteti za humanistične študije dvopredmetni univerzitetni študijski programi geografija, italijanistika, medijski študiji in zgodovina ter na Fakulteti za turistične študije visokošolski strokovni študijski program management turističnih podjetij.

 

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.