Ali lahko dobim posojilo za študij?!

Finančni zalogaj je včasih za posameznika enostavno preveč ….

Večne in tečne finančne težave bremenijo skoraj vsakega študenta. Danes se mora vsak znajti tako ali drugače, da se lahko prebije skozi težko študentsko življenje. Nekateri si bančni račun krepijo s študentskim delom, drugim študij omogočijo zlati starši, nekateri se skozi študentska leta prebijajo s štipendijami. Toda kaj če za študij potrebujete večjo vsoto denarja? Če vam starši v dneh po recesiji ne morejo kaj dosti pomagati? Kam se obrniti, če si zares želite študirati pa za študij nimate dovolj denarja?

Banke nudijo ugodna posojila!

Če se zares nimate na koga obrniti, potem se odločite za bančno posojilo. Študentom nudijo ugodna posojila, tako da si lahko študentje to zares privoščijo. Edini pogoj za odobritev posojila je kreditna sposobnost poroka oz. redni mesečni priliv na njegovem bančnem računu.

Šolnine le za izredne!

Večinoma redna oblika študija danes ne terja visokih šolnin, kot npr. v ZDA, toda če se vpišete izredno, vas zasoljene šolnine stanejo marsikatere luksuzne dobrine. Ste se tudi vi zamislili? Vam je žal, da se niste tekom srednješolskih let bolj posvetili učenju? Obžalujete vsako uro lenarjenja pred maturo? Seveda, saj se številke gibljejo med 2.000 in 3.000 evri, nič manj, raje več za posamezen letnik študija.

Različne banke – različne ugodnosti!

Tako kot smo si ljudje različni in nekateri potrebujemo posojila za študij, spet drugi ne, ravno tako je z bankami. Nekatere banke študentom nudijo takšne prednosti, spet druge popolnoma drugačne. Vsekakor se vam splača povprašati pri različnih posojilnicah in se na podlagi ponujenega odločiti za vam najbolj ustrezne pogoje.

Pri posojilu bodite pozorni predvsem na:
– višino mesečnega obroka
– dobo odplačevanja kredita
– višina ostalih stroškov najema kredita
– finančno zanesljivost vašega poroka
– možnosti do posebnih ugodnosti (npr. za študente višjih letnikov)
– možnosti porabe dobljenega zneska (samo za šolnino oz. druge stroške študija)
– višina obrestne mere
– višina stroškov odobritve

»Birokratske zadeve«!

Za odobritev posojila poleg poroka oz. rednega mesečnega priliva na vaš bančni račun potrebujete še potrdilo o statusu študenta – tega dobite ob vpisu na fakulteto – davčno številko, vaš osebni dokument ter osebni dokument poroka ter odločbo štipendije oz. pokojnine, v primeru, če jo prejemate. Navadno pa morate oddati tudi obrazec za odobritev posojila.

Vsaka banka ponuja določene prednosti, ki se vam bodo zdele mikavne in sprejemljive. Velikih razlik med ponudnicami kredita ni, toda za študentsko denarnico že vsak evro pomeni veliko, zato pretehtajte vse možnosti in se odločite za najboljšo »varianto«.
Tjaša Kržišnik

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.