66. FESTIVAL DE CANNES SE JE ZAČEL

66. Mednarodni filmski festival je v Cannesu danes odprl vrata. V konkurenci za zlato palmo za najboljši film je 20 filmov, med režiserji je letos le ena ženska. Festival je odprl film avstralskega režiserja Baza Luhrmanna Veliki Gatsby.

V naslovni vlogi filma, posnetega po istoimenski klasiki F. Scotta Fitzgeralda, je zaigral Leonardo DiCaprio. Šesta filmska priredba Fitzgeraldovega romana je v Cannesu v 3D tehniki predvajana izven konkurence, poleg DiCapria pa so v njej zaigrali še Tobey Maguire kot Nick Carraway, Carrey Mulligan kot Gatsbyjeva velika neuslišana ljubezen Daisy Buchanan ter Joel Edgerton kot njen mož Tom Buchanan.

Edina režiserka, ki se bo v tekmovalnem programu potegovala za zlato palmo, je Valeria Bruni Tedeschi s filmom “Chateau en Italie” (Grad v Italiji). Brata Coen bosta tokrat za zlato palmo tekmovala s filmom “Inside Llewyn Davis” (V Llewynu Davisu), Francois Ozon s filmom “Jeune et jolie” (Mlada in lepa), oskarjevec Alexander Payne z družinsko dramo “Nebrasca” in Steven Soderberg s filmom “Behind the Candelabra” (Za kandelabrom).

Roman Polanski letos prihaja v Cannes s filmom “La Venus a la fourrure” (Venera v krznu), iranski režiser Asghar Farhadi s filmom “Le Passe” (Preteklost), ameriški režiser Jim Jarmusch pa z romantično grozljivko “Only Lovers Left Alive” (Edina še živeča ljubimca).

Žiriji letošnjega festivala, ki se bo sklenil 26. maja, predseduje ameriški režiser in trikratni oskarjevec Steven Spielberg.

Slovesnost je ob odprtju in bo tudi ob zaprtju letošnjega filmskega festivala v Cannesu vodila francoska igralka Audrey Tautou, poznana po naslovni vlogi v filmu Amelie.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.