30. pustno rajanje brez zadržkov

Z združenimi močmi Zveze prijateljev mladine, Evropske prestolnice mladih 2013, Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, Športnimi objekti Maribor in mnogih drugih sponzorjev je letošnji jubilejni 30. pustni torek  potekal  neokrnjeno in ni preganjal zime nič manj od prejšnjih let. Organizatorji so poskrbeli za pester program in veselje pustnih mask vseh vrst in starosti.

Zabavo za vse pustne maske, ki je potekala med 16. In 18. uro na Trgu Leona Štuklja so popestrili glasbena skupina Karneval, navihana Pika Nogavička in nagajivi gusar Grega. Pustnemu rajanju na trgu so se pridružili tudi kurenti iz Pobrežja in unikatne sokolske maske iz Novega mesta, ki so z svojim strašnim izgledom prav gotovo pomagale, da zima hitro zapusti naše mesto. Pika Nogavička in gusar Grega sta delila nagrade v pričakovanju prve nagrade vsak v svojih rokah, vendar njuno veselo in norčavo poskakovanje ni pomagalo, ko se je na oder prikotalil ljubek mali ježek in s svojim prikupnim glaskom zapel pesmico »Ježek teka teka «. S svojim pogumnim nastopom je na svojih bodicah odnesel tretje mesto. Na odru se je med ocenjevanjem družinskih, skupinskih in posameznih mask obiskovalcem  pokazalo nekaj več kot devetdeset mask. Med drugimi so oder obiskali tudi družina treh mehkih belih ovčk, družinsko podjetje šivilje, čevljarja, mizarja in kuharice, pa pisana metuljčica, surfer iz toplih Karibov itd. Imel sem priložnost pogovarjati se z ogromno vrečo »pop-corna« in povedala mi je, da jo malo zebe v ledvene koruzice.  Najboljši družinski maski je bil poklonjen 3-dnevni prvomajski paket v VIRC Poreč, nagrajenci v ostalih dveh skupinah so dobili letne karte za drsanje in kopanje, valentinovo degustacijo čokoladnih pralinejev, enodnevni izlet na Dunaj in še veliko več. Kljub temu, da zima vztrajno maha s svojim repom se pustne maske na to niso ozirale in so rajale vse do mraka.

»Bistvo prireditve je, da se mlade družine, otroci in odrasli maskirajo, da si sami izdelajo maske in se na ta dan brezskrbno veselijo z vsemi nami. Letos nam nekoliko primanjkuje ljudi,  ki bi preko javnih del izvajali dejavnosti izdelovanja mask, zato smo poskušali pritegniti in motivirati mlade ljudi, da si maske izdelajo sami,« pravi Tadeja Dobaj iz Zveze prijateljev mladine. Glede na raznolikost mask lahko trdim, da Mariborčanom ne manjka domišljije in izvirnosti. Prav gotovo zima v njih vidi odločnega nasprotnika in jo bo kmalu zamenjala težko pričakovana pomlad.

 

Vid Perme

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.