Vpis na fakulteto je pred vrati!

Pri vpisu morate vedeti prav vse, da ne pride do pomote …

Si že danes zaskrbljen/a glede vseh birokratskih stvari, ki se tičejo samega vpisa na fakulteto? Ne veš, kdaj se je treba vpisati, kako in kakšen je na splošno vpisni postopek?! Ne skrbi – o vsem boš pravočasno obveščen/a, nekaj splošnih dejstev pa smo zate »izbrskali« mi!

Kdaj
Torej, v sredini januarja so posamezne fakultete razpisale števila prostih vpisnih mest, kamor se dijaki lahko prijavite. Torej »biltene«, ki prikazujejo te statistične podatke, navadno priskrbijo vaše srednje šole, tako da ste jih morali imeti že vsaj nekajkrat v rokah. No, če ste se jih do sedaj izogibali, potem je zdaj zadnji čas, da jih preštudirate.
V februarju pa so samo za vas, četrtošolce, vsako leto organizirani informativni dnevi. V teh dneh že morate imeti izoblikovane cilje za prihodnost, zato so obiski fakultet le tista končna pika na i, ki vas prepričajo oz. vas odvrnejo od študija. Ta dan izkoristite v čim večji meri, vprašajte vse, kar vas zanima, in se nikar ne »potuhnite« v zadnji vrsti. Vsaka informacija bo dobrodošla, saj gre za življenjsko odločitev!
In končno, začetek meseca marca, z ustrezno prijavnico za vpis na fakulteto zabeležite svojo usodo. Takrat ni časa za premišljevanje, ni časa za zbiranje informacij in končno, ni časa za dvome in pomote. Takrat morate biti že povsem z glavo pri stvari in se odločiti, katero delo boste opravljali v prihodnosti.

1. prijava!
Prvo prijavnico za vpis izpolnite in oddate v začetku marca. Toda, zavedati se morate, da fakulteta v določen študijski program sprejme le določeno število vpisanih. Če je presežek vpisanih višji od 20 %, sledi omejitev vpisa. Minimume po posameznih univerzah tekom prejšnjih let si lahko ogledate na naslednji povezavi http://www.sc-rm.net/index.php/dijaki-in-stari/vpis/vpisnafakulteto.

Ob omejitvi vpisa se na večini fakultet upoštevajo naslednji kriteriji:
– 40 % splošni uspeh 3. in 4. letnika
– 60 % uspeh na maturi
Nekateri programi pa poleg tega upoštevajo še oceno enega oz. več predmetov na maturi, oceno točno določenega predmeta na maturi, preizkuse sposobnosti ipd.

2. prijava!
V kolikor na prvi prijavni rok niste bili sprejeti, se lahko vpišete na drugi rok – začetek septembra. Ta prijava je namenjena dijakom, ki niso bili sprejeti na želeni program, se zaradi takšnih in drugačnih razlogov niso mogli vpisati na 1. rok oz. če želijo zamenjati študijski program. Za slednjo je treba oddati tudi prošnjo!

3. prijava!
V začetku oktobra pa se lahko kandidati prijavijo tudi na 3. rok, in sicer na programe, ki razpišejo ostala prosta mesta.

Informativni dnevi so tu, vaše želje in cilji v vaših glavah in srcu, stisnite zobe še pri zadnjih testih in spraševanju in poskrbite za to, da bodo življenjske vizije postale realnost!

Tjaša Kržišnik

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.