55. Jazz festival Ljubljana

Od 2 do 5. julija bo letos že 55. po vrsti potekal Ljubljanski jazz festival. Festival z nastopi vrhunskih imen svetovnega jazza vsako leto v Ljubljano privabi številne domače in tuje ljubitelje te glasbene zvrsti. Začetki festivala segajo v leto 1960, ko se je začel kot predstavitev domačih klasičnih jazz skupin, skozi leta pa razvijal skupaj s svojo glasbeno zvrstjo. Danes prinaša poznavalsko izbran vpogled v sodobno jazzovsko ustvarjalnost.

 

Letošnji žarišči: klavir in norveški jazz

Za 55. jazz festival Ljubljana so organizatorji pripravili poseben program z dvema žariščema: klavir in norveški jazz. Klavir je glasbilo, ki je v zadnjih nekaj letih po obdobju stagnacije doživelo izjemen preporod. S ponosom predstavljajo Joachima Kühna – nemškega pianističnega genija, ki letos praznuje sedemdeset let,  enega najbolj briljantnih evropskih jazzovskih glasbenikov vse od sredine šestdesetih, ki bo nastopil solistično in v triu. Njemu ob bok postavljajo sveža pianistična evropska imena, ki vedno bolj prevzemajo glavne vloge, kot npr. Tarek Yamani, Fulco Ottervanger, Marko Črnčec, Giovanni Guidi ter zasedbe, ki brez klavirja ne bi obstajale, The Necks, In The Country, Chalaba Trio, Cortex, Kaučič & Fernandez duo.

Norveški jazz je dolga leta veljal za zvok ledenikov, v devetdesetih letih pa so ga revolucionarno preobrazili. Danes je ena najbolj silovitih in vitalnih smeri evropskega novega jazza in najbolj vidnih gibanj na svetu. Fokus wwwe.go.no predstavlja vso raznolikost in izrazno moč norveške jazzovske scene, od huronskih prvakov jazzovske psihadelije Jaga Jazzist na čelu s trobentačem Mathiasom Eickom, preko poetičnega tria In The Country do Cortex, prvih pravih naslednikov super zasedbe Atomic.

Napovedujejo tudi najbolj prepoznavnega pevca, ki jazz in soul spaja v sinergiji – Gregoryja Porterja, letošnjega dobitnika Grammyja. Jubilejni festival se bo zaključil z odličnimi Kanadčani Souljazz Orchestra, eno največjih svetovnih koncertnih in klubskih atrakcij zadnjih let.

 

Prizorišča: Cankarjev dom in Križanke, 2. do 5.7.2014

Podrobnejše informacije in program: http://www.ljubljanajazz.si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.