19. 12. 2013 – Dan brezplačne odvetniške pravne pomoči

V četrtek, 19. 12. 2013, organizira Odvetniška zbornica Slovenije dan pro bono (brezplačne) odvetniške pravne pomoči. Ta je namenjen predvsem socialno ogroženim posameznikom, ki zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne upajo prestopiti praga odvetniških pisarn in si s tem pridobiti ustrezne pravne pomoči ali informacij.

Pravna pomoč se bo izvajala predvsem ustno. Odvetniki vam bodo posredovali splošne informacije o problemu in vam pojasnili kakšne pravne možnosti imate v vašem primeru  glede na zakonodajo in sodno prakso.

Zaradi velikega povpraševanja se je pri večini potrebno predhodno najaviti, po potrebi pa tudi dostaviti morebitno dokumentacijo in opis problema.

Pa še na kratko kako je do tega prišlo

Odvetniška zbornica Slovenije to pomoč ponazarja s sledečo razlago, kot lahko izberemo na njihovi spletni strani. »Po razpadu Avstroogrske monarhije je bila 31. oktobra 1918 sestavljena Narodna vlada države Srbov, Hrvatov in Slovencev. Poverjenik za pravosodje dr. Vladimir Ravnikar je dne 19. decembra 1918 izdal  naredbo, da se »okoliš Odvetniške zbornice Kranjske razširi na vse ozemlje Narodne Vlade SHS v Ljubljani« in da so se vsi odvetniki, ki so bili do sedaj vpisani pri Odvetniški zbornici v Celovcu in pri Odvetniški zbornici v Gradcu dolžni izbrisati iz teh dveh zbornic in se vpisati v imenik odvetnikov pri Odvetniški zbornici v Ljubljani. V kolikor tega ne bi storili v enem mesecu od izdaje te naredbe, «poslej ne bi imeli pravice izvrševati odvetništvo in zastopati strank pri sodiščih in drugih oblastvih na ozemlju v območju Narodne vlade SHS v Ljubljani«. Gre za izredno pomemben datum v 145. letni zgodovini naše zbornice, ki je prvikrat postala nacionalna odvetniškega zbornica.« (Vir: spletna stran Odvetniške zbornice Slovenije)

Odvetniška zbornica Slovenije želi ta dan obeležiti slovesno in koristno hkrati. Ker se zavedajo težkih ekonomskih in socialnih razmer, bodo na ta dan nudili po vseh večjih slovenskih krajih pro bono pravno pomoč. Poudarjajo, da velika večina njihovih članov deluje v skladu s Kodeksom odvetniške poklicne etike, ki med drugim določa, da je zastopanje in obramba socialno šibkih običajna in častna naloga odvetnikov pri opravljanju njihovega poklica.

Sicer pa ste tekom celega leta lahko prav tako deležni brezplačne pravne pomoči, če seveda izpolnjujete določene pogoje glede na finančni položaj. Izvajajo jo na okrožnih sodiščih, delovnih (in socialnem) sodiščih ter na upravnem sodišču skladno z Zakonom o brezplačni pravni pomoči. Več o tem si lahko preberete na spletni strani Sodstva Republike Slovenije.

Sodelujoči odvetniki

Seznam odvetnikov, ki bodo nudili pro bono odvetniško pravno pomoč dne 19.12.2013, si lahko ogledate na spletni strani Odvetniške zbornice Slovenije: http://www.odv-zb.si/predstavitev/dan-odvetniske-pravne-pomoci-pro-bono.  Odvetnika si lahko izberete v zemljevidu s klikom na izbrani kraj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.